精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
20.Chinese people have been celebrating the Mid-Autumn Festival and enjoying mooncakes for centuries.Mooncakes are in the shape of a full moon on the Mid-Autumn night.They carry people's wishes to the families they love and miss.
There are many traditional folk stories about this festival.However,most people think that the story of Chang'e is the most touching.Chang'e was Hou Yi's beautiful wife.After Hou Yi shot down the nine suns,a goddess gave him magic medicine to thank him.Whoever drank this could live forever,and Hou Yi planned to drink it with Chang'e.However,a bad man,Pang Meng,tried to steal the medicine when Hou Yi was not at home.Chang'e refused to give it to him and drank it all.She became very light and flew up to the moon.Hou Yi was so sad the he called out her name to the moon every night.One night,he found that the moon was so bright and round that he could see his wife there.He quickly laid out her favorite fruits and desserts in the garden.How he wished that Chang'e could come back.
After this,people started the traditional of admiring the moon and sharing mooncakes with their families.
62.What food do people usually enjoy on Mid-Autumn night?
Mooncakes
63.Are mooncakes in the shape of a full moon on that night?
Yes,they are.
64.Which story is the most touching about Mid-Autumn Day?
The story of Chang'e.
65.What happened to Chang'e after she drank all the magic medicine?
She became very light and flew up to the moon.

分析 本文讲了中国的传统节日---中秋节的由来.后羿射掉了九个太阳后,一个女神给了他神奇的药来感谢他.他的妻子嫦娥为了不让坏人抢走药,自己喝了药就飞到了月亮上,一天晚上,后羿发现月亮是如此明亮,圆圆的,他看见他的妻子在那里.他很快就摆出了她最喜欢的水果在花园里的甜点.他多么希望嫦娥能回来.此后,人们开始赏月和与家人分享月饼的传统.

解答 62.Mooncakes 细节理解题.根据Chinese people have been celebrating the Mid-Autumn Festival and enjoying mooncakes for centuries可知人们在中秋节吃月饼,故答案为:Mooncakes.
63.Yes,they are.细节理解题.根据Mooncakes are in the shape of a full moon on the Mid-Autumn night可知中秋节的月饼是满月的形状,故答案为:Yes,they are..
64.The story of Chang'e.细节理解题.根据However,most people think that the story of Chang'e is the most touching可知嫦娥的故事是最感人的,故答案为:The story of Chang'e..
65.She became very light and flew up to the moon细节理解题.根据Chang'e refused to give it to him and drank it all.She became very light and flew up to the moon可知嫦娥喝掉药后变得很轻,飞到了月亮上,故答案为:She became very light and flew up to the moon.

点评 做题时要在理解好文意的基础上,与题目有机的结合,从文章中找到相关细节性的句子与选项细细比对,进行选择或推理判断,找出符合文章内容的正确答案.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

10.Linda _______ John for 10years and they are having a happy life now.(  )
A.has been married toB.has got married
C.had been marriedD.married to

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

11.The park is so beautiful.It _______ last May.(  )
A.builtB.was builtC.is builtD.will build

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

8.--_________a clock on the wall.It _______ three hands.(  )
A.There has,hasB.There's,hasC.There have,hasD.There has,have

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

15.-Could you tell me _____?
-Sorry,I don't know.(  )
A.where he wasB.where did he goC.where he is

