精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
16.A little stream ran down from a high mountain far,far away through many villages and forests,until it reached a desert.The stream then thought,"I've been through countless difficulties.I should have no problem crossing this desert!But as she started her journey,she found herself slowly disappearing into the sand.After many tries,she still failed add was very unhappy"Maybe I can't reach the ocean in the end,"she said sadly to herself,
At this lime,a deep voice came,"If a breeze(微风)can cross the desert,so can a river."It was the voice of the desert.But the little stream replied,"That's because a breeze can fly,but I cannot."
"That's because you can't give up what you are.If you like to do it,and left yourself evaporate(蒸发)into the breeze itcan take you across,and you can reach the ocean."said the desert,
"Give up what I am now and disappear into the breeze?No!No!"The little stream could not accept this idea.After all,she had never experienced anything like it before.
"The breeze can carry the vapor(蒸汽)across the desert and let it leave as rain.The rain will form a river again to continue its course,"explained the desert very patiently.
"And whether you're a river or vapor,your nature never changes,"continued the desert.
Hearing this,the little stream rushed into the open arms of the breeze,while carried her to the next stage of her life.i
The course of our lives is like the experience of the little stream.If you want to  overcome(克服) the difficulties in your life to head for the success,you should also change the way you used to be.

53.Before the stream reached the desert,she didn'tD.
A.believe in herself.B.meet any difficulties
C.want to cross the dessert               D.worry about the journey to the ocean
54.The underlined word"it"in Paragraph 3refers to(指的是)B.
A.stream          B.breeze            C.vapor            D.desert
55.The last paragraph mainly tells usD.
A.our lives are as easy as the little stream's
B.it is difficult for us to succeed
C.We must keep the way we used to be
D.we should change the way we used to be to succeed sometimes
56.From the passage,we know that the streamAin the end.
A.crossed the desert                    B.stopped her journey
C.failed to reach the ocean               D.disappeared in the air.

分析 全文大意:
一条小溪从高山上顺流而下,穿过了村庄、森林最终到达了沙漠.小溪原以为克服了无数的困难,穿过沙漠不成问题.但是她开始她的旅程时,她发现她自己慢慢消失在沙漠里.经过多次努力仍然没有成功,她难过的自言自语地说,"也许最终我到达不了海洋了."就在这时一个深沉的声音传来,"如果微风可以穿过沙漠,河流也可以."是沙漠的声音,但是小溪答道,"因为微风能飞越沙漠,我却不能.""那是因为你不放弃现在的样子,如果你能做到,把自己蒸发在微风里,它就能带你穿过沙漠,你就能到达海洋."沙漠说道."放弃我现在的样子,消失在沙漠里?不,不!"小溪不能接受这个主意,毕竟它以前没有经历过这种事情."微风可以带着蒸汽穿越沙漠然后变成雨落下来,雨水再汇成小河继续它原来的旅程,"沙漠耐心的解释道."而且无论你是河流还是蒸汽,你的本质从未改变"沙漠继续说道.听到这里小溪冲进了微风张开的臂膀里,微风带着它进入了了生命的下一段旅程.我们生命的旅程也像小溪的经历一样,如果你想克服通往成功道路上的困难,你也应该改变你过去的方式.

解答 答案:
53.D    细节理解题   根据The stream then thought,"I've been through countless difficulties.I should have no problem crossing this desert!"我克服了无数的困难,穿过沙漠不成问题."可知小溪很自信并不担心到达海洋的旅程,故选D
54.B    细节理解题   根据If you like to do it,and left yourself evaporate(蒸发)into the breeze itcan take you across,and you can reach the ocean."said the desert,"把自己蒸发在微风里,它就能带你穿过沙漠,你就能到达海洋"可知是微风带着你穿越沙漠,所以it指微风,故选B
 55.D   主旨大意题   根据短文中讲述了小溪在穿越沙漠时是改变自己,把自己蒸发到微风里,最终成功到达大海.再根据The course of our lives is like the experience of the little stream.If you want to overcome(克服) the difficulties in your life to head for the success,you should also change the way you used to be可知我们生命的旅程也像小溪的经历一样,如果想克服通往成功道路上的困难,也应该改变过去的方式.故选D
 56 A    推理判断题   根据Hearing this,the little stream rushed into the open arms of the breeze,while carried her to the next stage of her life"听到这里小溪冲进了微风张开的臂膀里,微风带着它进入了了生命的下一段旅程"可知小溪最终通过把自己变成了蒸汽跟着微风穿越了沙漠.故选A

