精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
20.A man in Pakistan is now working to help children get an education.When he was a child,he did not go to school because he was too poor.
It is reported that Pakistan has 25million children who do not go to school.That is the secondhighest number in the world.Only Nigeria has more.Many Pakistani children must work to support their families.
Mohammad Ayub was once one of those children.He is now a firefighter.He also manages a small school.VOA recently visited the school in the capital Islamabad.
Ayub started with just one student in 1982.He saw a boy cleaning cars for days.He asked him,"Why don't you go to school?"The boy answered that his parents were dead and he had to work to help support his five brothers and three sisters.
Ayub was also an orphan and he,too,had to work to help support his five brothers and three sisters.He said,"When my father died,everyone who came to the funeral said they were sorry,but no one helped."He sold newspapers and did other work to earn enough money to pay school fees for his brothers and sisters.
Ayub wanted to help the young boy who washed cars,but he did not have enough money to pay the boy's school fees.
 
Today,Ayub teaches many children at his school in a public park.Some of the children attend other schools in the morning,but come to Ayub in the afternoon to get help with their homework.
Ayub has helped a large number of poor children since he began teaching.Many of them come from very poor areas near the park.
Ayub said,"I used to argue with kids who worked'Why are you washing someone's dishes or their clothes?Why don't you study?'"
One of the children he advised to attend classes was Farhat Abbas.Ayub found him working with his friends about 12years ago."He followed us back home.He told our parents he wanted to teach us and asked them to send us to his school,"Abbas said.
Today,Abbas is taking classes at a college and is helping Ayub.
Many children are out of school,and those who do attend classes often get a poor education.Information gathered by an organization shows half of all Pakistani children in the 5th grade do not understand basic mathematics and cannot read a story in their language.
A group in Islamabad reports Pakistan spends less on education than any other country in South Asia.

42.Ayub did all the following things to help the poor children EXCEPTC.
A.managing a small school
B.teaching the poor children
C.taking classes at a college
D.visiting the children's parents
43.Which sentence can be put in the empty box in the passage?A
A.So he offered to teach him.
B.So he asked his parents to help him.
C.So he gave up his idea.
D.So he forced him to go to school.
44.Which is the right time order of what happened in the passage?D
a.Ayub began to teach the poor children in his school.
b.Ayub's school in the capital Islamabad was visited by VOA.
c.Ayub advised Abbas's parents to send him to his school.
d.Ayub worked to pay school fees for his brothers and sisters.
e.Ayub saw a boy cleaning cars for days and decided to help him.
A.a-b-e-d-e
B.b-c-d-a-e
C.d-a-e-c-b
D.d-e-a-c-b
45.From the passage,which are the best words to describe Ayub?B
A.hard-working and honest
B.kind-hearted and helpful
C.creative and confident
D.humorous and popular.

分析 本文向我们介绍了在巴基斯坦令人堪忧的教育状况以及一个叫作Mohammad Ayub 的小伙子为了改变这一现状所做出的努力.有报道称巴基斯坦有2500万孩子不能上学,这一数字在世界上高居第二位.由于贫穷,孩子们不得不工作来养活家庭.Mohammad Ayub 曾经也是一名孤儿,全家都依靠他挣钱养家,通过自己的努力,他现在是一名消防员,并经营着一所学校,他想帮助更多的贫穷的孩子去上学,他在学校教孩子们,鼓励孩子上学并劝说父母让孩子去学校接受教育.但一个人的力量是微小的,巴基斯坦的孩子受教育的程度仍然很低,政府花在教育上的成本在南亚国家是最少的.

