Chen Jie, 14, from Ningbo, Zhejiang is a lucky girl. She got 3600 yuan as gift money this Spring Festival.
However, her grandmother took away all the money and put it in a bank account.
Many students experienced the same thing as Chen. They got their gift money, only to immediately have it taken away.
Xiong Shengyue, 14, from Nanjing, doesn't agree with the practice. "I think the money should be the children's," she said. " We should take care of it by ourselves."
It is not so simple, said Chu Chaohui, a researcher at national Institute of Education Sciences.
Giving gift money is used to show social status (地位)and develop relationships, he told Beijing Legal Evening News. Gift money has lost its traditional meaning of good will and has "little to do with the children". What's more, children don't earn the money through work. So he thought that parents should still play a big part in dealing with the money.
But Yan Honglan, a mother of a 14-year-old boy in Beijing, has let h
er son be responsible (承担责任的)for his gift money since the age of 8. "I want to develop his financial(理财) skills, ' Yan said.
She also added:" No matter how you deal with the money, the most important thing is to make the children feel they're respected(尊重) and trusted.
Chen supported Yan's idea. She said that though she knew her grandmother wouldn't waste her gift money, she would feel happier if she could at least know how the money is spent.
"It would make me feel a little bit more grown-up," she said.
1.Chen Jie’s grandmother ________.
A. took away all her money and put it in a bank
B. let her take care of all her money
C. gave all her money to her parents
D. spent all her money
2.Chu Chaohui thought the gift money should be dealt with by _________
A. children B. grandmother C. parents D. friends
3.Yan Honglan thought___________ is the most important thing.
A. to make children feel a little bit more grown-up
B. to take care of the gift money by themselves
C. to put the gift money in a bank account
D. to make the children feel they're respected and trusted.
4.Which of th
e following is TRUE according to the passage?
A. Chen Jie got 3600 yuan as reward this Spring Festival.
B. Xiong Shengyue thought children should take care of the gift money.
C. Chu Chaohui thought parents shouldn’t play a big party in dealing with the money.
D. Yan Honglan has let her son be responsible for his gift money since the age of 9.
1.A
2.C
3.D
4.B
【解析】
试题分析:这篇短文主要讲述的是如何处理孩子的压岁钱。很多孩子的压岁钱是由家长管理,但有些人认为压岁钱是孩子的,就应该由孩子管理;也有家长让孩子自己通过管理压岁钱来学会理财,而孩子们也会感到受到尊敬和信任。
1.细节理解题。根据文中第一段描述However, her grandmother took away all the money and put it in a bank account.然而,她的奶奶拿走了她所有的钱并存入了银行。故选A。
2.细节理解题。根据文中第五段描述So he thought that parents should still play a big part in dealing with the money.所以他认为父母应该决定怎么处理这些钱。故选C。
3.细节理解题。根据文中第七段描述No matter how you deal with the money, the most important thing is to make the children feel they're respected(尊重) and trusted.无论比怎么处理这些钱,最重要的事让孩子们感到他们是被尊重和信任的。故选D。
4.判断推理题。根据文中第三段描述"I think the money should be the children's," she said. " We should take care of it by ourselves."她说:“我认为这些钱是孩子的,我们应该自己管理它。”故判断B正确。
考点:社会现象类短文阅读。
科目:初中英语 来源:2013-2014学年重庆市九年级开学检测英语试卷(解析版) 题型:单项填空
It’s said that there __________ an English report tomorrow afternoon.
A. will have B. is going to be
C. is going to have D. has
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源:2013-2014学年重庆市校九年级第六次月考英语试卷(解析版) 题型:阅读理解
C
It’s something familiar to all parents of young children: you’re in a busy shopping street and your child wants to pee (小便) and he just can’t hold it any longer. But two parents’ decision to let their child relieve (释放) himself has caused much attention in China.
