精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
17.Smog(雾霾) is a big problem in many Chinese cities.But it seems that besides wearing a mask,few of us know what has caused the smog and what to do to beat it.Chai Jing,a former news hostess with China Central Television,discussed the questions in her documentary Under the Dome(穹顶之下).
The 103-minute film was published on major Chinese video-sharing websites on Feb 28.In the fihn,Chai visits polluted places and talks to officials and scientists.She comes to the conclusion that burning too much coal and oil are the main causes of PM2.5and smog.
To make things worse,according to Chai,the coal and oil we are burning is of poor quality and don't meet the standards for environmental protection.Therefore they have produced more harmful gas and particles(颗粒) to pollute the air.
To solve the problem,Chai suggests that we should clean our coal and oil or replace(替代) them with cleaner energy such as natural gas.In her fihn,Chai also pointed out that ordinary people can do something to help control smog too.For example,we live a greener life by using more public traffic.Or if we see things that could harm the environment,we can try to stop it.In one scene from the fihn,Chai sees a dirt mound(土堆) in a building site exposed(暴露) in the air,and asks the person in charge to cover it.When she sees a restaurant cooking without any suitable filter facilities (过滤设备),she calls the hotline 12369.The restaurant installed the filter a week later.
Chen Jining,the new minister of environmental protection,praised Chai."This fihn encourages ordinary people to care about the environment.This is what we need in the future."
38.What do most of people do to deal with the smog?A
A.Wear a mask.
B.Think of ways to beat it.
C.Find out what has caused it.
D.Take a documentary.
39.What is the main cause of smog according to Chai?B
A.Setting off too many fireworks.
B.Burning too much coal and oil.
C.Too many cars in big cities.
D.Too many factories and companies.
40.Which of the following is NOT Chai's suggestions towards reducing smog?D
A.Using cleaner energy.
B.Cleaning coal and oil.
C.Using natural gas.
D.Replacing coal with wind energy.
41.What's the meaning of the underlined word"installed"?C
A.冲洗
B.出售
C.安装
D.修理
42.What's Chen Jining's attitude towards Chai's film?B
A.He didn't watch it.
B.He thought highly of it.
C.He didn't agree with it.
D.He criticized it.

分析 【文章大意】这篇文章主要介绍了通过记者柴静拍摄的一部纪录片《穹顶之下》,告诉人们什么是导致雾霾的主要原因,并通过这部纪录片告诉人们在日常生活中应该怎样做才能减少雾霾.

解答 38.A.细节理解题.根据文章第一段:But it seems that besides wearing a mask,few of us know what has caused the smog and what to do to beat it.可知大部分的人们解决雾霾是通过戴口罩.故选A.
39.B.细节理解题.根据文章第二段:She comes to the conclusion that burning too much coal and oil are the main causes of PM2.5and smog.可知燃烧太多的煤和石油是造成空气污染的主要原因.故选B.
40.D.细节理解题.根据文章第四段:To solve the problem,Chai suggests that we should clean our coal and oil or replace(替代) them with cleaner energy such as natural gas.可知柴静建议我们应该使用清洁煤炭和石油还有清洁能源比如像天然气.所以没有用风能代替煤炭,故选D.
41.C.词义猜测题.根据前文:When she sees a restaurant cooking without any suitable filter facilities (过滤设备),she calls the hotline 12369.可知当她看到一家餐馆做饭没有任何合适的过滤设备时,她就给电话热线12369打了电话.所以此处:The restaurant installed the filter a week later.应该是一周后这个餐馆就安装了过滤设备.故选C.
42.B.细节理解题.根据文章最后一段:Chen Jining,the new minister of environmental protection,praised Chai."This fihn encourages ordinary people to care about the environment.This is what we need in the future.可知环保部长对柴静的纪录片表示高度的赞扬.故选B.

点评 快速阅读全文,掌握文章大意,并认真阅读题目,把握好相应的文章细节,做出正确解答.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

7.I'll give you a call as soon as IgettoFuzhou.(到达)

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

8.---What's your favorite  ______?
---Christmas.We can have a long vacation and eat much delicious food.(  )
A.subjectB.festivalC.animal

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

5.-Thank you so much ________ your advice.
-It's a pleasure.(  )
A.withB.forC.ofD.to

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

12.The girl is at school.__________ is busy with her work.(  )
A.HeB.HimC.SheD.Her

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

2.Kate:Hello!(51)May I speak to Ann,please??
Mrs Read:I'm sorry Ann isn't here right now.(52)Who is that speaking??
Kate:This is Kate.
Mrs Read:She isn't back yet.(53)Can I take a message??
Kate:That's very kind of you.I'm calling to ask her if she is free tomorrow.It's March 12th,
Tree Planting Day tomorrow.And (54)we're going to plant trees.
Mrs Read:I think she'll be very glad to join you.
Kate:We'll meet at the school gate at 7:00.(55)Please tell her to be there on time..
Mrs Read:OK.I'll let her know.
Kate:Many thanks.Goodbye.
Mrs Read:Goodbye.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

9.Michael made a big bamboo box      the little sick bird till it could fly.(  )
A.keepB.to keepC.keepingD.kept

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

6.After hearing the second piece of bad news,his face turned evenpaler (苍白的).

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

9.The reason ___   _ he changed his mind is___  _ he would not like to get into trouble.(  )
A.for what; thatB.why; that
C.for which; becauseD.which; that

查看答案和解析>>

同步练习册答案