精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
9.On May 23th last year,Shenzhen introduced new rules in order to warn the"Chinese style of crossing the road"."Chinese people cross roads without thinking about traffic lights"said a post on Sina Weibo.
A CCTV news program showed that in only an hour,more than 600people jumped red lights when crossing a road in Shijiazhuang,Hebei.
Many people say that people jump red lights because the red light lasts too long.Such an opinion is supported by a research team at Tongji University. The team did research on people's waiting times at different road crossings for three years.They found that Chinese people would wait for 70to 90seconds (秒) before they lost their patience."People are not patient when the waiting time is too long,"said Ni Ying,a member of the research team.
However,a survey on Sina Weibo suggested that people jump red lights mainly because they don't obey rules."I always obey traffic rules.Time is important but safety should come first,"someone wrote on his Weibo.
Many countries give out the punishments to those who jump red lights.In Singapore,the punishments can be three months.Some Chinese cities have started taking some actions,too.For example,the first three people who jump red lights will be punished 50yuan in Shijiazhuang.
But calling on people to obey rules is more important.To completely solve the problem,everyone should realize the importance of obeying the traffic rules.
61.According to the passage,which of the following is the"Chinese style road crossing"?D
A.To cross a road slowly.
B.To follow the traffic rules.
C.To wait for the traffic light to turn green.
D.To cross roads without looking at traffic lights.
62.What does the underlined phrase"the team"mean in this passage?B
A.A CCTV news program.
B.A research group at Tongji University.
C.A post on Sina Weibo.
D.A daily newspaper.
63.How long will Chinese people wait for to cross the road before they lose patience?C
A.About five minutes.
B.Less than one minute.
C.About one and a half minutes.
D.More than ten minutes.
64.Why do people jump red lights according to the survey on Sina Weibo?B
A.Because the red light lasts too long.
B.Because people don't pay attention to rules.
C.Because people have less patience.
D.Because there are too many people on the road.
65.What's the writer's suggestion to solve the problem of jumping red lights?D
A.To punish the people.
B.To cut down the time of red lights.
C.To turn off the traffic lights.
D.To require people to obey the traffic rules.

分析 文章大意:这是一篇议论文,主短文讲的主要是有关"中国式过马路"的情况,很多中国人过马路都不遵守交通规则,人们没有耐心等待红绿灯,时间很宝贵,但是安全应该放在第一位,要想解决"中国式过马路"的问题,罚款不是目的,人们应该意识到遵守规则的重要性.

解答 61.答案:D.细节理解题.根据第一段最后一句Chinese people cross roads without thinking about traffic lights"said a post on Sina Weibo.中国人在不考虑交通灯的情况下过马路,新浪微博上的帖子说.可知"中国式过马路"指的是"在不看交通灯的情况下横过马路.",选D.
62.答案:B.词意猜测题.根据上句Such an opinion is supported by a research team at Tongji University. 这种观点得到了同济大学一个研究小组的支持.可知,The team指的是"同济大学的一个研究小组.",选B.
63.答案:C.细节理解题.根据第三段第二行They found that Chinese people would wait for 70to 90seconds (秒) before they lost their patience.他们发现中国人会在失去耐心之前等待70到90秒.可知,70到90秒是大约一分半钟.选C.
64.答案:B.细节理解题.根据第四段However,a survey on Sina Weibo suggested that people jump red lights mainly because they don't obey rules.然而,新浪微博上的一项调查表明,人们闯红灯主要是因为他们不遵守规则.可知,闯红灯是因为人们不注意规则.选B.
65.答案:D.细节理解题.根据最后一段But calling on people to obey rules is more important.To completely solve the problem,everyone should realize the importance of obeying the traffic rules.但是,呼吁人们遵守规则更为重要,要彻底解决这个问题,每个人都应该认识到遵守交通规则的重要性.可知,作者对闯红灯问题的建议是要求人们遵守交通规则.选D.

点评 阅读题型,要注重句子与句子之间、段落与段落之间逻辑关系以及对篇章的整体理解.根据所给问题选择正确选项完成试题.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

10.What does Jane have for breakfast?
A.Bread
B.Cakes   
C.Rice.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:听力题

11.Listen and choose the right picture.

1.略2.略3.略4.略5.略6略.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

16.找出下列单词中的划线部分与其他三项不一样的选项.(  )
A.dinnerB.eraC.masterD.other

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

4.work   discuss    smoke    five    regular

56.I'm sorry I didn't see the sign"Nosmoking".
57.Joe has recently returned from hisfifth trip to Australia.
58.Remenber to go over what you've learnedregularlyafter class.
59.The studentsdiscussed how to enter the writing competition yesterday.
60.The Adventures of Tom Sawyer is one of Mark Twain's greatestworks.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

