Survey: Most Chinese think penalty(惩罚) for drunk driving too light
2009-08-18 13:33:53 GMT2009-08-18 21:33:53 (Beijing Time) Xinhua English
BEIJING, Aug.18 (Xinhua) -- Most Chinese people consider drunk driving impossible to stop in the country while the current law(法律) too light for drunk drivers, a survey has found.
![]()
According to the survey done by the China Youth Daily, more than 96% of the 1,792 respondents(被告) said people around them had driven after drinking, while more than 81% complained the current penalty was too light, the paper reported Tuesday. Now offenders(违规者) face a three-to-six month suspension(吊销)of their driving licenses and detention(拘留) for up to 15 days in serious cases.
Drunk driving has attracted wide public attention in China after several serious accidents in recent months. On Aug. 4, a drunk driver in Hangzhou killed a 16-year-old girl. Two days later, another drunk driver in Shanghai killed a four-year-old boy and injured three others.
Drunk driving is regarded as just traffic violation if no accidents result, according to the Chinese law. But some people have called for regarding it as a crime no matter whether it results in serious accidents. “If it’s a crime and anyone caught will go to jail(监狱), a lot more people will be afraid of risking it,” said Wang Mingliang, a professor at the Fudan University. However, other people disagreed.
In 2008, China’s alcohol(酒精)-related traffic accidents led to 18,371 deaths, 76,230 injuries, and a property(财产) loss of 250 million yuan ($36.7 million), according to official figures.
1.Most Chinese think it’s hard to stop drunk driving because of the __________ penalty for it according to the current law.
A. lightB. lessC. heavy
2.If a drunk driver is caught now, he or she will have to face __________.
A. a detention and an important report
B. a suspension of driving license and a detention
C. a suspension of driving license and a serious survey
3.How many people died of alcohol-related traffic accidents in China in 2008?
A. 1,792B. 18,371C. 76,230
4.According to the passage, which of the following is true?
A. A drunk driver in Shanghai killed a 4-year-old boy On August 4.
B. Over 1700 respondents in the survey complained the current penalty was too light.
C. China’s alcohol-related traffic accidents caused a property loss of $36.7 million in 2008.
5.This passage may come from a __________.
A. newspaperB. science fictionC. story book
1.A
2.B
3.B
4.C
5.A
【解析】
试题分析:本文介绍的是酒驾的相关事宜,过去我国法律中对酒驾者的处罚非常轻,大多数认为无法制止酒驾的情况发生,现在新规定发布,违规者将接受3到6个月的驾照吊销处罚甚至15天的拘留。
1.根据原文Most Chinese people consider drunk driving impossible to stop in the country while the current law too light for drunk drivers,可知大多数中国人认为酒驾在中国的法律中处罚的太轻了。故选A。
2.根据原文Now offenders face a three-to-six month suspension of their driving licenses and detention for up to 15 days in serious cases.可知现在违规者将接受3到6个月的驾照吊销处罚甚至15天的拘留。故选B。
3.根据原文In 2008, China’s alcohol(酒精)-related traffic accidents led to 18,371 deaths,可知在2008年中国酒驾发生的交通事故导致18371人死亡。故选B。
4.根据原文In 2008, China’s alcohol(酒精)-related traffic accidents led to 18,371 deaths, 76,230 injuries, and a property(财产) loss of 250 million yuan ($36.7 million),可知2008年发生在中国的酒驾交通事故引起36.7百万美元的损失。故选C。
5.通过观察文章的标题,这篇文章可能选自报纸。故选A。
考点:社会现象类短文阅读。
科目:初中英语 来源:2014年广东省中考模拟(四)英语试卷(解析版) 题型:单项填空
– What do you think Sally will be when she grows up?
– She loves science so much. I think she’ll be an .
A. engineerB. actorC. English teacher
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源:2014年广东省中考模拟(八)英语试卷(解析版) 题型:阅读理解
Charlie was about to climb into bed when he found there was a light on in his garden shed(棚). Then he noticed some people who were busy stealing his things.
He call the police right away. The policeman asked, “Are there any intruders(闯入者)in your house?” Charlie replied “no” and explained what was happening.
The policeman said, “All patrol cars(巡逻车) have gone out, and a policeman will go to your house when one is free.”
Charlie hung up, waited 30 seconds, and then called the police again. “Hello, I just called a short while ago because there were people stealing things from my shed. I want to let you know that they’re not a problem anymore because I’ve just shot every one of them.”