点评 对阅读理解能力的测试是考试中必不可少的测试项目,主要考查学生对于不同体裁或不同题材语言材料的理解能力,以及通过材料的阅读,对材料中信息的捕获能力.首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意.因为阅读理解题一般没有标题,所以,速读全文,抓住中心主旨很有必要,在速读的过程中,应尽可能多地捕获信息材料. 其次,细读题材,各个击破.掌握全文的大意之后,细细阅读每篇材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

12.Lisa had ______ egg and ______ glass of milk for breakfast this morning.(  )
A.a;aB.an;anC.a;anD.an;a

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:补全对话

7.A:Hi Betty!(66)D
B:Yes.I went there with my parents.
A:(67)B
B:Wonderful.Many famous singers sang at the concert.(68)E
A:What does it mean?
B:The concert was held for collecting money for poor children.(69)C
A:That's true.
B:I think people all over the world should help them.
A:(70)A
 
A.That's right!
B.What did you think of it?
C.You know many children in the world don't have enough food.
D.Did you go to the concert last night?
E.How did you go there?
F.It was called"Saving the Children".

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:补全对话

4.A:Hey,Judy.Don't forget to turn off the lights.(51)A
B:Oh!I know.I usually do that.I was just in a hurry.How come you are interested in the environment,Jack?
A:I always have been.I just read a book about it,and there are so many things we can do.
B:Like what?
A:Well,you should turn off the shower when you are washing your hair.
B:(52)C
A:You wouldn't?
B:No,I have very short hair.I am only in the shower for a few minutes.
A:(53)E.
B:What else does it say?
A:It says you should take your own bags when you go food shopping.
B:Oh,that is not difficult.(54)F.What else?
A:Hmmm.Here is a good one.It says people should stop riding in cars and start riding bikes.
B:Oh,I'll never do that.Can you see me riding twenty minutes to and from school every day?
A:Well,I think the environment is really important.(55)G.
B:Yes,and you also live close to school!

A.It saves electricity.
B.What can we do for that?
C.Oh,I'll never do that.
D.I wash my hair every day.
E.Well,every minute helps.
F.I can do that.
G.Besides,I like  riding my bike.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读表达

11.Liu Wei is very famous in China because he can play the piano with his toes(脚趾).
One day when Liu Wei was only 10years old,he played a game with some friends.He lost both his arms because of electricity(电).
Liu Wei was very sad when both his arms were cut off after the accident.But soon he had to make a choice.
"For people like me,there were only two choices.One was to give up all the dreams,which would cause a quick death.The other was to work hard without arms to live an excellent life."says Liu Wei.
Liu's dream was to be a pianist.His excellent life included a show on China's Got Talent(《中国达人秀》) and a wonderful performance (演奏) playing the beautiful Marriage D'amour with his two feet on the piano.
Liu Wei learned to play the piano with his feet.And teaching himself to play the piano with his feet was very hard.Many times he wanted to give it up,but his parents went on encouraging(鼓励) him and he wanted to make his parents proud.
Maybe you can not believe that Liu Wei is able to play well only with his toes.The audience(观众) were deeply moved and very excited when they watched his performance.

61.Why is Liu Wei very famous in China?Becaue he can play the piano with his toes.
62.How old was Liu Wei when he lost his arms?He was only 10 years old.
63.Was Liu Wei very sad when both his arms were cut off?Yes.
64.Who encouraged Liu Wei to play the piano?His parents encouraged him to play the piano.
65.How did the audience feel when they watched Liu's performance?They were deeply moved and excited..

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

1.---How about an outing?
--But I'm afraid that not _________ like outdoor activities.(  )
A.anybodyB.everybodyC.nobodyD.somebody

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

8.Tom had learned more than 100 words_______ the age of five.(  )
A.byB.aboutC.atD.of

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

5.--How was your holiday last weekend?
--Good.I _______ to the mountains with my brother.(  )
A.goB.wentC.will go

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

6.Few of them hurt themselves in the accident last night,         .(  )
A.did theyB.didn't theyC.do theyD.don't they

查看答案和解析>>

同步练习册答案