精英家教网 > 初中英语 > 题目详情

Ask any student which subject he or she hates most. 9 out of 10 students will answer “math”. No matter which country you visit, no matter which grade you are in, you may not learn art, geography, chemistry or Chinese, but you always learn math. Why is this so? How come so many students hate math, and yet cannot avoid learning it in school?

Jenny Sanders, a high school student in California, asks, “What good do we get from learning math? We can use computers to compute numbers, and we can use computers to store information. I think learning math at school is a waste of time.”

However, there is much more to math than just learning to add and subtract (减) numbers. In fact, math is not so much about calculation (计算) as it is about learning to think logically (逻辑地) and solving problems. Of course, Jenny was right that we can use computers to do calculations, but how would we even know how to use the computer if we can't think logically? In short, computers are only tools when solving problems.

For example, imagine you are a cook and must serve dinner to 100 guests. How should you divide your resources so that you can get the job done most efficiently (高效地)? In situations like this, the ability to think logically will get you to a reasonable answer and solve your problem.

 

1.According to the passage, which subject do students always learn in different grades at school?

A.Chinese. B.Math.

C.Geography. D.Art.

2.What does Jenny Sanders think of learning math?

A.Interesting. B.Boring.

C.Useless. D.Difficult.

3.Which of the following is TRUE according to the passage?

A.90% of the students hate learning math.

B.Students can learn math well with computers.

C.Math can do calculations and store information.

D.Math helps students learn all the other subjects well.

4.What does the underlined word “resources” mean in the passage?

A.科目 B.效率 C.信息 D.资源

5.What does the writer want to tell us?

A.Math is just learning to add and subtract numbers.

B.Math can be good for both our body and our mind.

C.Math helps us think logically and solve problems.

D.Math can help students find a good job in the future.

 

1.B

2.C

3.A

4.D

5.C

【解析】

试题分析:这篇短文中作者主要讲述了数学课的广泛开设,以及数学课不仅学算术,还有助于我们的逻辑思维,合理地解决问题

1.No matter which country you visit, no matter which grade you are in, you may not learn art, geography, chemistry or Chinese, but you always learn math的描述可知,在学校不同年级的学生都学习的学科是数学。故选B

2.短文第二段最后一句I think learning math at school is a waste of time.的描述可知,詹妮桑德斯认为学习数学就是浪费时间,也就是没有用。故选C

3.细节理解题。通读全文并根据短文第一段第一句Ask any student which subject he or she hates most. 9 out of 10 students will answer “math”的描述可知,90%的学生讨厌学数学。故选A。

4.词义猜测题。根据短文a cook ---must serve dinner to 100 guests以及divide的提示可知,这里是指平分资源给100个客人。故选D

5.主旨大意题。根据短文第三段However, there is much more to math than just learning to add and subtract (减) numbers. In fact, math is not so much about calculation (计算) as it is about learning to think logically (逻辑地) and solving problems.的描述可知作者想要告诉我们的是数学能够帮助我们有逻辑地进行思考并解决问题。故选C

考点:社会现象类短文阅读。

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源:2013-2014学年浙江省杭州市树兰实验学校九年级3月月考英语试卷(解析版) 题型:其他题

请仔细阅读和选项ABCDEF,然后找到匹配的信息。选项中有一项为多余。

1. Dan and his girl friend are going to travel in China. They are looking for an online shop where they can buy some clothes of Chinese styles. His girlfriend is crazy about Qipao.

2. Ann has just bought a new house. She wants to paint it with some environment-friendly products. She doesn’t care about the price as long as the products are good.

3. Peter is going to attend his sister’s wedding ceremony next week. And he wants to find a perfect gift for her.

4.Lucy has just graduated from college. Most of her clothes are sports ones. She plans to buy some professional blouses for all kinds of job interviews.

5. Mr. Black’s daughter will give birth to a baby in about three weeks. He can’t wait to buy some lovely clothes and gifts for her.

A. Lovely Inn Clothes Online

It is a place where you can find many nice and interesting fashion shoes. The shoes are at proper prices. Our store was established in Feb. 2007 and has done shipment of many shoes before.

B. Adorable Muslimah

It offers young women modern fashionable blouses to meet modern working

women’s needs. At very affordable prices, our store has set great aims for young women to look professional.

C. Shanghai Based online shop

It offers oriental products at good prices. One-stop shopping for beautiful Chinese clothing, including custom-made man’s kung fu uniform and woman’s dresses (Qipao).

