精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
18.Long long ago a man went to India and he had never been there before.When he got there,he saw a lot of fruit,but much of it was expensive because they could't grow much because there was little water.Finally he saw a big basket of some very red and long fruit.And it was the cheapest in the shop.
So he went up and asked,"How much each kilo?"and the shop keeper said,"Two rupees."Two rupees in India was nothing.So he bought a whole kilogram of the fruit and started eating it.But after he ate some of it:oh,my god!His eyes watered,his mouth watered and burnt,and his face became red.He jumped up and down,saying,"Ah!Ah!Ah!"
But he still continued to eat the fruit!Some people who were looking at him shook their heads and said,"You're crazy,man.Those are chilies(辣椒)!You can't eat so many!People use them as a condiment,but only a little bit to put into food for taste.You can't just eat them like that."But the silly man said,"No,I can't stop!I paid money for them,and now I'll eat them up.It's my money!"
And you think that man was silly,right?We sometimes do a lot of things like that.We spend money,time or effort doing something.And even though it's been a long time,hard experience tells us it won't work,and we know there's no more hope,we still continue just because we've put money,time,effort and love in to it.Just like the man who ate the chilies and felt so bad but couldn't stop because he didn't want to waste the money he'd paid.
So even if you've lost something,let it go and move on.That's better than continuing to lose.
46.The man chose to buy the red and long fruit only becauseC.
A.he hadn't eaten it before.
B.he was hungry
C.it was cheap                   
D.he likes the color.
47."his mouth watered"in Paragraph 2showed thatD.
A.the man is hungry               
B.The fruit is tasty.
C.He can't stop enjoying it.
D.The fruit is too hot.
48.The underlined  word"condiment"in Paragraph3probably meansA.
A.调料      B.零食       C.水果     D.蔬菜
49.Which of the following sentence is TRUE?B
A.The man went to India to buy fruit.
B.The man didn't want to waste money.
C.The man bought the fruit because it was nothing.
D.India can grow a lot of fruit.
50.From the passage,we can learn thatD.
A.we shouldn't waste money
B.we shouldn't eat chilies
C.we shouldn't buy something cheap
D.letting something go is better than keeping on losing.

分析 短文大意:这篇短文主要讲述了一个人第一次去印度时,因为贪便宜,从商店买了一些根本不能作为水果吃的辣椒.看到的人都劝他不要吃太多辣椒,因为太辣,它只不过是一种调料.结果这个愚蠢的人因为舍不得自己花的那些钱,虽然很痛苦但坚持把辣椒吃完的故事.这也是人的普遍心理,从而告诉我们放弃某些东西比继续损失要好的道理.

解答 46:C 细节理解题.根据第一段最后两句Finally he saw a big basket of some very red and long fruit.And it was the cheapest in the shop.描述,可知这个人之所以选这个又大又长的水果是因为它是这个店里最便宜的.故选C.
47:D 细节理解题.根据这个人吃过后的表现His eyes watered,his mouth watered and burnt,and his face became red.He jumped up and down,saying,"Ah!Ah!Ah!"及下文人们说的话"You're crazy,man.Those are chilies(辣椒)!You can't eat so many可知原来这人吃的是辣椒,嘴里流口水说明辣椒很辣.故选D.
48:A 词义猜测题.根据下文but only a little bit to put into food for taste.描述,可知此处指的是人们把辣椒用作调味的调料,只用一点就好.故选A.
49:B 细节判断题.根据这个人说的"No,I can't stop!I paid money for them,and now I'll eat them up.It's my money!"可知他不想浪费自己的钱,故选B.
50:D 主旨大意题.根据短文最后一段的中心句So even if you've lost something,let it go and move on.That's better than continuing to lose.描述并联系全文内容,可知放弃某些东西比继续损失要好.故选D.

点评 本文是一篇故事类阅读.涉及题目比较简单.做题时首先迅速浏览全文,掌握全文的主旨大意.在快速阅读的过程中应尽可能多地捕获信息材料.然后仔细阅读各个小题,弄清题目的要求,根据所掌握的信息选择正确的答案.阅读中准确把握字里行间的意思,切忌用自己的观点代替作者的观点.特别注意表达情感、态度和观点的词语.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

8.-why didn't you come and open the door for me,dear?
-Oh,sorry,Iwas cooking (cook ) in the chicken.I didn't hear you.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

9.Frank told us how he'd saved a boy after his story appeared on the net.(保持你句意基本不变)
Frankdidn't tell us how he'd saved a boytill/until his story appeared on the net.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

6.-Lingling hurt her knee in the training.
-_____.(  )
A.SorryB.What a surpriseC.PerfectD.That's too bad

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

13.Mrs Green always warns her children ________ with strangers on their way home.(  )
A.not talkB.not to talkC.not talkingD.not to talking

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:句型转换

3.His grandpa died 3years ago.(改为同义句)
Itis 3yearssince his grandpa died.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

10.The little boy found_______ interesting_______ out those difficult Math problems.(  )
A.it; to workB.it was; workC.that; workingD.it's; to work

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

7.-Does Aunt Tara     ?
-Yes.She has three dogs,two rabbits,and some fish in her house.(  )
A.keep petsB.visit the zoo
C.work on the farm   

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

15.-The population of China is 1,370,530,000.But how to read the number?
-That is _____.(  )
A.thirteen billion,seventy million,five hundred and thirty thousand
B.one million,three hundred and seventy thousand,five hundred and thirty
C.one billion,three hundred and seventy million,five hundred and thirty thousand
D.one billion,three hundred million,seventy hundred and fifty three thousand

查看答案和解析>>

同步练习册答案