精英家教网 > 初中英语 > 题目详情

Last summer I went through a training program and became a literacy(识字) volunteer. When I began to know what other people’s lives were like because they could not read, I realized the true importance of reading.

My first student Marie was a 44- year-old single mother of three. In the first lesson, I found out she walked two miles to the nearest supermarket twice a week because she didn’t know which bus to take. When I told her I would get her a bus timetable, she told me it would not help because she could not read it. She said she also had difficulty once she got to the supermarket because she couldn’t always remember what she needs. Since she did not know words, she could not write out a shopping list. Also, she could only know items by sight, so if the product had a different sign, she would not know it as the product she wanted.

As we worked together, learning how to read built Marie’s self-confidence, which encouraged her to continue her studies. She began to make fast progress and was even able to take the bus to the supermarket. After this successful trip, she reported how self-confident she felt.

At the end of the program, she began helping her youngest son, Tony, a shy first grader with his reading. She sat with him before he went to sleep and together they would read bedtime stories. When his eyes became wide with excitement as she read, pride was written all over her face. As she described this experience, I was proud of myself as well. I found that helping Marie to build self-confidence was more rewarding than anything I had ever done before.

As a literacy volunteer, I learned a great deal about teaching and helping others. In fact, I may have learned more from the experience than Marie did.

1. Marie didn’t go to the supermarket by bus because______.

A.she lived too close to the supermarket

B.she wanted to stay fit through walking

C.there were no bus stops in front of the supermarket

D.she had no idea which bus to take to the supermarket

2.What did the writer probably find when he was teaching Marie to read?

A.Marie learnt how to read really fast

B.Marie had no gift for learning how to read

C.It was hard for Marie to change her habits

D.It was hard for Marie to build self-confidence

3. We learn that in the end________.

A.Marie could read and became confident

B.the writer chose to help Marie’s son to read too

C.the writer decided to spend more time learning to read

D.Marie thought she learnt more from the experience than the writer

4.What is the passage mainly about?

A.The importance of learning to read

B.The difficulties that a single mother faced

C.The writer’s most unforgettable experience

D.The writer’s experience as a literacy volunteer

 

1.D

2.A

3.A

4.D

【解析】

试题分析:这篇短文中作者给我们讲述了他做识字志愿者的一次经历。他帮助了Marie女士学会了识字,增强了她的自信心。同时,作者从这次经历中也学到了很多

1.细节理解题。根据短文第二段中In the first lesson, I found out she walked two miles to the nearest supermarket twice a week because she didn’t know which bus to take.可知,Marie每周两次步行去最近的超市,因为她不知道该做那一辆公共汽车。故选D。

2.推理判断题。根据短文第三段中As we worked together, learning how to read built Marie’s self-confidence和She began to make fast progress可知,学会阅读给了Marie很大的自信心,她取得了很大的进步。因此应该选A,Marie学得很快。

3.细节理解题。根据短文的第三段和第四段的内容可知,最后Marie学会了阅读,她能做公共汽车去超市了,甚至她还教她的儿子阅读。学会阅读也增加了她的自信。故应该选A。

4.主旨大意题。这篇短文中作者给我们讲述了他做识字志愿者的一次经历。他帮助了Marie女士学会了识字,增强了她的自信心。作者从这次经历中也学到了很多。故应该选D。

考点:日常生活类短文阅读。

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源:2014-2015学年江苏扬州江都宜陵中学七年级上第一次月考英语试卷(解析版) 题型:阅读理解

These days, many students like playing 3D games. Do you know what 3D games are like? In most 3D games, game players need to control (控制) a character(人物). The character can be a robot(机器人) or a soldier (士兵). Game players usually use the mouse(鼠标) to make the character move around in his own world. Game players can find things such as food and weapons (武器) to help them go on with the game. The character can go straight, sit down, turn left, turn right or pick up things in the game.

Some 3D games have many levels (等级). The character needs to finish different goals for each level. Game players can play against(对抗) their computers, and sometimes they can play with other players on-line. It's great fun to play 3D games. But playing 3D games for long is not good for our study.

1.In most3D games, game players need to _________.

