10.A group of swans flew down to a beach where a crow(乌鸦) was jumping around.The crow watched them with disdain(鄙视).
"You have no flying skills at all!"he said to the swans."All you can do is to move your wings.Can you turn over in the air?No,that's beyond you.Let's have a flying competition.I'll show you what real flying is!"
One of the swans,a strong young male,took up the challenge.The crow flew up and began to show his skills.He flew in circles,performed other flying tricks,and then came down and looked proudly at the swan.
Now it was the swan's turn.He flew up,and began flying over the sea.The crow flew after him,making all kinds of comments(评价) about his flying.They flew on and on till they couldn't see the land and there was nothing but water on all sides.The crow was making fewer and fewer comments.He was now so exhausted that he found it hard to stay in the air,and tried his best to keep himself from falling into the water.
The swan pretended(假装) not to notice,and said,"Why do you keep touching the water,brother?Is that another trick?"
"No,"said the crow.He knew he had lost the competition."I'm in trouble because of my pride!If you don't help me,I'll lose my life…"
The swan took pity on him,and took him on his shoulders and flew back to the beach.
36.What did the crow think the swans could not do at first?C
A.They could not fly in circles.
B.They could not fly over the sea.
C.They could not turn over in the air.
D.They could not move their wings.
37.What does the underlined word"exhausted"in Paragraph 4mean?A
A.Tired.
B.Angry.
C.Frightened.
D.Forgetful.
38.Why did the crow keep touching the water?B
A.It was showing another flying skill.
B.It was trying to keep itself from falling into the water.
C.It was thirsty and wanted to drink some water.
D.It was enjoying itself by doing so.
39.What can we infer(推断) from the passage?D
A.The crow didn't know flying.
B.Flying skills were useless.
C.The swan saved the crow because they were good friends.
D.The swan was better at long-distance flying than the crow.
40.What does the story tell us?A
A.Pride goes before a fall.
B.The early bird catches the worm.
C.No pains,no gains.
D.Practice makes perfect.
分析 一群天鹅飞落在一个沙滩上,有一只乌鸦正在跳跃.乌鸦很鄙视的看着天鹅.
"你们根本就没有飞的技能."他对着天鹅说."你能做的只是动动翅膀、你能在天空翻转吗?不,你不行了.我们来比赛吧,我会向你展示真正的飞翔."
其中一只强壮的年轻的公天鹅接受了挑战.乌鸦飞起来展示自己的技能.他飞着转圈,表演其他的飞行技巧,然后下来骄傲的看着天鹅.
现在轮到天鹅了.他飞起来,开始飞过大海.乌鸦跟随着他,对天鹅的飞行做各种评价.他们一直飞,直到他们看不见陆地,四周只有水.乌鸦的评论越来越少.他是如此的筋疲力尽以至于他发现待在天上是如此困难,不得不挣扎着让自己不掉落到水里.
天鹅装作没看见,说到:"兄弟,为什么你不断接触水面,另一个技巧?"
"不"乌鸦说到,他知道他输了比赛"因为骄傲,我陷入麻烦中!如果你不帮助我,我就会失去生命…"
天鹅同情他,将他放在他的肩膀上飞回沙滩.
解答 51:答案:C.细节题.根据第二段"You have no flying skills at all!"he said to the swans,All you can do is to move your wings.Can you turn over in the air?可知他们认为乌鸦不会在天空翻转,故选C.
52:答案:A.词义猜测题.联系下文that he found it hard to stay in the air,and had to struggle to keep himself from falling into the water."他发现待在空中是如此困难,不得不挣扎着让自己不掉落到水里."可知此处exhausted指的是"劳累,筋疲力尽"的意思.故选A.
53:答案:B.细节理解题.根据联系前文and had to struggle to keep himself from falling into the water.描述,可知乌鸦这样做的原因是为了不让自己落水.故选B.
54:答案:D.推理判断题.根据这篇短文中的乌鸦是在长途飞行中输给了天鹅.可见天鹅比乌鸦更善于长途飞行.故选D.
55:答案:A.主旨大意题.根据I'm in trouble because of my pride!可知这篇短文中骄傲的乌鸦由于骄傲,挑战天鹅,最后被它瞧不起的天鹅救了命,从而告诉我们骄傲使人落后的道理,故选A.
点评 做阅读理解时,要注意培养自己快速阅读的习惯.切不可在个别难懂的词句上磨蹭,只要全篇理解了,个别难懂的词句可以根据上下文和构词法去猜测,去推断.