14.Every time I came home from work at midnight,I often saw a shadow (黑影) walking in our neighborhood.Was it"a night walking"?Someone walked alone in the dark,and this always made me afraid a lot.
I think it was"a sleep walker".So I never bothered it.But one night,when I walked past it quietly and quickly as usual,I heard a low voice.
"Do you often have to work at night?"
I was a little afraid.I looked around,but no one was nearby.I ran home as quickly as possible.
Later on,I heard it was a neighbor,an old man who has been living alone at home.He's NOT a sleep walker.He enjoys having a walk at night.So I seldom see him in the neighborhood in the day.
It's said that he was a soldier many years ago.He has two children,a son and a daughter.His son has a family in Shanghai.His daughter went abroad,in Sydney.He has been living alone since his wife died several years ago.Without any children living with him,he feels lonely and helpless.
I feel sorry for the old man.We might care less about our parent who lives alone.When we grow up,our parents get old.We should often go back home even though we're busy with work.
80.When does the writer come home from work?D
A.In the morning.
B.At noon.
C.In the afternoon.
D.At midnight.
81.How did the writer feel when he saw"the sleep walker"?A
A.Afraid.
B.Happy.
C.Bring.
D.Excited.
82.What was the old neighbor when he was young?B
A.An artist.
B.A soldier.
C.An engineer.
D.A biology.
83.The writer mainly wants to tell usC.
A.We shouldn't work at night for money.
B.Life is full of the unexpected.
C.We should often go back home to see our parents
D.It's best to live with your parents.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

1.What will you do if you have three-day holiday?The Dragon Boat Festival is coming.Let's see what my friends are going to do during the three-day holiday.

Peter

I'm going to my uncle's with my parents during the three days.He lives in the countryside.It is far from our city,Haikou.We plan to take the train there.In the countryside,We will have a picnic.

Eliza
I'm going to Chengmai to watch a dragon boat race with my parents on the first day.It will take us one hour to get there my car.On the second day,I'd like to have a party with my friends in the restaurant.On the third day,I will have to do my homework and study for a math test.

Gina

My cousin John is coming to visit us from Wenchang by bus.ON the first day,we're going to fly kites in the park.On the second day,I want to take him to Eliza'party.On the third day,John will return home and I am going to help my parents with the cleaning at home.
56.Peter willB with his family in the countryside.
A.do some cleaning     
B.have a picnic    
C.watch a dragon boat race
57.Eliza is going to ChengmaiA.
A.by car             
B.by train              
C.by bus
58.B will NOT go to Eliza's party on the second day.
A.Gina                
B.Peter             
C.John
59.Gina will beA on the third day.
A.at home       
B.in the park          
C.in the restaurant
60.The best title for the passage may be"C".
A.A Visit to the Countryside   
B.A Notice for Flying Kites    
C.A Plan for the Holiday.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:补全对话

18.根据对话内容及上下文在空白处填入适当的单词,使对话意思完整
A:Good afternoon,Mrs White.
B:Good(81 )afternoon,Mr Black.
A:It's a very nice day,(82)isn'tit?
B:Yes,it is.
A:Did you see the (83)accidentyesterday morning?
B:Yes,I was walking past the corner near the shop (84)whenthe accident(85)happened.
A:It was really dangerous.The motorbike suddenly came and hit the stone on the street.
B:The young man was (86)badlyhurt.Some people carried him to the nearest hospital  (87)asquickly (88)aspossible.
A:The policemen(89)arrivedthere a moment later.
B:It's dangerous to travel too(90)fast on the street.We must be careful.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

1.Tom,a 15-year-old boy,couldn't hear anything after the whole night computer games and MP3listening.He was excited and yelled (喊叫) after the MP3.When he walked out of his room the next morning,he could hear nothing about his mother's words.His mother sent him to the doctor at once.It was moderate (中度) hearing loss (耳聋).
Do you have an MP3player?Do you use it to listen to your favorite music?A survey (调查) shows that lots of young people enjoy listening to their MP3players.And they always listen to them at high volumes (音量).There are about 100million people listening to MP3players in Europe every day.Most of them are young people.Scientists have found that if people listen to MP3players at a very high volume for more than five hours a week,they could lose their hearing in five years.
Hih-volume music can keep people excited,so young people would like to keep their players high.It's too bad for the ears.So th MP3listeners should keep the playr within safe volume levels,no higher than 60~70of full capacity (容量).If people near you can hear your MP3,that means you are keeping your MP3at a very high volume,turn it down,please!
6.What didn't Tom do before he had moderate hearing loss?D
A.He played the computer games.
B.He yelled after the MP3.
C.He listened to the MP3.
D.He went to see the doctor.
7.Who njoys MP3most?A
A.Young people.
B.Adults.
C.No one.
D.Scientists.
8.Why do the young people keep the players hgh?C
A.Because the people near them can't hear it.
B.Because the young people want to surprise others.
C.Because the high-volume music can keep them excited.
D.Because the young people want to have hearing loss.
9.What's the safe volume of the MP3?B
A.People beside you can hear your MP3.
B.No higher than 60-70 of full capacity.
C.You can't hear it clearly.
D.Keep the full capacity.
10.What is the best title of this passage?C
A.a Deaf (耳聋的) Boy
B.an MP3Player
C.the Harm (危害) of High Volume
D.a Survey.

查看答案和解析>>

同步练习册答案