18."Depend on yourself"is what nature says to every man.Parents can help you.Teachers can help you.Others still can help you.But all these only help you to help yourself.
There have been many great men in history.But many of them were very poor in childhood,and had no uncles,aunts or friends to help them.They couldn't depend on them for education.They saw how it was,and began to work with their efforts.To know something,they worked their own way up to fame(荣誉).
One of the most famous teachers in England used to tell his pupils,"I can't make worthy men of you,but I can help you make men of yourselves."
Some young men think they are the best in anything,but in fact they are to be pitied(值得同情的).They can never do things successfully if they don't see their weak points and change their courses(做法).They are nothing now,and will be nothing as long as they live if they don't follow the advice of their parents and teachers,and depend on their own efforts.
34.The underline phrase"Depend on yourself"in this passage meansC.
A.depend on nature
B.wait for others to help
C.depend on your own efforts
D.depend on your parents
35.Many of the great men in history succeeded becauseB.
A.they were very poor in childhood
B.they made great efforts to learn and work
C.they wanted very much to become famous
D.they could not depend on schools for an education
36.According to the famous teacher in England,a teacher canC.
A.make his pupils worthy men
B.teach his pupils everything he knows
C.help his pupils make themselves useful men
D.make his pupils men of strength and courage
37.The passage tells us thatD.
A.we can depend on our friends and relatives
B.we should depend on our parents and teachers
C.all great men in history were poor when they were young
D.we can't depend on our parents or teachers,but we can get advice from them.
分析 短文大意:这篇短文主要讲述了依靠自己取得成功的问题,告诉我们,我们不能完全依赖我们的老师和父母,但是我们可以从他们那里听从建议.
解答 34-37:CBCD
34题答案:C细节理解题.根据短文第一段But all these only help you to help yourself.描述,可知在本文中依靠你自己意思是靠自己的努力.故选C.
35题答案:B细节理解题.根据第二段They saw how it was,and began to work with their efforts.描述,可知许多历史上成功的伟人之所以成功是因为他们付出了巨大的努力来学习和工作.故选B.
36题答案:C细节理解题.理解第三段"I can't make worthy men of you,but I can help you make men of yourselves."描述,可知一个老师可以帮助学生使自己成为有用的人.故选C.
37题答案:主旨大意题.阅读短文可知这篇短文主要讲述了依靠自己取得成功的问题,告诉我们,我们不能完全依赖我们的老师和父母,但是我们可以从他们那里听从建议.故选D.
点评 本文是一篇日常生活类阅读,题目涉及多道细节理解题,做题时结合原文和题目有针对 性找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案.推理判断也是要在抓住关键句子的基础上合理的分析才能得出正确的答案.