精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
5.Ou Pingqin was a teacher in a special school (for deaf and mute(聋哑)students) of Yangxin in Huangshi,who has recently been considered the Most Beautiful Teacher in China.
After graduating from a college,she went to this school alone and worked there for nearly twenty years.
The headmaster of the school said,"She worked hard and taught well.She was a backbone teacher in our school.She was also the most welcome teacher among the students.For students,she was like a mother.They called her Little Mother."
One day,when she was talking with her students in the dormitory.It looked as if something heavy would fall off.It was dangerous.At that time,without any hesitation (犹豫),she pushed two students away,but she was hit heavily.However,she continued working with great pain later.
One of her officemates (同事) said,"Ou Pinggin was not only a teacher but also a mother to her students in her class.She cared about their studies and even their life.She was very strict in her work."
A student's parent said,"She was very warm-hearted.My son lost his father who supported the family.Every month,the teacher gave him 100yuan to buy books from her own income.."She devoted all her life to the teaching and her students,but she didn't marry when she died at the age of 36.
Ou Pinqin's deeds have drawn much attention in the country.She was the students'Little Mother,but gave them great love.

36.From the report we knowD.
A.Ou Pingqin was born in Yangxin
B.Ou Pingqin was old
C.Ou Pingqin had a son
D.Ou Pingqin didn't marry
37.The underlined word"backbone"in the passage meansC in Chinese.
A.驼背
B.中枢
C.骨干
D.脊椎
38.Which of the following is NOT TRUE according to the report?B
A.She saved the students in danger.
B.She bought books for herself every month.
C.She graduated from a college.
D.She helped the poor student.
39.In the report Ou Pingqin was praised by many people exceptA.•
A.her mother
B.her student's parent
C.her officemate
D.her headmaster
40.The best title of the report isC.
A.Save Students
B.A Teacher's Life
C.Little Mother,Great Love
D.Beautiful Mother.

分析 欧平琴是黄石市阳新县聋哑学校的一名老师,最近被评为"中国最美老师".大学毕业后,她独自一人来到这所学校,在这里工作了将近20年.学校的校长评价说:"她工作认真,教学成绩好,是我们学校的骨干老师,也是学生们最受欢迎的老师,对学生们来说,她就像一个妈妈."有一天,当欧平琴老师跟学生们在宿舍交谈时,好像有什么重物要跌落,非常危险,就在那时,没有片刻犹豫,她把两个学生推开,她则被重重砸伤,然而,不久之后,她带着伤痛继续工作,她其中的一个同事说:"欧平琴不仅是一个老师,她还是班里学生们的妈妈,她关心每一个学生,甚至包括他们的日常生活,对工作非常严格."
    一位学生家长说:"她非常热心肠,我们的家庭支柱--儿子的爸爸,去世了,每个月,欧老师会从自己的工资中拿出100元钱给我儿子买书."她把所有的一切献给了教育事业和她的学生,但是遗憾的是,36岁她去世时还没有结婚.
    欧平琴的事迹引起了全国人民的关注,她是学生们的"小妈妈",给了学生们无私的爱.

解答 36.答案:D 细节理解题 根据报道内容,选项A"欧平琴出生于阳新"短文中没有提到,所以错误;选项B"欧平琴年纪很大",短文中提到欧老师去世时年仅36岁,所以她是一位年轻的老师,选项B错误;选项C"欧老师有一个儿子",短文最后介绍欧老师去世时没有结婚,也没有提到有一个儿子,所以选项C错误,选项D"欧平琴老师没有结婚",根据短文中She devoted all her life to the teaching and her students,but she didn't marry when she died at the age of 36.可知这句话是正确的,故选:D
37.答案:C 词义猜测题  根据校长对欧老师的评价"She worked hard and taught well.She was a backbone teacher in our school她工作认真,教学成绩好,是我们学校的…"可以推知在学校里,欧老师是一位骨干老师,故选:C
38.答案:B 细节理解题 选项A"她救了处于危险中的学生"根据原文中的It was dangerous.At that time,without any hesitation (犹豫),she pushed two students away,but she was hit heavily.推断是正确的;选项B"她每个月为自己买书"根据原文中的My son lost his father who supported the family.Every month,the teacher gave him 100yuan to buy books from her own income.可知,欧老师不是给自己买书,选项B错误;选项C"她从一所大学毕业"根据原文中的After graduating from a college推知是正确的;选项D"她帮助贫穷的学生"根据原文中一位学生家长的讲述推知是正确的;故选:B
39.答案:A 细节理解题 题干的意思是"在这篇报道中,除去______很多人都赞扬欧平琴老师",根据短文的记述,学生家长,欧老师的同事和校长都称赞欧老师的行为,但是没有提到她的母亲.故选:A
40.答案:C 主旨大意题 题干意思是为这篇报道选择一个最好的题目,本文介绍了黄石一所聋哑学校的欧平琴老师为保护学生,自己被重物砸伤,带着伤痛继续工作,文章中重点介绍了她对学生的爱,被学生们称为"小妈妈"所以题目是:小妈妈,伟大的爱,故选:C

点评 做阅读理解时,要注意培养自己快速阅读的习惯.切不可在个别难懂的词句上磨蹭,只要全篇理解了,个别难懂的词句可以根据上下文和构词法去猜测,去推断.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

4.---Would you like to have another cake?
---_____ I'm full.(  )
A.That's ok.B.You're welcome.C.Thank you.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

16.Every winter,quite a few old people die or are wounded because they don't use gascorrectly(correct) while cooking.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

13.-_______ I swim here?
-I'm sorry.Children _______ swim alone here.(  )
A.Can; mustn'tB.May; mustC.Can't; canD.Must; can't

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

20.The singer showed hermusical (music) talent when she was young.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

10.-Do you know the girl ____________ is playing the piano?
-Oh,she's my sister.(  )
A.whomB.whoC.whereD.whose

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

17.The girls ______ how to dance a month ago and now they can dance well.(  )
A.taughtB.were taughtC.will teachD.will be taught

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

14.There are over nine__________workers in the factory,and __________of young people still want to work in it.(  )
A.hundred/hundredsB.hundreds/hundreds
C.hundreds/hundredD.hundred/hundred

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

15.---I felt very nervous before the exam.
---Take it easy.I believe you can do better this time.(  )
A.happyB.anxiousC.surprised

查看答案和解析>>

同步练习册答案