精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
7.One day when some government officials were rebuilding a house,they found a mouse hole in a corner and used smoke to make the mice inside the hole come out.A while later they saw mice running out,one after another,but they saw two mice didn't run away immediately.It seemed that one was trying to bite(咬) the tail of the other.
Everyone was puzzled,so they came nearer to take a look.They realized that one of the two mice was blind,and the other was trying to allow the blind mouse to bite his tail in order to pull the blind one with him to run away.
During the meal time,they started to talk about the two mice.One serious American said,"I think the relationship between those two mice was that of king and guard."
A smart Frenchman said,"I think the relationship between them was that of husband and wife."
A Japanese said,"I think the relationship between them was that of mother and son."
At that moment,one Chinese asked,"Why did those two mice have a certain relationship?"
Suddenly,they looked back at the Chinese.The American,the Frenchman and the Japanese who had spoken earlier all lowered (低下) their heads in shame,and didn't answer.
In fact,the great love is not built on friendship or blood relationship.Instead,it is based on no relationship.

56.The two mice didn't go away immediately becauseB.
A.one was playing with the other        B.one was trying to help the blind one
C.they were not afraid of smoke         D.the mouth of the hole was too small
57.The underlined word"puzzled"in the passage meansA in Chinese.
A.困惑的        B.害怕的        C.紧张的         D.不安的
58.We know from the second paragraph(段) thatC.
A.the mouse carried the blind one out of the hole on its back
B.the mouse ran out of the hole after the blind one
C.the mouse led the blind one out of the hole with its tail
D.the two mice came out of the hole hand in hand
59.Which of the following is NOT true?B
A.There were many mice in the hole.
B.After the meal,the officials began to talk about the two mice.
C.The other officials felt shamed when hearing the Chinese's words.
D.The government officials came from different countries.
60.The best title for the passage isD.
A.Two Lovely Mice                B.Help Produces Love
C.Friends in Need                 D.Love Is All.

分析 一天在一些政府官员重建房子的时候,他们在角落里发现了一个老鼠洞,他们使用烟让洞里的老鼠出来.一会之后,他们看到老鼠出来了,一只接一只,但是他们看到两只老鼠没立刻跑出来.看起来是一只老鼠在咬着另一只老鼠的尾巴.
每个人都很迷惑,因此他们走进看一看.他们意识到一只老鼠是瞎的,另一只努力的让瞎老鼠咬着它的尾巴,拉着它一起逃跑.
在吃饭期间,他们开始谈论这两只老鼠.一个严肃的美国人说,"我认为那两只老鼠之间是国王和士兵的关系.
一个聪明的法国人说,"我认为它们之间是丈夫和妻子的关系."
一个日本人说,"我认为它们之间是妈妈和儿子的关系."
正在那时,一位中国人问,"为什么两只老鼠之间有一定的关系呢?"
突然,他们回头看了看中国人.说话早一些的美国人,法国人和日本人全都羞愧的低下了头,没回答.
事实上,伟大的爱不是建立在友谊或血缘关系上.相反,爱是建立在没有关系上的.

解答 56.B 细节理解题.根据短文内容They realized that one of the two mice was blind,and the otherwas trying to allow the blind mouse to bite his tail in order to pull the blind one with him to run away.可知,两只老鼠没有立即离开,是因为一只老鼠在帮助瞎老鼠逃跑.故选B.
57.A 词义猜测题.根据短文内容so they came nearer to take a look.可知,因为困惑,所以他们想走进看一看.故选A.
58.C 推理判断题.短文第二段话主要讲述的是一只老鼠帮助另一只瞎老鼠逃跑.故选C.
59.B 推理判断题.根据短文内容A while later they saw mice running out,one after another,可知,是很多老鼠,A正确;根据During the meal time,they started to talk about the two mice.可知,是吃饭期间,他们开始谈论这两只老鼠.不是吃饭后,B错误;根据The American,the Frenchman and the Japanese who had spoken earlier all lowered (低下) their heads in shame,and didn't answer.可知,说话早一些的美国人,法国人和日本人全都羞愧的低下了头,没回答.C、D正确;结合问题,故选B.
60.D 主旨大意题.根据短文内容In fact,the great love is not built on friendship or blood relationship.Instead,it is based on no relationship.可知,事实上,伟大的爱不是建立在友谊或血缘关系上.相反,爱是建立在没有关系上的.A.两只可爱的老鼠;B.帮助产生爱;C.困境中的朋友;D.爱是全部.结合短文大意,故选D.

