3.Ding-Dong!
"Jason,honey?Can you answer the door?"
"I am busy,mom!"Jason shouted back at his mother.He had spent three hours so far working to his point in the game.He couldn't stop now.
Ding-Dong!Jason's mother came to the front door.
"Jason,it's your friend,Todd,"Mum called out.Todd,his best friend,stepped into the room."Jason!I need a friend for playing basketball."He sounded excited.
Jason said angrily,"No way,Todd.I'm playing a game here."Todd shook his head,"you can play later,let's go."Jason gave his friend a dirty look,and his character in the game almost got killed while he looked away."I almost died because of you!"Todd looked at Jason's mother.Jason's mother looked back at him.They both looked at Jason.But he just played his game.
An hour later,Jason's father came home.It was dinner time after his father washed up and sat down.Jason didn't even hear his name being called to the table.He didn't hear his father walk up
behind him and ask him to turn the game off,either.When the screen suddenly went black and his father's angry face appeared in front of him,Jason finally heard."No more game for a month."Jason's father shouted at him."You don't play basketball,you don't come to dinner,and you don't do your housework.We'll make sure everything else gets done before you play any more."
Jason nodded slowly.He knew better than to quarrel with his father,and when he thought about it,he had been playing quite a bit.It was fun,but he was letting down (使失望) his friends,his family,and himself by playing too much.
He'd try harder in the future.
52.What did Todd ask Jason to do?D
A.Help him cook dinner.
B.Beat more levels for him.
C.Repair the computer for him.
D.Play basketball with him.
53.Why did Jason finally stop playing the game?C
A.He won the game.
B.His mother got dinner ready.
C.His father turned off the computer.
D.He decided to play basketball outside.
54.What did Jason do in the end?D
A.He thought his father was too strict.
B.He found playing games was quite interesting.
C.He realized it was an unhealthy habit to play computer games without dinner.
D.He couldn't spend all day playing games,because he had other duties.
55.The best title of the passage isA.
A.Inside the game
B.Games or basketball
C.Jason's angry father
D.Uses of the computer.
分析 这篇短文主要描述了一个沉迷于电脑游戏的小男孩--詹森.母亲的劝告不听,朋友的邀请不接受,连饭也顾不得吃.最后引发父亲的怒火,关闭了电源,给他安排了许多任务,一个月不许再玩游戏,得到一个深刻的教训.
解答 答案:52.D 细节理解题.根据第四段第一行句子Jason!I need a partner for playing basketball.杰森!我需要一个伙伴打篮球.可知和他打篮球.故选D.
53.C 细节理解题.根据倒数第二段句子When the screen suddenly went black and his father's angry face appeared in front of him,电脑屏幕突然变黑,他爸爸愤怒的脸出现在他面前,以及后面他爸爸的一连串指责,可知他的父亲关掉了电脑.故选C.
54.D 细节理解题.根据倒数第二段最后一句We′ll make you do something else before you play any more."可知他不能整天玩游戏,因为他有其他的任务.故选D.
55.A 主旨归纳题.根据整篇文章内容及其第三段句子 He had spent three hours so far working to his point in the game.He couldn't stop now. 到目前为止,他已经花了三个小时来完成他的任务.现在他不能停止.第四段最后一句But he just played his game.但他只是在玩他的游戏.可知这篇短文主要描述了一个沉浸于电脑游戏的小男孩--詹森.即沉迷于游戏中.故选A.
点评 在通读全文的基础上,根据全文大意,展开逻辑思维,瞻前顾后,认真观察选项,仔细推敲,确定最佳答案.