解答 42.C   细节理解题.根据第三段He also manages a small school可知经营一所学校符合文章内容;根据第七段Ayub teaches many children at his school in a public park可知Ayub教这些贫穷的孩子符合文章内容;根据第十段He told our parents he wanted to teach us and asked them to send us to his school可知Ayub进行过家访,劝说孩子的父母让孩子去学校接受教育,符合文章内容;根据Today,Abbas is taking classes at a college and is helping Ayub.可知是Abbas 在一所大学上课而不是 Ayub,故C不符合文章内容.故选:C
43.A   逻辑推理题.根据上句Ayub wanted to help the young boy who washed cars,but he did not have enough money to pay the boy's school fees.Ayub想帮助那个洗车的年轻男孩,但他没有足够的钱支付男孩的学费,及后句Today,Ayub teaches many children at his school in a public park.今天,Ayub在一个公共公园里教许多孩子们,可知空处应是指事情的结果,Ayub怎样帮助这个孩子的方法,即因此他主动来教这个洗车的孩子,当他的老师.故选:A
44.D   事件排序题.按时情发展的顺序,根据He sold newspapers and did other work to earn enough money to pay school fees for his brothers and sisters.当Ayub 很小时,他就工作为弟弟妹妹挣钱交学费即d;根据Ayub wanted to help the young boy who washed cars可知之后他见到了一个洗车的男孩并决定帮助他即e;根据空处所填的句子So he offered to teach him.可知接下来Ayub 在他的学校教这个洗车的男孩即a;根据He told our parents he wanted to teach us and asked them to send us to his school可知Ayub劝说Abbas的父母送他去上学即c;最后根据VOA recently visited the school in the capital Islamabad.可知正是由于Ayub以上突出的事迹,最后在首都伊斯兰堡的Ayub学校才会被美国之音访问即b.故正确顺序为:d-e-a-c-b.故选:D
45.B    总结归纳题.根据文中Ayub的事迹,从小努力工作养活家庭,经过自己的奋斗,为了帮助那些不能上学的孩子(以洗车的孩子为例)而开办学校,并亲自教孩子们学习,并努力劝说家长把自己的孩子送去学校接受教育等等,从中我们可以看出Ayub是一个好心的并乐于助人的人.故选:B

点评 做阅读理解题要注意以下方法:
快速浏览
快速浏览有助于我们迅速的了解文章的大致信息,掌握文章的主题思想.
读清题目
在答题时,一定不要急于去选择,要看清楚题目,看清题目说的是什么,问的是什么.
对照阅读
将题目的问题与文章相应的部分进行对照阅读,能够帮助我们快速的寻找出答案所在.
答案排异
一道题目中,如果有2个或多个答案为同一个意思,那么答案肯定就不是这几个,除非是多选题,所以,有时答题并非全靠文章,答案本身就有明显的提示!

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

9.汽车正以每小时80公里的速度在高速公路上行驶.
The caris moving at a speed of 80km per hour on the high way.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

10.My deskmate used to be a top student but she    behind since she began to play online games.(  )
A.has fallenB.fellC.has feltD.has been

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

8.
day       and       in      big      help
My mother is forty-three.She is a worker (86)in a factory.She is of medium height.She has (87)big eyes,and long curly black hair.I think she is very beautiful.
My mother is kind (88)and friendly.She is always ready to help others.And she is also hard-working.She is busy every (89)day.
My mother takes good care of me.I go to her for (90)help whenever I have trouble.
I love my mother!

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:补全对话

15.
became most of listening to famous what about
A:I know that George Gershwin is a great American composer,but that's all I know about him.Can you tell me something more about him?
B:Yes,he's very (57)famous not only in the USA,but also in many other countries in the world.He composed music,and he also wrote songs.
A:He could also write songs?That's interesting.Do you enjoy (58)listeningto his songs?
B:Yes.My favourite is Our Love Is Here to Stay.It is one of his best songs,but also one of his last songs.
A:Oh,what is his most famous work?
B:Well,he wrote a lot,and (59)mostof them are popular.Many people think An American in Paris is his best work for orchestra.
A:And (60)whatabout Gershwin's life?
B:He was born in New York in 1898.By the age of fourteen,he had taken piano lessons with five teachers and had learned to play better than all of them.At the age of fifteen,Getshwin left school and took a job in a music company.
A:Did he continue to write until he died?
B:Yes,he did.In the summer of 1937,while working in Hollywood,he (61)became ill and died of cancer at the age of thirty-nine.
A:That's sad.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

5.---Excuse me,but can I sit here?---______.The man who sat here will be back soon.(  )
A.You'd better notB.I think so
C.Take it easy   

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

12.What a pity!You shouldn't give up the chance of working abroad.(  )
A.challengeB.opportunityC.changeD.experience

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

9.-Any advice on how to protect students'eyesight?
-It's helpful for them not to have to ______ bright light.(  )
A.look onB.look intoC.look forD.look through

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

10.---Believe it or not,I was born with the gift for writing poems.
---                  Why don't you write one now?(  )
A.When were you born?B.That's already a history.
C.Never mention it.D.I can't agree more.

查看答案和解析>>

同步练习册答案