A. control a character B. find a robot

C. act as a soldier D. control the computer

2.How do game players make the character move around?

A. By using the keyboard B. By using the mouse

C. By telling the directions D. By moving the computer.

3.In the game, the character can _________.

A. go straight and sit down B. turn left and turn right

C. Pick up things D. A, B and C

4.Which of the following is NOT true according to the passage?

A. Some 3D games have many levels.

B. The character needs to finish different goals for each level.

C. Game players can only play against their computers.

D. Game players can go on-line and play with other players together.

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014-2015学年江苏扬州江都仙城联合体八年级10月联考英语试卷(解析版) 题型:单词拼写

Last summer holiday, I took a trip to Yunnan. It is in the southern part of our country. It is really a very great place with beautiful m 1. , clean rivers and kind people. Trees and flowers are seen everywhere. Every year lots of v 2. come here to enjoy themselves.

Maybe you know Shi Lin (stone forests). There are all kinds of s 3. stones. Some of the smaller stones look like graceful girls; and the b 4. stones look like handsome men. Other stones look like cats, mice, elephants and so on. Of all the stones, the stone like a beautiful girl in a legend (传说)is the most f 5. . Her name is A Shima, I am sure you know this name.

I also went to Li Jiang. A river runs t 6. the whole city. If you go along the river, you'll never get

l 7. , it’s easy for you to find your way. There are many ethnic minority(少数民族) people in Yunnan. They are very cordial (热情的). And they all like singing and dancing. We danced with them a 8. the campfire(篝火) that night. I really had a good time.

I like the elephants and fruits there b___9.___. An elephant is even taller than me! I even sit on its back, though I was very afraid at first. I took some photos with it. The fruits there are very fresh and delicious. They are very good for our h 10. .

The trip to Yunnan is so wonderful that I will never forget it.

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014-2015学年江苏扬州江都仙城联合体八年级10月联考英语试卷(解析版) 题型:单项填空

My elder sister got first in the exam. She is looking ______ at the score. How ____she is!

A. happily…happy B. happy…unhappy

C. happily…happily D. happy…happy

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014-2015学年江苏扬州江都仙城联合体九年级10月联考英语试卷(解析版) 题型:单词拼写

As we all know, life is f___1.___ of dreams and having a good dream is of great importance in our daily life. Without a good dream, people can’t make progress(进步); without a good dream, countries can’t d__2.____; without a good dream, the world can’t become so beautiful! And I believe that everyone, whether he is old or y____3.___, poor or rich, does have a good dream! After all, dreaming is certainly a part of our life, and wishing for good things, h_4.___, costs nothing!

What’s more, it is important to fly our d___5.____, especially for those who are Grade9 students. It is high time for them to fly their dreams. If they can’t let their dreams fly, the dream would just die!

Therefore, it is no wonder that so m__6.___ people have a dream since their childhood. With a nice dream, China held the 29th Olympic Games successfully in 2008; with a nice dream, Hong Kong r___7._ to the motherland peacefully in 1997; with a nice dream, I can stand on this stage to take part in the final English speech competition. And in order to achieve s___8.______, I must do the best!

So my good friends, if you want to r___9.____ your dream, please do not be afraid in face of d__10.__ .You must keep going forward bravely! Just fly your dream highly above the sky!

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014-2015学年江苏扬州江都仙城联合体九年级10月联考英语试卷(解析版) 题型:单项填空

— I know smoking is bad for my health, ____ I just can’t give it up.

— It is easier said than done.

A. for B. or C. but D. so

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014-2015学年江苏扬州江都仙城联合体九年级10月联考英语试卷(解析版) 题型:单项填空

— It’s dangerous to walk across the street carelessly.

— You’re right. We can’t be careful while crossing the street.

A. so B. very C. too D. more

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014-2015学年江苏扬州江都仙城联合体七年级10月联考英语试卷(解析版) 题型:单项填空

Please ice cream.

A. start a B. have a

C. have an D. have

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014-2015学年江苏扬州江都七校七年级上第一次联谊英语试卷(解析版) 题型:单项填空

Who a poster in your class?

A. has B. have C. is have D. do have

 

查看答案和解析>>

同步练习册答案