精英家教网 > 初中英语 > 题目详情

阅读短文,根据短文内容回答问题。

Ants may be very tinny, but they’re serious eaters! Ants love a picnic and they have their “ant-picnics”.

Favorite Foods

Want to find out what the ants like to eat? Place different foods on the edge of an upside-down plate. You can use butter, honey or seeds. Put this feeding station in the places where there are lots of ants. Wait three minutes and count the number of ants feeding on each food. Count them every three minutes. Watch and find out!

Do ants prefer sweet foods or less sweet ones? Here’s test: Give ants a choice between full-strength honey and a honey-water mixture. Offer a few drops of each choice side-by-side. Then count the number of ants you see near each site every three minutes.

How Far Will They Go?

Want to see how far ants travel to collect food? First find an ant nest(巢) by following some ants when they carry food home. Now you know how far the ants traveled to your food station. Next, move the food station about one foot (30cm) farther. Keep moving it until the ants no longer show up.

Spreading the News

Once ants find food they like, usually they try to get their nestmates to help. To find out how long it takes an ant to tell others there’s food nearby, offer their favorite food and watch. After the first ant finds it, begin counting the ants at the food station every minute. Also, watch their behavior, when the first ant heads home, what does it do when it gets near other nestmates?

1.Do ants love a picnic?

____________________________________________________

2.Where can we put the feeding station to find out ants’ favorite food?

____________________________________________________

3.How can we find an ant nest?

____________________________________________________

4.What do ants usually do once they find food they like?

____________________________________________________

5.What is the passage mainly about?

____________________________________________________

 

1.Yes,they do.

2.In the places where there are lots of ants.

3.By following some ants when they carry food home.

4.They usually try to get their nestmates to help.

5.Some features of ants on eating and how to observe them by experiments.

【解析】

试题分析:这篇短文主要通过实验的生活习性。他们最喜爱的食,是黄油、蜂蜜和种子。蚂蚁载着食物能走30多厘米,一旦有蚂蚁找到食物就会找来同伴帮忙。

1.细节理解题。根据第一段第一行Ants love a picnic and they have their “ant-picnics”.可知答案。

2.细节理解题。根据第二段第二行Put this feeding station in the places where there are lots of ants.可知答案。

3.细节理解题。根据第四段第一行First find an ant nest(巢) by following some ants when they carry food home.可知答案。

4.细节理解题。根据第五段第一行Once ants find food they like, usually they try to get their nestmates to help.可知答案。

5.主旨大意题。本文主要通过实验观察观察蚂蚁的饮食特征和如何观察他们。答案可以根据这一含义自由发挥,意思正确

考点:科普类短文阅读。

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源:2014年北京市西城区中考一模英语试卷(解析版) 题型:单项填空

The2014 Winter Olympics started ______ February7,2014.

A. atB. inC. onD. to

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014年北京市石景山区中考一模英语试卷(解析版) 题型:单项填空

— ______ I have some more cake?

— No, I’m afraid you can’t.

A. Must B. Can C. Should D. Need

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014年北京市燕山区中考一模英语试卷(解析版) 题型:单项填空

Jenny isn’t doing ________ now. Maybe she can help sweep the floor.

A. something B. anything C. nothing D. everything

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014年北京市燕山区中考一模英语试卷(解析版) 题型:单项填空

Take an umbrella with you, ________ you’ll get wet.

A. and B. but C. or D. so

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014年北京市海淀区中考一模英语试卷(解析版) 题型:阅读理解

Grade 9

Welcomes You to Parents’Night!

Welcome to Parents' Night at Johnson School On Tuesday night. We will share some of our work with you.

Please spend some time looking around our classroom. Here are some of the things you will find:

A class book, the Bare Facts about Bears, that we just published. Each student wrote one page about a bear of his or her choice.

Some of the bears you will about polar bears.

Maps of the countries we are studying. Through our maps, you will learn about India, Mexico, and France. You will also know about the different countries and languages of these countries.

Models of the planets in our solar system. We used small balls and colored paper to build a model of planets and the sun.

Our classroom store. Here we buy and sell things. We learn about money and also practice math skills.

1.When is Parents' Night?

A. On Tuesday

B. On Friday

C. On Thursday

D. On Monday

2.Which country will parents learn about through the map?

A. China

B. France

C. The UK

D. The USA

3.What do students do at the classroom store?

A. They make a bear book.

B. They see planet models.

C. They draw a lot of maps.

D. They buy and sell things.

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014年北京市海淀区中考一模英语试卷(解析版) 题型:单项填空

—Which hat do you like___, the blue one or the brown one?

—The brown one.

A. good B. better C. best D. the best

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014年北京市昌平区中考二模英语试卷(解析版) 题型:单项填空

The teacher asked me ____.

A. when my uncle bought the car B. when will my uncle buy the car

C. when did my uncle buy the carD. when my uncle will buy the car

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014年北京市房山区中考二模英语试卷(解析版) 题型:阅读理解

Before I started school, people felt that I was not going to be successful.At the age of four I started speech lessons because I could not speak well enough for anyone to understand me.

The first grade was a struggle (挣扎).I had difficulty speaking, I also couldn’t learn to read.The second grade was not much better.I still struggled with the inability to read.In the third grade a new school was built. It was near my home. I went there with my parents and helped to get the school ready so that we could move to the new one. However, things didn’t get better for the next two years.

It was in the fifth grade.Mrs.Wakefield was my teacher, and she was a good teacher.She did not make me feel unconfident. Instead, she did her best to let me know that I could be whatever I wanted to be.And that is just what I did.

For the past 22 years, I have been a fifth grade teacher.Because of Mrs.Wakefield's influence on my life, I am now encouraging students who have had difficulties in their lives to believe that they can deal with any difficulty successfully and become someone.I have won many awards(奖项) up to now, such as Teacher of the Year.I think I should thank my fifth grade teacher. She believed in me and helped me to be all that I could be.

1.The writer started speech lessons at the age of four because_________.

A. he could not speak well B. he could not read

C. he wanted to be a good teacher D. he wanted to go to a new school

2. The writer ______ when he was in the third grade.

A. did better in reading B. met a good teacher

C. received a high award D. went to a new school

3.We can know that the writer ______.

A. has taught speech lessons

B. thinks teaching is a good job

C. is a very successful teacher now

D. works in the same school with Mrs. Wakefield

 

查看答案和解析>>

同步练习册答案