14.Technology to Help Developing Countries
When we think about giving help to developing countries,we often think about giving money so that these countries can build schools and hospitals,buy food and medicine,or find clean water supplies.These seem to be the most important basic needs of the people we are trying to help.However,it's far from enough.Ladies and gentlemen,we've got to come up with some better ideas to help them.
I was very surprised,then,when I read about a plan to make cheap laptop computers for children in developing countries.A man called Nicholas Negroponte invented a cheap laptop computer,which can run without electricity.He decided to invent this computer after he visited a school in Cambodia.
The laptop which Mr.Negroponte has designed is a little different from the normal laptop computers you can buy in the shops.One difference is that it will be covered in rubber(橡胶) so that it is very strong and won'tbe damaged easily.As an electricity supply can be a problem in developing countries,the computer also has a special handle so that children can wind the computer up to give it extra power when needed.
These special laptop computers will cost less than 100US dollars and Mr.Negroponte wants to build as many as 15million machines in the first year of production.The idea is that these computers will help the children's education as they will be able to access the Internet.These computers might not help the people in developing countries immediately,but by improving children's education they should help people to find their own solutions to their problems in the long term.
Another idea to help children in developing countries is to recycle old mobile phones so that they can be used again.In the UK,and probably in many other countries too,millions of mobile phones are thrown away every year.The waste created by throwing away these old phones is very bad for the environment,so it seems to be an excellent idea to recycle them.In this way we will be able to achieve two important goals at the same time.We will reduce the waste we produce and help others.In other words,we will be able to"kill two birds with one stone",and that is always a good thing.
48.The expression"be damaged"in Paragraph 3probably means"D".
A.be fixed
B.be hurt
C.be used
D.be broken
49.From the passage we can learn that the cheap laptopC.
A.can help the developing countries with the electricity supply
B.can be moved and carried with the help of a special handle
C.can help the children's education by surfing the Internet
D.will be covered with rubber so that it can save money
50.It's an excellent idea to recycle old mobile phones becauseA.
A.it reduces waste and can help others
B.it prevents waste and can earn lots of money
C.it can send the waste produced by developed countries to other countries
D.it is good for the environment and very educative for phone users
51.The writer may agree that in developing countries these ideas canB.
A.help the children reduce waste and earn money.
B.be good for the environment and the education
C.help the children solve the problems at once
D.provide the basic needs for the people there.
分析 本文就如何帮助发展中国家,而提出一些意见,不是以前的捐助钱、衣服或财务之类的做法,文中以Nicholas Negroponte帮助发展中国家为例进行了论述,他生产了大量的手提电脑,以非常便宜的价格卖给了发展中国家,让孩子用上电脑,为了他们国家的长远教育.另一种方法,把废旧的手机收上来,再加以利用,既减少了垃圾,又是非常环保的举动.
解答 答案:48.D 细节推测题.根据 One difference is that it will be covered in rubber so that it is very strong and won'tbe damaged easily.不同的是它将被铺满橡胶因此它是非常牢固的而且不容易被损坏.可知前面说铺满橡胶因此非常牢固,应该是不容易被弄坏.故选D.
49.C 细节理解题.根据The idea is that these computers will help the children's education as they will be able to access the Internet.这个想法是这些计算机将帮助孩子的教育,因为他们将能够访问互联网.可知廉价的笔记本电脑可以帮助孩子的教育,故选C.
50.A 细节理解题.根据We will reducethe waste we produce and help others.既能减少垃圾又能帮助别人.可知回收旧手机是个好主意是因为既能减少垃圾又能帮助别人.故选A.
51.B 细节归纳题.根据The waste created by throwing away these old phones is very bad for the environment.扔掉这些旧手机对环境非常糟糕.和but by improving children's education they should help people to find their own solutions to their problems in the long term.但通过提高孩子的教育将帮助人们长期解决他们自己的问题.可知作者可能同意发展中国家对环境和教育的意见.故选B.
点评 阅读这类材料时,同学们一定要根据主要情节掌握文章主旨大意,同时抓住每一个细节,设身处地根据文章内容揣摩作者的态度和意图,根据情节展开想象,即使是碰到深层理解题也可迎刃而解.