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

1.Jimmy looked at the calendar ( 日历).He was not happy and hit (打) the calendar.
"What are you doing?"asked his sister Susan.
"I'm looking at the calendar."
"I see that,but why are you hitting it?"
"I don't want to go back to school tomorrow,"he said."I don't want to get up early,do homework every night,or sit in a classroom for hours."
"So what do you want to do?Do you want to live under a bridge?"asked Susan.
Jimmy said,"No,I could be a soccer star or a good actor."
"Good luck(运气)at age11.Most sports stars and actors work hard for years,and most of them are educated(受过教育的).I don't really think you play soccer well,and you aren't handsome(英俊)either,"said Susan.
"That's not nice!"shouted Jimmy.
"I'm sorry,but a little honesty (诚实) could help sometimes.And homework gets you out of (摆脱)housework.Dad doesn't make us do much housework when we have homework."
"True."
"And TV is fun when you only have time for a little of it.Sitting in front of it for hours is boring,"said Susan.
"Also true,"said Jimmy.
"And all of our friends are at school,"said Susan.
"Alright,I get it.School isn't all bad,"said Jimmy.
Friends,delicious school lunch,less housework…then Jimmy began to like school.
根据材料内容选择最佳答案,并将其标号填入题前括号内.
26.Why was Jimmy not happy when he looked at the calendar?C
A.Because he forgot his sister's birthday.
B.Because he didn't finish his homework.
C.Because he had to go back to school the next day.
D.Because he didn't watch his favorite soccer game.
27.Jimmy disliked school because of the following EXCEPT (除了)D.
A.homework           
B.long school hours
C.getting up early       
D.having few friends
28.We can learn from the passage that Jimmy wasCyears old.
A.9        
B.10        
C.11       
D.12
29.Susan thoughtDwas boring.
A.being an actor          
B.playing soccer
C.doing housework        
D.watching too much TV
30.Awas one of Susan's reasons (原因) for liking school.
A.Less housework          
B.Having P.E.classes
C.Learning new things       
D.Delicious school lunch.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

8.Daming is having a birthday.Simon is making a  birthday card for  him.Simon's mother is buying things for Daming.Daming is playing the trumpet.Amy is playing the flute,and Sam is playing the drums.He is having a great birthday.
选择正确的答案.
1.Who is having a birthday party?B.
A.Simon  
B.Daming  
C.Amy
2.What is Simon doing?A.
A.Making a card  
B.Playing the trumpet   
C.Playing the flute
3.Who is Simon's mother buying things for?B.
A.Simon    
B.Daming  
C.Amy
4.How many people are there at the party?A.
A.Five   
B.Six  
C.Four
5.Is Sam playing the drum?B
A.Yes,he isn't.
B.Yes,he is.
C.No,he is.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

5.One day Bob took two of his friends into the mountains.They put up their tents and then rode off to a forest to see how the trees were growing.
In the afternoon when they were about ten kilometers from their camp,it started to snow.More and more snow fell.Soon Bob could hardly see his hands before his face.He could not find the road.Bob knew there were two roads.One road went to the camp,and the other went to his house.But all was white now.Everything was the same.How could he take his friends back to the camp?
Bob had an idea.The horses!Let the horses take them back!But what would happen if the horses took the road to his house?That would be a trip of thirty-five kilometers in such cold weather!
It was getting late.They rode on and on.At last the horses stopped.Where were they?
None of them could tell.Bob looked around.What was that under the tree?It was one of their tents!
71.Bob and his two friends went to the forest toD.
A.build their camp 
B.find their way home
C.enjoy the mountains in the snow.
D.watch the trees in the forest
72.They could not find their way back becauseD.
A.there was only one road to their camp.
B.there was no roads in the mountains at all.
C.they couldn't decide which of the two roads led to their tents.
D.everything was covered by the white snow.
73.It is clear that they wanted the horses to take them toB.
A.Bob's home   
B.the camp   
C.the forest   
D.the mountains
74.The horses stopped becauseC.
A.it was getting late.
B.they had seen Bob's house
C.they knew that they had got to the camp 
D.they were tired after running for a long time
75.The story happenedA.
A.on a cold winter day  
B.on a dark snowy evening
C.in a cold camp far from villages 
D.at night when nothing could be seen.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

6.-________ are you,Simon?-I'm five years old.(  )
A.How muchB.How oldC.How manyD.How

查看答案和解析>>

同步练习册答案