精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
9.Years ago,I lived in a building in a large city.The building next door was only a few feet away from mine.There was a woman who lived there,whom I had never met,yet I could see her seated by her window each afternoon,sewing or reading.
   After several months had gone by,I began to notice that her window was dirty.Everything was unclear through the dirty window.I would say to myself,"I wonder why that woman doesn't wash her window.It really looks terrible."
   One bright morning I decided to clean my flat,including washing the window on the inside.
   Late in the afternoon when I finished the cleaning,I sat down by the window with a cup of coffee for a rest.What a surprise!Across the way,the woman sitting by her window was clearly seen.Her window was clean!
   Then I began to understand it.I had been criticizing (批评) her dirty window,but all the time I was watching hers through my own dirty window.
   That was quite an important lesson for me.How often had I looked at and criticized others through the dirty window of my heart,through my own shortcomings(缺点)?
  From then on,whenever I wanted to judge (判断) someone,I asked myself first,"Am I looking at him through my own dirty window?"Then I try to clean the window of my own world so that I may see others'world more clearly.

59.The writer couldn't see everything clearly through the window becauseB.
A.the woman's window was dirty                
B.the writer's window was dirty
C.the woman lived nearby                        
D.the writer was nearsighted(近视的)
60.Which of the following is TRUE according to the passage?D
A.Both the woman and the writer lived in a small town.
B.The writer often cleaned the window
C.Both the woman and the writer worked as cleaners.
D.The writer never met the woman
61.From the passage,we can learn thatC.
 A.one shouldn't criticize others very often
 B.one should often keep his window clean
 C.one should judge himself before he judges others
 D.one should look at others through his dirty window.

分析 【文章大意】几年前,我住在一个大城市的大楼里,我的隔壁住着一位女士,每天下午她都在坐在窗户边,缝补和读书.几个月过去了,我注意到她的窗户很脏,我就奇怪了,她为什么不擦窗户呢?等我擦了窗户以后,我突然很清楚的看到,那位女士坐在她的窗户边,她的窗户是干净的.原来我一直是通过脏窗户看她!这给我上了重要的一课.从那以后,每当我评判他人的时候,我都在问自己,我是通过我自己脏脏的窗户看的吗?然后我就试着把自己的世界打扫干净,这样我才能看清楚其他人的世界.

解答 59.答案为B.细节理解题.根据文中"I had been criticizing  her dirty window,but all the time I was watching hers through my own dirty window",我们可以得知,因为我自己的窗户是脏的,透过它,我才会觉得那位女士的窗户是脏的.故答案为B.
60.答案为D.推理判断题.根据文中"There was a woman who lived there,whom I had never met",我们可以得知,作者和那位女士没有碰过面,所以D选项为正确答案.根据"Years ago,I lived in a building in a large city.The building next door was only a few feet away from mine,我们可以得知作者和那位女士住在大城市的一栋楼里,所以A选项不正确.根据"I had been criticizing  her dirty window,but all the time I was watching hers through my own dirty window",我们可以得知作者的窗户很脏,所以说明他不是很经常擦窗户,故B选项不正确.C选项文中没有提及,故不正确.所以答案为D.
61.答案为C.主旨判断题.根据文章最后"Am I looking at him through my own dirty window?"Then I try to clean the window of my own world so that I may see others'world more clearly",我们可以得知,我们判断他人之前,先试着把自己的世界打扫干净,也就是判断自己,然后再去看别人的世界,也就是判断别人,总的来说,我们在评判别人之前先自我评判.故答案为C.

点评 快速阅读全文,掌握文章主旨,并认真阅读题目,把握好相关文章细节,做出准确解答.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

19.When I got home,my fatherwas reading (read)a newspaper in the living room.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

20.Even though I just had lunch not long ago,I was felling hungry again.I went for something to eat.That was when I discovered the pudding in the fridge.It was made from milk,sugar,eggs and fruits,and it looked so yummy.I noticed that there was only one left.
I was putting the pudding on a plate when my brother came into the kitchen.He found the pudding and asked for it."It's mine!I was the only one who found it!"I shouted."You are my elder brother,You should give it to me!"said he.Then he started pulling the plate towards himself and I did the same.
Suddenly,the plate moved to one side and the pudding slipped (滑动) out of the plate.It landed on the floor and turned into a yellow mess.My brother and I both looked at each other,feeling amazed and disappointed at the same time.It was such a waste!
To my surprise,Ollie,our pet dog,walked over to the mess on the floor.It began to lap up the pudding happily,Within minutes,the mess on the floor was gone.Ollie licked (舔) its lips when it was done.
After watching Ollie finishing the whole pudding by itself,we realized     .If both of us had shared the pudding,we would both have got to eat half of it.It was because of our greed (贪婪) that we ended up with nothing.That day,my brother and I learnt a good lesson.

31.The writer's brother thought he should get the pudding becauseD.
A.he found it by himself           
B.he made it by himself
C.it was wrong to keep a pet dog   
D.he was younger
32.The underlined part"lap up"in Paragraph 4 is the closest in meaning toC.
A.share        
B.move          
C.eat          
D.pull
33.Which of the following can be put in the blank in the last paragraph?A
A.how foolish we had been            
B.how happy we both were
C.it was wrong to keep a pet dog       
D.the pudding was not yummy.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

17.-Look!A woman with three children____________ crossing the street.
-Let's help them.(  )
A.isB.areC.was

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

4.-You never miss one minute in class.
-You know,we must listen to the teacher carefully ______.(  )
A.take notesB.taking notesC.to take notesD.takes notes

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

14.-Which city would you like to live in,Beijing or Shanghai?
-     .I'd like to choose Kunming.(  )
A.EitherB.BothC.NeitherD.None

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

1.-Who's that young man?
-Don't you know      ?He is Song Zhongji,a famous actor.(  )
A.himB.hisC.her

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

6.--Mr.Li is ill in hospital.His daughter is looking after him.
--     .(  )
A.I'm sorry to hear thatB.Not at all
C.I'm afraidD.It doesn't matter

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

7._________!There is little time left.(  )
A.Hurry upB.Don't worryC.Take it easy

查看答案和解析>>

同步练习册答案