8.A young man was taking a walk with a professor.As they went along,they saw a pair of old shoes lying in the path.They thought it belonged to a poor man who worked in a field nearby.
The student turned to the professor,saying,"Let us play the man a trick:we will take away his shoes,and conceal ourselves behind those trees,and wait to see what will happen when he cannot find them.That must be very interesting."
"My young friend,"answered the professor,"we should never play jokes on others because of their being poor.Put a coin into each shoe,and then we will hide ourselves and watch how the discovery changes him."
The student did so,and they both hid themselves behind the bushes close by.The poor man soon finished his work,and came back.While putting on his coat,he put his foot into one of his shoes.Feeling something hard,he bent down to see what it was and found the coin.He then looked around him on all sides,but no person was to be seen.He put the money into his pocket.When he put on the other shoe,his surprise doubled on finding the other coin.He fell upon his knees,looked up to the sky and said aloud some thanksgiving words to the person who gave him the coins.
The student stood there deeply moved,and his eyes were filled with tears."You have taught me a lesson which I will never forget.I feel now the truth of these words,which I never understand before:"A small act of kindness brings great joy."he said.
21.The underlined word"conceal"in Paragraph 1is closes in meaning toD.
A.enjoy
B.lose
C.show
D.hide
22.The student wanted to play the poor man a trick toB.
A.find the truth
B.please himself
C.teach him a lesson
D.show his wisdom
23.How did the poor man feel when he found the first coin?B
A.Happy.
B.Surprised.
C.Upset.
D.Terrible.
24.What did the poor man do when he found the second coin in his shoe?C
A.He put it in his pocket without saying a word.
B.He looked around him and hid it in the bushes.
C.He thanked the person who gave him the coins.
D.He picked up the coin and ran away quickly.
25.The passage tells us the truth thatB.
A.seeing is not always believing
B.giving is more pleasant than receiving
C.God helps those who help themselves
D.playing tricks on others is playing tricks on yourself.
分析 本文讲述一对师生在乡村步行时看到附近农民的旧鞋子,学生建议藏起鞋子捉弄农民,老师反对了并说道何不放硬币在鞋子中并观察呢?当农民看到鞋子里的两枚硬币时,他十分激动且感谢上苍对他贫苦的一家的眷顾,使得学生明白真实的快乐来源于给予的故事.
解答 21.D细节理解题.根据上半句句意:我们拿了他的鞋子,可以推断出此处句意:并藏在树后面,故选D,hide隐藏.
22.B细节理解题.根据That must be very interesting.可知学生想和穷人开玩笑来取乐,故选B.
23.B细节理解题.根据his surprise doubled on finding the other coin可知穷人看到第二枚钱币时又惊讶了,即看到第一个硬币时就很惊讶,故选B.
24.C细节理解题.根据He fell upon his knees,looked up to the sky and said aloud some thanksgiving words to the person who gave him the coins.可知他双膝跪地,仰望天空,大声地说一些感恩的话感激给他钱的人,故选C.
25.B主旨大意题,根据文章内容可知老师组织学生捉弄穷人就是让他明白真实的快乐来源于给予的故事,故选B.
点评 做题时要在理解好文意的基础上,与题目有机的结合,从文章中找到相关细节性的句子与选项细细比对,进行选择或推理判断,选出符合文章内容的正确选项.做题注意灵活,有时可采用排除法或直选法确定出最终答案.