8.What might the future be like?Here are some predictions:things to come,things to go.
The Spring Festival,the most important Chinese holiday when everyone returns home,has caused headaches for millions of Chinese.More than 2billion people travel at the same time,making getting travel tickets and the journey difficult.But in 28years,Spring Festival travel may not be a problem at all.China plans to build more than 120,000kilometers of railway and a fast transportation network that will serve 90% of the population by 2020.And because most of China will be cities,people will not have to go to other places to find a job,so it will no longer be a problem.
Newspapers will come to an end in 2043.In the future,digital(数字的) newspapers will be sent to personal web tools through Internet.Readers can discuss topics with journalists and editors.Information will move faster.
Oil is running out faster than expected.But scientists have found something else for oil as fuel(燃料).Coal,natural gas,solar power,nuclear power and even water can take the place of oil as sources of energy(能源).
Schools will go electronic(电子化).Computers will be important and popular among the students.Everything will be in the computer and students will not need to bring books to school.They will find information on the Internet.A computer will be the students'library,schoolbag and connection to the outside world.There will be robot teachers,they will check homework on computers and communicate with the students'parents through e-mail.And school buses will be like spaceships,comfortable and safe.
41.More than 2billion people have a hard time returning home duringC
A.Christmas Day
B.National Day
C.the Spring Festival
D.the Mid-autumn Festival
42.The newspapers will disappearD.
A.in 28years
B.by 2020
C.by 2053
D.in 31years
43.B is not mentioned in the passage as sources of energy.
A.Coal
B.Wind
C.Nuclear power
D.Water
44.From the passage we can knowCin the future.
A.the Spring Festival travel may still be a problem
B.90% of the population will live in the city
C.robot teachers will check homework
D.readers can discuss topics with each other through Internet
45.What's the main idea of the last paragraph?A.
A.Schools will go electronic
B.Computers will be important
C.There will be robot teachers
D.School buses will be like spaceships.
分析 文章大意:这篇短文是关于未来的几个预言,这其中提到了到大约2020年的时候,春运将不再像现在这样紧张,国家会修建更多的铁路满足人们回家的需求;会有其他的能源,如煤、天然气、太阳能等来代替石油;未来在学校里电脑会有更大的用处,甚至会有机器人老师来上课.
解答 41-45:C BCA
41题答案:细节理解题.根据文章第二段的第一句话Returning home during the Spring Festival is difficult for many Chinese people.More than 2 billion people travel at the same time,making buying travel tickets and the journey difficult.可知,春节期间,有20亿多人需要同时回家,这就使得买票变得十分困难.故选C.A是圣诞节;B是国庆;D是中秋节.
42题答案:根据第三段Newspapers will come to an end in 2043.以及这是2012年的试题,可知2043-2012=31,因此在31年后纸质报纸将会消失,选D.
43题答案:B考查细节理解题,根据文中的四段Coal,natural gas,solar power,nuclear power and even water can take the place of oil as sources of energy(能源).煤、天然气、太阳能、核能甚至水可以代替石油作为能源.可知没有提到风,故答案是B.
44题答案:考查细节理解题,根据最后一段There will be robot teachers,they will check homework on computers 描述会有机器人老师,他们会在电脑上检查作业,可知选C.
45题答案:考查归纳题,根据最后一段Schools will go electronic(电子化).及下文描述,可知本段主要是说学校将电子化.故选A.
点评 本文是一篇日常生活类阅读,题目涉及多道细节理解题,做题时结合原文和题目有针对 性找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案.推理判断也是要在抓住关键句子的基础上合理的分析才能得出正确的答案.