D. Patty Cake Fashions

It offers lovely, original, handsome baby clothing and gifts, including handsome blankets with special designs, handmade sweaters and many more children’s gifts that will be loved for years.

E. At Bambino Land

We have chosen all kinds of eco-friendly products. Visit our store to choose wonderful products to beautiful house. The price of the products in our store is a bit higher but you’ll find it’s worth it.

F. Your only gift

Are you thinking of the right gift for family, friends and loved ones? Not sure what they want or like? Look no further! Your Only Gift is the place you can find the perfect gift for birthdays, Christmas, weddings, or any other event.

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2013-2014学年浙江省杭州市下城区九年级中考一模英语试卷(解析版) 题型:书面表达

请你就上述图片中的现象进行简单描述,并提出整改建议,现请你以书信形式给相关决策部门写封信,以作参考。

参考词汇:pour...into; be short of; strictly new law; trash sorts

注意:

1、书信应包括对上述图片中的内容的描述,及你的看法和建议。

2、开头部分已经写好,你只需接着写。

3、词数:80 个左右。

Dear Sir,

How worried I am about the environment! Look!

 

 

 

 

 

 

Good luck!

Li Hua

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2013-2014学年浙江省杭州市下城区九年级中考一模英语试卷(解析版) 题型:单项填空

—How long can I ______ the book, Mr. Black?

Two weeks.

A. borrowB. lend C. haveD. keep

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2013-2014学年浙江省宁波市九年级10月月考英语试卷(解析版) 题型:单词拼写

在下列各句的空格内填上一个适当的完整的单词,该词的首字母已给出。

1.Many boys wants to be s___________ when they grow up.

2.In Ningbo, the weather of this summer is much h ____ than that of last summer.

3.Why is cold running water h__________ to treat a small burn?

4.A friend o ____________ me a cigarette at the party yesterday, I refused it.

5.Many parents couldn’t afford to pay for their c___________ education in China.

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2013-2014学年浙江省宁波市九年级10月月考英语试卷(解析版) 题型:单项填空

—Can you hear me?

—No, I can't. Would you please speak ________?

A.clearly enough B.clear enough

C.enough clear D.enough clearly

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2013-2014学年浙江省宁波市九年级10月月考英语试卷(解析版) 题型:单项填空

—Why are you staying up so late playing computer games again?Stop being so________!

— I’m not playing games, just searching for some information.

A.funny B.silly

C.serious D.happy

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2013-2014学年浙江省九年级10月月考英语试卷(解析版) 题型:单项填空

— Would you mind my sitting here?

— ________________. It’s for my friend.

A. Of course notB. Yes, please

C. You’d better notD. Not at all

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2013-2014学年浙江省余姚市九年级上第三次质量分析英语试卷(解析版) 题型:阅读理解

The junior high school graduates have to take a P.E. test in many places around China. The full marks are usually 30 points and it means much in the senior high school entrance exam.

In Nanjing, the test is held in April. Students have the test in their own schools. Each student is tested on three sports. They can choose long jump, basketball dribbling (运球) or volleyball. The pull-up is for boys and girls can choose the sit-up. Both boys and girls must skip in the test.

Most students find the test easy and more than 90%of them can get full marks. That’s because they have been training for it during the three whole years. Students in Junior Three usually do lots of practice in P.E. classes. The training makes the test easier than it seems to be.

Students in Nanjing don’t need to run a lot for the test, but students in Beijing must do lots of running for the test. Running is one of the sports in test. So in P.E. classes, they usually run a lot. Sometimes they have to run 3,000 meters in one class. Most teachers and parents welcome the P.E. test. They say it helps students build up their health.

1.The P.E. test in Nanjing includes all of these sports except __________.

A. skipping B. basketball

C. football D. volleyball

2.Students in Nanjing have the P.E. test in __________.

A. spring B. Junior One C. autumn D. Junior Two

3.The underlined word “pull-up” means “__________” in Chinese.

A. 仰卧起坐 B. 引体向上 C. 俯卧撑 D. 跳高

4. Which of the following is TRUE according to the passage?

A. All the students must be tested on skipping in Nanjing.

B. Few students in Nanjingcan get full marks in the P.E. test.

C. Students in Beijing needn’t run during the test.

D. Students in Nanjing should take part in four sports in the P.E. test.

5.What do most teachers and parents think of the P.E. test? _____________

A. It is difficult. B. It is easy.

C. It is bad. D. It is good.

 

查看答案和解析>>

同步练习册答案