9.Many of us feel uneasy when someone stands too close to us,talks to us too loudly or makes eye contact(接触) with us for too long.But have you ever wondered why those things make you uncomfortable?
It's all about personal peace,which means not only an imaginary space around the body,but also the space around all the senses.People feel that their space is being violated(侵犯) when they meet with an unwelcome sound,smell or look.This is probably why a man on a crowded bus shouting into his mobile phone or a woman next to you putting on strong perfume(香水) makes you feel angry.
Whether people have had a stronger wish to protect their personal space in recent times is hard to say.Yet studies of airlines show that people have a strong desire(渴望) to have space to themselves.In a survey by TripAdvisor,a travel website,people said that if they had to pay more for some extra service,they would rather have larger seats than extra food.
Although people may need their personal space,some hardly realize it.For example,people on a bus who hold newspapers in front of their faces to read in fact keep a distance from strangers.
Go and watch a library table.You will notice that one of the corner seats will usually be taken first,because they are the farthest way.What if someone sits opposite to you?Maybe you will pile up books as if to make a wall.
Preference(偏好) for personal space are different from culture to culture.Scientists have found that Americans generally prefer more personal space than people from other cultures.In Latin(拉丁人的) cultures,however,people are more comfortable standing close to each other.
32.The writer mainlyC in this article.
A.tells us how to achieve personal space
B.explains why people need personal space
C.introduces some knowledge about personal space
D.argues for the importance of keeping personal space
33.Who might feel his personal space is safe according to the passage?D
A.A person who has to sit next to a lady putting on strong perfume.
B.A person who has been watched by a stranger for a long time.
C.A person who hears strange noises when reading at home.
D.A Latin boy who is chatting with a friend sitting close to him.
34.What can we know from the survey by TripAdvisor?B
A.People need a smaller personal space in recent times than before.
B.People have a strong desire for personal space in recent times.
C.There are not enough seats on the plane to meet people's needs.
D.Food service is better provided than seats on the plane.
35.Which of the following is TRUE according to the passage?C
A.The space around the body is more needed than that around all the senses.
B.If you hold newspapers on the bus,your personal space won't be violated.
C.People usually choose the corner seats first in a library for personal space.
D.Different cultures share the same preferences for personal space.
分析 文章大意:本文讲述的是私人空间的话题,很多人都不愿意与别人靠得太近,主要目的是未来保护私人空间.文章中还提及了一项有关的调查,以及相关的信息.
解答 32.答案:C 推理题.根据文章前4行Many of us feel uneasy when someone stands too close to us当有人站得太靠近我们,我们中的许多人感到不安.可知本文介绍的是关于私人距离的有关知识.故C正确.
33.答案:D 推理题.根据文章最后一句In Latin(拉丁人的) cultures,however,people are more comfortable standing close to each other然而,在拉丁文化中,人们彼此站得更近比较舒服.可知拉丁人认为近距离是舒服的.故D正确.
34.答案:B 细节题.根据地3段 Yet studies of airlines show that people have a strong desire(渴望) to have space to themselves人们有强烈的愿望,有自己的空间.可知这项调查中认为最近人们对于之间的私人距离有很强烈的欲望.故B正确.
35.答案:C 推理题.根据文章倒数第二段Although people may need their personal space,some hardly realize it.For example,people on a bus who hold newspapers in front of their faces to read in fact keep a distance from strangers虽然人们可能需要自己的个人空间,但有些人却难以实现.例如,坐公交车的人民用报纸挡住他们的脸,实际上是与陌生人保持着距离.可知人们经常会选择一些不被人注意的角落,这样才显得更加安全.故C正确.
点评 阅读题型,要注重句子与句子之间、段落与段落之间逻辑关系以及对篇章的整体理解.选择正确选项完成试题.