5.One pleasant New-year morning,Edward got up and dressed himself in a hurry.He wanted to be the first to wish a happy New Year.
He looked in every room,and shouted"Happy New Year"to every one of his family.Then he ran into the street,to repeat them to those he met.When he came back,his father gave him two bright,new silver dollars.His face lighted up as he took them.He had wished for a long time to buysome nice books.
As he ran down the street with a light heart to the bookstore,he saw a poor German family,the father,mother and three children walking in the cold wind.
"I wish you a happy New Year."said Edward,as he was happily passing on.The man shook his head."You do not belong to this country?"asked Edward.The man again shook his head,for he could not understand or speak English.But he pointed to his mouth,and to the children,as if to say,"These little ones have had nothing to eat for a long time."
Edward quicky understood that these people were poor and in trouble.He took out his dollars and gave one to the man,and other to his wife.They said something in their language,which doubtlessly meant,"We thank you a thousand times,and will remember you forever."
When Edward came home,his father asked what book he had bought.He hung his head a moment,but quickly looked up."I have bought no books,"said he,"I gave my money to some poor people,who seemed to be very hungry and tired.I think I can wait for my books until next New Year.Oh,if only you had seen how glad they were to receive the money!""My dear boy,"said his father,"here are some books.I give them to you,more as a reward for your godness of heart than as a New-year gift."
"Always be ready to help people around you and every year of your life will be a HAPPY NEW YEAR!"
35.What words can we use to describe Edward?B
A.smart and hard-working
B.kind and warm-hearted
C.honest and easy-going
D.rich and helpful
36.We can infer from the passage thatA.
A.Edward's father was in favor of what he had done.
B.the German father was too ill to support his family.
C.Edward often gave money to help others in trouble.
D.giving money to others will make people become poor.
37.After reading this passage,we know thatC
A.knowledge can change people's life
B.all people are happy on New Year's Day
C.true happiness lies in helping others
D.only poor people move to foreign countries
38.Which of the following is the best title for the story?D
A.A Poor Family
B.Father and Son
C.Some Nice Books
D.Two Silver Dollars.
分析 全文大意:
一个令人愉快的新年早上,爱德华很快起床穿好衣服.他想成为第一个表达新年祝福的人.他到每个房间转了一圈,对每个家人大声说"新年快乐".然后他来到大街上对见到的人说"新年快乐."当他回来时,他的父亲给他两块明亮的崭新的银币.当他拿到银币时喜形于色.他已盼望很长时间要买一些好看的书.当他高高兴兴地跑去书店时,他看到一家贫穷的德国人,父亲、母亲和三个孩子走在寒风中.当他开心地路过时,爱德华说"祝你新年快乐."这个男人摇了摇头.爱德华问道"你不是这个国家的?"这个男人又摇了摇头因为他听不懂英语也不会讲英语.但是他指了指自己的嘴和孩子的嘴好像在说"这些孩子好久没吃东西了."爱德华很快明白他们是处于困境中的穷人.他拿出银币一块给这个男人,一块给了他的妻子.他们用他们的语言说着什么,毫无疑问意思是"万分感谢,我们永远记着你".当爱德华到家时,他的父亲问他买的什么书.他低下了头,但很快抬起头来说"我没有买书,我把钱给了看起来又累又饿的穷人.我想我可以明年再买书.哦,要是你能看到他们拿到钱时有多高兴就好了."父亲说"亲爱的孩子,这儿有些书,我把他们送给你,不仅仅是新年礼物,而且是你仁爱之心的奖励."时刻准备帮助你周围的人,你生命的每一年将是快乐新年.
解答 答案:
35.B 细节理解题 根据Edward quicky understood that these people were poor and in trouble.He took out his dollars and gave one to the man,and other to his wife"爱德华很快明白他们是处于困境中的穷人.他拿出银币一块给这个男人,一块给了他的妻子."可知爱德华是一个善良热心的人,故选B
36.A 推理判断题 根据爱德华父亲的这番话"My dear boy,"said his father,"here are some books.I give them to you,more as a reward for your godness of heart than as a New-year gift.""亲爱的孩子,这儿有些书,我把他们送给你,不仅仅是新年礼物,而且是你仁爱之心的奖励."可推知他父亲是支持他的所作所为的.故选A
37.C 推理判断题 根据最后一段"Always be ready to help people around you and every year of your life will be a HAPPY NEW YEAR!"时刻准备帮助你周围的人,你生命的每一年将是快乐新年,可推知真正的快乐在于帮助别人.故选C
38.D. 主旨大意题 根据短文中讲述了爱德华把父亲给他的两个打算用来买书的银币,给了一家贫穷的德国人,可知短文围绕两块银币展开的,故最佳题目是Two Silver Dollars,故选D
点评 本文讲述了爱德华帮助一家贫穷的德国人的故事,告诉我们真正的快乐在于帮助别人.主要考查学生的逻辑推理能力,在完成推理判断题时要在抓住关键句子的基础上,合理的分析才能得出正确答案,切忌胡乱猜测,一定要做到有理有据.