4.It's not easy to be a scientist's son.Everybody expects you to be special or perfect.
Well,to be honest,I often dream about being some kind of hero or doing something special-like saving a child from a burning building or discovering a new star.I was daydreaming at school one morning when my teacher said there would be a Mother's Day writing competition for the whole school"I hope we have a winner right here in my class."
When I got home,I started to think about what to write."My mother is a scientist."N0,I wouldn't start like that.That was the way others saw her.How did I see my mother?Hmm,I saw her sitting with me in the dark when I had a terrible dream.I remembered how she hugged me for hours when my dog Spotty was killed by a car.Yes,these were the things I was going to write.To me,she wasn't just a world-famous scientist.She was my mom.
My parents and I went to school Thursday night.The third prize was announced(宣布) and it was not me.The second prize was announced.It was me!
I went up to the stage and read what I had written,"My mother's son".When I finished,the people stood up and cheered.Tears were running down my mother's face.I saw my father blowing his nose.He cleared his throat and put his hand on my shoulder,"Son,this is the proudest moment of my life.''
It was the proudest moment of my life,too.Maybe I'll never be a great hero or win a Nobel Prize,but it was enough just to be my mother's son.
根据短文内容,判断下列句子是否正确,对的涂(A),错的涂(B).(10分)
51.Students were asked to write about their mothers at the writing competition.A
52.The result was announced on Thursday night.A
53.The writer wrote things on his mother's work.B
54.The son won the first prize at the competition.B
55.The writer felt tired to be a scientist's son.B.
分析 文章大意:
作为科学家后代的我们生活得并不容易,总被期望成长为一个特殊的或完美的人.
有一天,老师在班上宣布,学校组织了母亲节作文书写大赛.但是我的作文并不是写我妈妈作为科学家的工作,而是侧重于她是我的妈妈.
我和我的父母星期四的晚上去学校参加颁奖典礼,并得知我获得了第二名.
父母都感动得哭了,并且我知道了虽然我不可能成为一个英雄或拿到诺贝尔奖,但能做我妈的儿子已经足够了.
解答 51.A,推理判断题,文中提到"when my teacher said there would be a Mother's Day writing competition for the whole school"老师在班上宣布,学校组织了母亲节作文书写大赛,从后文可知是在写自己的母亲,由此判断此题正确,填写A.
52.A,推理判断题,文中提到"My parents and I went to school Thursday night"我和我的父母星期四的晚上去学校参加颁奖典礼,并得知我获得了第二名,由此确定此题正确,填写A.
53.B,推理判断题,文中提到"To me,she wasn't just a world-famous scientist.She was my mom"对于我来说,她不仅是一个世界闻名的科学家,更是我的母亲,文中还提到"."My mother is a scientist."N0,I wouldn't start like that"我不会以"我的母亲是一个科学家"来写我的作文,由此确定作文内容并不是在说母亲工作的事情,由此确定此题错误,填写B.
54.B,推理判断题,文中提到"The second prize was announced.It was me!"我获得了二等奖,由此确定此题错误,填写B.
55.B,推理判断题,文中提到"Maybe I'll never be a great hero or win a Nobel Prize,but it was enough just to be my mother's son"或许我不可能成为一个英雄或拿到诺贝尔奖,但能做我妈的儿子已经足够了,由此确定作者并不会为自己是科学家的儿子感到厌倦,由此确定此题错误,填写B.
点评 对于判断对错题,一定要记得首先通读全文,了解文章大意,然后再根据文章关键词,关键句,掌握细节问题,并进行推理判断,再去回答具体的问题.