点评 本题为故事类阅读题,与一般的选择题相比,对考生的要求较高,重在考查对文章的理解与运用.考生通读全文,总结大意后,在作答时需先确定每道题的考查要点,比如:细节题、推理判断题、文章主旨大意总结题,采取相应的答题技巧.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

7.-What a nice MP5!Whose is it?
-It's           .My father bought me last week.(  )
A.meB.himC.hisD.mine

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

1.In April,2013,I visited Yangzhou.
Ge Garden is verybeautiful and peaceful.The ticket has a map on the back of it that I didn'tnoticed until I had already left.But to be honest,I don't think that map isvery useful because it isn't very clear and detailed.In my opinion,it'sbetter to improve it.Compared with Ge Garden,the map on the back of theticket for He Garden is much clearer,more detailed and more useful.However,in the room that has the picture of the family members,there is only Chinese,no English,so my advice is to add English in interesting places.I got lost inthe Slender West Lake.I spent about 30 minutes just trying to get out of onearea.I think they need more signs posted along the trails.I like the SlenderWest Lake best,as she is so pretty!The ladies that were sweeping were verysweet.They always smiled at me and said hello,so it was nice.
Taking a taxi is the most efficient(有效率的) and quickest wayto get around Yangzhou.I didn't have a problem getting to the places which I'dlike to go to while using a taxi.The driver was very friendly.The fare isn'ttoo high,either.But I didn't enjoy taking the bus.The bus ride to theMastixia Bay (茱萸湾公园) tooklong although I only had to pay one yuan.It was also hard finding where Bus 32was.I tried asking some people in English but they couldn't understand me,soI had to ask in simple Chinese that I only know buy that still didn't work.Ispent about one hour walking around the city to look for Bus 32.The tricycle(三轮车) wasnice,but it was a little too expensive for a small distance.Maybe I was ripped off by the guy who rodefor me,but it was an enjoyable ride.I felt like I was part of the garden citymore.
Over all I amsatisfied with Yangzhou and will recommend it to others.

34.How many places of interest are mentioned in the passage?B
A.Three            B.Four             C.Five             D.Six
35.The underlinedphrase"ripped off"in Paragraph 3 may mean"C".
A.优惠            B.退款            C.骗钱            D.免费
36.Which of thefollowing I NOT the writher's advice?B
A.English should be added in interestingplaces.
B.Everyone in Yangzhou should speak English.
C.The Slender West Lake needs more signs alongthe trails.
D.The maps on the tickets for Ge Garden needimproving.
37.We can infer(推断) the passage may be written byA.
A.a foreign visitor                    B.a ladysweeping in the park
C.a taxidriver                        D.a guyriding a tricycle.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

18.阅读下文并回答问题.
One day,a rich father took his young son on a trip to the countryside.He wanted to show him how poor the villagers were and wished him to cherish what he had.They spent two days in a poor family in the village.
On their return from the  trip,the father asked his son,"How was the trip?"
"It was great,Dad."
"Did you see how poor people could be?"the father asked.
"Oh,yeah!"said the son.
"So what did you learn from the trip?"asked the father.
After thinking for a while,the son answered,"I saw that we have a dog,while they have four.We have a pool in the garden.And they have a small river without an end.At night,We have small lights in the garden,but they  have the stars in the sky.We buy our food,but they grow theirs.We have walls around to keep us safe but they have friends."
You could imagine the look on the father's face!
Then the son went on,"Thanks,Dad.Now I know how poor we are!"

66.Did the rich father take his young son to the countryside?Yes,he did
67.How long did they spend in the poor family in the villageTwo days?
68.Where was the pool of the rich familyIn the garden.?

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

2.-When and where to spend the holiday _________ yet.
-Let's make it now.(  )
A.is decidedB.doesn't decide
C.has not been decidedD.has decided

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

12.The girl with two cats      in the yard when the earthquake happened.(  )
A.was playingB.is playingC.are playingD.were playing

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

19.Some people think that chicken soup is good for a cold.Others believe that it is unhealthy not to eat meat.The question is,are they right?
Here are some facts.
For centuries,people have believed that chicken soup helps to fight a cold.Now,doctors say it may be true.They think that chicken soup has something that stops a cold from getting worse.Heat from the soup can also make a person feel better.
Many people think that it is unhealthy not to have meat.1t is true that meat,especially red meat,has protein(蛋白质)that the body needs.A person who doesn't eat meat can get enough protein and be healthy by eating tofu,eggs,and some vegetables.
A study showed that tea is better than coffee.Tea has something that can protect your heart,fight cancer,and make you less fat.Coffee does not do this.
Many people believe that bread and potatoes can easily make people fat.In fact,bread and potatoes do not have fat in them.But eating too much and not exercising can make people fat.Also,adding things like butter to them can raise the chance of becoming fat.

根据短文内容,判断下列句子的正误.正确的填"T"错误的填"F",并在答题卡上将该项涂黑.(共5小题;每小题1分,满分5分)
51.It is helpful to eat some chicken soup to fight a coldT.
52.To get enough protein and be healthy,people must eat meatF.
53.Protein can be found in tofu,eggs and some vegetablesT.
54.Tea is better than coffee in fighting cancerT.
55.People who like bread and potatoes become fat easilyF.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

16.-Where are you going for your holiday?
--Well,we _______ yet.(  )
A.haven't decidedB.hadn't decidedC.don't decideD.didn't decide

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

17.-It's everyone's duty to join the Clean Your Plate Campaign.
-Sure.We should try to _______all the food that we've ordered.(  )
A.give upB.eat upC.turn upD.show up

查看答案和解析>>

同步练习册答案