精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
11.Once there was an old man who was dying in a village.He wanted to leave a piece of gold to one of his three grandsons.He decided to give it to the only one who could do the noblest deed (最高尚的行为)in a week's time.
A week later,the grandsons-Peter,Bob and Mike returned to their grandfather's house to tell him what they had done.
"My grandfather,"said Peter."I gave half of my money to the poor people in the city."The grandfather said nothing.
"I saw a little girl fall into the river,"said Bob."Though I could hardly swim myself,I called out,took off my clothes,jumped into the river and pulled her out."The grandfather still kept silent.
Mike told his story."I saw a man sleeping at the very edge of a cliff(悬崖)!If he moved a little in his sleep,the man would fall off the cliff!And the man was Jack,my enemy!He once said he would kill me with his knife if he had a chance!"said Mike."But I moved close to him.I pulled him towards me and rolled with him away from the cliff."
"Ah,that is the noblest deed.Very few people want to save the lives of their enemies.The gold is yours!"said the grandfather.
根据短文内容,选择最佳答案.(5分)
46.Who did the grandfather want to leave the gold to?A
A.The grandson.B.The girl.C.The poor.D.The old.
47.Which place did the grandsons return to a week later?C
A.The city.
B.The cliff.
C.The grandfather's house.
D.The river.
48.How did Bob save the girl in the river?B
A.He called out and jumped into the river.
B.He jumped into the river and pulled her out.
C.He jumped into the river and hardly swam.
D.He took off his clothes and called out.
49.What was Jack doing when Mike saw him?C
A.He was moving.B.He was falling.
C.He was sleeping.D.He was rolling.
50.What kind of person does the grandfather think is the noblest?B
A.A person who has pity on others.
B.A person who has a large heart.
C.A person who is brave to save people.
D.A person who is cheerful to finish a task.

分析 全文大意:
从前村里有一位老人生命垂危.他想把一块金子留给三个孙子中的一个.他决定把金子留给在一周时间内做出最高尚行为的人.一周后,孙子彼得、鲍勃和麦克回到老人的屋子告诉老人他们都做了什么事.彼得说道"爷爷,我把我一半的钱给了城里的穷人,"爷爷什么也没有说.鲍勃说道"我看到一个小女孩掉到河里,尽管我自己几乎不会游泳,我大声呼救,跳进河里把她拉了出来."爷爷仍然沉默不语.麦克讲了他的故事:"我看到一个人在悬崖边睡觉!如果他在睡觉中稍微动一下,他就会掉到悬崖下面!这个人是杰克,我的敌人!他曾经说过如果有机会他要用刀杀了我!但我走近他,我把他拉向我,和他一起滚了起来远离悬崖."爷爷说"很少有人想救他们敌人的性命.金子是你的了."

解答 答案:
46.A         细节理解题    根据第一段"He wanted to leave a piece of gold to one of his three grandsons."可知他想把一块金子留给三个孙子中的一个.故选A.
47.C         细节理解题     根据第二段"A week later,the grandsons Peter,Bob and Mike returned to their grandfather's house to tell him what they had done."可知一周后,孙子彼得、鲍勃和麦克回到老人的屋子告诉老人他们都做了什么事.故选C.
48.B         细节理解题     根据第四段Though I could hardly swim myself,I called out,took off my clothes,jumped into the river and pulled her out."可知他跳入河里把她拉了出来.故选 B.
49.C         细节理解题    根据第五段"I saw a man sleeping at the very edge of a cliff(悬崖)!If he moved a little in his sleep,the man would fall off the cliff!And the man was Jack,my enemy","我看到一个人在悬崖边睡觉!如果他在睡觉中稍微动一下,他就会掉到悬崖下面!这个人是杰克,我的敌人"可知杰克当时正在睡觉.故选C.
50.B         推理判断题     根据最后一段爷爷说的话"Very few people want to save the lives of their enemies,"几乎没人想救他们的敌人的命".可推知爷爷认为能救敌人的命的人心胸宽广,是最高尚的人.故选B.

点评 本文以细节理解题为主,做题时首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意. 其次,细读题材,各个击破.掌握全文的大意之后,细细阅读每篇材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息.即可找出正确答案.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

3.I'd like to be a doctor  because I want to make sick people better.(对划线部分提问)
Whywouldyou like to be a doctor?

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

2.There are a number of students playing games on the playground.(  )
A.a lotB.muchC.fewD.many

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

19.If you want to have friends,at first,you should be friendly to others.(  )
A.in this wayB.at lastC.at leastD.first of all

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

6.--Lisa,would you mind doing your homework?
--No,not at all.I'll do it in a minute.(  )
A.first of allB.just nowC.at onceD.at times

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

16.I want to go to Xiufeng Park.How can I get there?
              there,just go along this street and turn left at the third crossing(  )
A.To getB.GettingC.Get