Charlie then hung up the phone. In five minutes, three patrol cars, nearly twenty policeman and an ambulance arrived at his house. Of course, the police caught the thieves.
One policeman said, “I thought you said that you shot every one of them!”
Charlie replied, “I thought you said there were no patrol cars free!”
1.The story happened .
A. in the morning B. in the afternoon C. in the evening
2.The police didn’t want to come at once because .
A. there was no patrol cars free. B. they didn’t think it was crucial.
C. they didn’t know what happened.
3.Charlie called the police __ for help.
A. only once B. twice C. three times
4.The police came quickly because they thought .
A. the thieves died
B. Charlie was shot
C. the thieves broke into the house
5.We can infer(推断) that Charlie .
A. was good at shooting
B. liked to play a joke on the police.
C. didn’t belive what the policeman said.
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源:2014年广东省中考模拟(八)英语试卷(解析版) 题型:单项填空
Lin Lin often practises English chatting with her friend from Canada.
A. in B. by C.on
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源:2014年广东省中考模拟(三)英语试卷(解析版) 题型:其他题
![]()
Kate and Sally are very interested in movies. So they planned to (_1._) last Saturday. The famous film AVATAR was on at Jinying Theatre. They decided to meet at the bus stop at 6:30 p.m. and then (__2._) together to the theatre. When Kate got to the bus stop, it was already 6:26 p.m. But she couldn’t see Sally. Sally was late as usual. Fifteen minutes later, Sally came. When they got to the theatre in a hurry, the movie (_3._). They were told that all the tickets had been sold out. What a pity it was! Later they went shopping instead.
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源:2014年广东省中考模拟(三)英语试卷(解析版) 题型:单项填空
– I think teenagers should be allowed to meet internet friends alone.
– ________. It’s not safe enough.
A. I disagreeB. I think soC. I agree
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源:2014年广东省中考模拟(三)英语试卷(解析版) 题型:单项填空
– What a nice bicycle!
– Thanks. I ________ it for two months.
A. have boughtB. boughtC. have had
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源:2014年广东省中考模拟试卷(五)英语试卷(解析版) 题型:阅读理解
Our factories and homes burn coal and oil. Every year we have forest fires somewhere. Many scientists believe that the climate is changing.
The earth will perhaps be warmer by about 7 degrees centigrade. At the South Pole and the North Pole, the ice will melt (融化). The sea level (海平面) will rise by about 7meters. As a result, water will cover cities like London, Tokyo and New York. Some ports and towns along the coasts will disappear under water.
Some other scientists think that the dust, smoke and pollution from coal, wood and oil fires will block out the sunrays(紫外线). Then the earth will become colder and great sheets of ice will cover Europe and North America.
When chemicals in the air mix with rain, we have acid (酸) rain. Acid rain can bring us great harm. It destroys forests and kills life in lakes and rivers.
People are beginning to see how serious the problem is. They find it important to work with nature instead of against it. They are trying to save the earth in many different ways. But one of the most important things to do is to make people understand that saving the earth is saving ourselves.
1.Some scientists believe that .
A. the earth is growing warmer
B. we can find oil in our forests
C. we have to burn down the forests every year
2.Ice at the poles will if the earth gets warmer.
A. cover cities like London and Tokyo
B. raise the sea level by 7 degrees
C. become water and make the sea level rise
3.Acid rain .
A. brings great changes in our climate
B. kills pests in lakes and forests
C. kills the fish in rivers and lakes
4.What can we learn from the third paragraph?
A. The dust together with pollution from coal, wood and oil fires will bring us more heat from the sun.
B. The sunrays will come more because of the dust and pollution from fires.
C. As a result of the dust and pollution from coal, wood and oil fires, the earth will become colder.
5.Which statement is TRUE?
A. People have come to know the importance of working with nature.
B. All the scientists agree that our earth is sure to become warmer and warmer.
C. The sea level will rise if the earth gets colder.
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源:2014年山东省菏泽市中考模拟(三)英语试卷(解析版) 题型:单项填空
This is my school ________ is near the post office.
A.where B.which C.who D.when
查看答案和解析>>
湖北省互联网违法和不良信息举报平台 | 网上有害信息举报专区 | 电信诈骗举报专区 | 涉历史虚无主义有害信息举报专区 | 涉企侵权举报专区
违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com