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

3.It is believed that the first chopsticks were developed over 5,000years ago in China.In the Spring and Autumn Period,copper(铜) and iron(铁) chopsticks appeared.Then the lacquered(涂漆的) chopsticks came in Han Dynasty.Later gold and silver(银色的) chopsticks followed.Today we have chopsticks made of different materials.The most expensive are made of part of tusks(长牙) of elephants and the green stone(宝石).
In ancient times the rich used hard green stone or gold chopsticks to show their wealth(财富).It was said that silver chopsticks would turn black if they touched poisoned(有毒的) food (but we know it was wrong today),so in history many kings and emperors used silver chopsticks to see if the food was bad for them or not.
In China,chopsticks are traditionally given to a daughter when she marries to hope that they will have a son very soon,because the word"chopsticks"in Chinese is pronounced like"quick son".People often believe chopsticks have something to do with good luck.So on New Year's Eve many families will put new chopsticks on the table at dinner as a way of wishing for luck,and dropping chopsticks is a sign of bad luck to come.
It's believed that using chopsticks can increase fingers'dexterity,that means if we often use chopsticks at dinner,it can make our fingers do everything freely.It can improve memory,too.Many westerners,businessmen,tourists put their knives and forks beside the bowls and plates,but choose chopsticks in China.
根据短文内容,从A、B、C、D四个选项中选择正确答案,并将其字母代号在答题卡相应位置上填涂.
61.Copper chopsticks were first used_.B
A.in China           
B.in the Spring and Autumn Period
C.in China today      
D.in the Qin Dynasty
62.Many kings and emperors in history used silver chopsticks to eat dinner
just becauseA.
A.they were afraid of being killed by poisoned food    
B.they liked green stone       
C.they loved tusks of elephants           
D.they wanted to show their wealth
63.People in China think that giving a daughter chopsticks when she gets married meansD.
A.she will be very rich      
B.everyone in her family will be very lucky
C.New Year comes         
D.they hope she will have a son soon
64.What does the underlined word"dexterity"probably mean in Chinese?C
A.动作      B.速度       C.灵巧       D.弯曲
65.The article is aboutA.
A.chopsticks developed in China
B.how to make chopsticks in western countries
C.foreigners'knives and forks
D.Chinese teach westerners to use chopsticks.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

3.I didn't pass the boys'basketball tryouts (预选赛) in Grade 7.Making the team was very important to me,but my name was not on the list.
On my way home,I was both angry and sad."I can't believe I didn't make the team"I said loudly."How did Alex make the team?He can't catch up with a turtle!Why do they choose Jimmy?He just stands around flapping (拍打) his arms!"
"Adam,"my mom said,cutting me off."Why don't you just stop and think?Maybe you need a little more practice."
Suddenly,I knew she was right.Failing to make the team was nobody's mistake but my own.I decided to work hard for the team over the next year.
I practiced hard every day and had lessons every week.When summer came,I took part in lots of basketball camps.Through camp after camp,my abilities grew,and I knew I was ready for tryouts in autumn.
The day finally came.As everyone crowded around the lists,I played it cool and waited for my chance to read the names.I slowly looked down the list.Not only had I made it on there,but my name was the very first.
If at first you don't succeed,try,try,try again.
31.What can we learn from Jimmy and Alex from Paragraph 2?C
A.The had a fight with the writer.
B.They didn't like writer very much.
C.They were both in the basketball team.
D.The writer thought they were good at basketball.
32.What does the underlined phrase"cut off"in Paragraph 3mean?A
A.打断  B.阻隔   C.扔下   D.剥夺
33.The correct order of the following isB
a.The writer realized his mistake.
b.The writer practiced hard from then on
c.The writer didn't make the team when he was in Grade 7
d.The writer took part in lots of basketball camps over summer.
e.The writer's mother asked him to think hard about his own problems.
f.The writer's name was the first on the list and he finally made the team.
A.caebdf   B.ceabdf   C.ecabdf   D.eacdbf
34.The writer passed the basketball tryouts inB.
A.Grade 7   
B.Grade 8
C.Grade9
D.primary school
35.What's the best title for the passage?D
A.My friends in Grade 7
B.My favourite Sport
C.Basketball Tryouts
D.Keep on Trying for Success.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

14.阅读短文,根据短文内容填空.(请在短文后的横线上作答,每空一词)
Jimmy had a dream one night.In his dream,a pirate told him,"Ten steps ahead from your front door and five steps from your rose,there is some treasure there."So the next day,Jimmy began to dig.He dug and dug,and the hole was deep and the dirt pile was high.He kept digging.The hole got deeper and the dirt pile got higher.
He dug until the hole was deepest and the dirt pile was at his highest.He said sadly,"I'm too tired.I can't dig anymore."Then he found something,but it was only one of a dog's bones.Instead of treasure,all Jimmy had was a dog bone,a hole,and a big pile of dirt.He thought,"That pirate lied to me!'
But when Jimmy's mother saw what he had done,she smiled,"Oh,thank you,Jimmy.I always wanted to plant some rose bush there.Here's 5for digging that hole."
 One night,Jimmy (91)dreamed that a pirate told him there was some treasure in (92)front of his house near his rose.So the next day,Jimmy dug a very deep(93)holeand made a high dirt pile.When the hole was deep enough,he found a (94)bone.It was a dog's.He was very disappointed.But when his mother saw that,she was very happy.Because she always wanted to plant some rose bush there.She gave his son some(95)money for what he had done.

查看答案和解析>>

同步练习册答案