By now, it seems, the whole Chinese Internet is familiar with what happened on a crowded Hong Kong shopping street. A mother holds a nappy (尿布) while her two-year-old pees. A passerby took pictures which then were put online. The woman explained that they had found a public toilet (厕所) but saw there was a long queue, so she had no other choice but to let their child to relieve himself on the street instead.
Why has this one child’s act caused so much upset? Allowing a child under 12 to “answer the call of nature in any public street” is against the law in Hong Kong and the parents will face a 2,000 Hong Kong Dollar ($250) fine (罚款). But the on-line chatter has put all the attention on the fact that this family were tourists from mainland China, rather than being locals. “For Hong Kongers, people might think from time to time that mainlanders are not so polite and often break the public rules,” says Martin Yip of BBC. Charmaine Chui, who was born in Hong Kong, told BBC she feels angry to have seen mainland tourists peeing in shopping centers and restaurants. “Hong Kong is a beautiful, modern city. What do these people think of it?” she says.
In mainland China, there has also been criticism of the parents’ behavior. But most of the people say they find the parents’ behavior understandable as they had tried to find a toilet for their child and the mother used a paper nappy rather than simply allowing the baby to pee on the ground.
1.The child peed ________ in HK.
A. on a crowded shopping street B. in a public toilet
C. at home D. in a restaurant
2.The underlined phrase “answer the call of nature” means _________.
A. 回归自然B. 接自然打来的电话
C. 上厕所D. 接电话
3.Charmaine Chui feels _________ to have seen mainland tourists peeing in shopping centers and restaurants.
A. understandableB. sorry
C. angry D. happy
4.Which of the following statements is TRUE according to the passage?
A. A policeman took photos of the 2-year-old child and put them online.
B. It’s OK for children under 12 to pee wherever they like in Hong Kong.
C. All the Chinese feel very angry about the parents’ behavior.
D. In mainland China, most of the people find the parents’ behavior understandable.
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源:2013-2014学年重庆市校九年级第六次月考英语试卷(解析版) 题型:单项填空
— ______ Mary ______ Alice has joined the music club because they have no time.
— It’s a pity!
A. Both; and B. Not only; but also
C. Neither; norD. Either; or
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源:2013-2014学年重庆市九年级下学期第一次诊断考试英语卷(解析版) 题型:单项填空
假定你是黄林,正在参加英语夏令营。请你用英语写一篇发言稿,谈谈你在夏令营的活动及收获。
内容要点提示:
1、参加篮球等体育比赛,学会与队友合作;
2、参加“英语角”,结交新朋友;用英语交流,提高英语水平;
3、收获……。
要求:
1、80词左右,开头和结尾已经给出,不计入总词数。
2、文中不能出现自己的姓名和所在学校的名称等相关信息。
Hello, everyone!
I am Huang Lin. I have learnt a lot on the English Summer Camp.
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源:2013-2014学年重庆市九年级下学期第一次诊断考试英语卷(解析版) 题型:单项填空
—The party is a great success. We've had a good time.
—______!
A. It doesn't matter B. No, just so so.
C. It's not very goodD. I'm glad to hear that
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源:2013-2014学年重庆市九年级下学期第一次诊断考试英语卷(解析版) 题型:单项填空
There is ______ in today’s newspaper.
A. something important B. important something
C. anything important D. important anything
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源:2013-2014学年重庆市万州区岩口复兴学校九年级中考模拟(三)英语试卷(解析版) 题型:其他题
ZongZi is a traditional food in China which is eaten on Duanwu Festival to honor Qu Yuan-----one of the greatest poets in ancient China.
Qu Yuan threw himself into Miluo River on May5th according to the Chinese Calendar. It was said that people jumped from boats into the river and tried to save him. But it was too late. They were very sad and then dropped Zong Zi into the river to keep the fish away from Qu Yuan’s body. In order to remember Qu Yuan, people named the day Duanwu Festival or Dragon Boat Festival. Also people have dragon-boat races and eat Zong Zi on that day every year.
In the past, Zong Zi was made only once a year on Duanwu Festival , but now it is quite different. Zong Zi is now not only for Duanwu Festival . People can eat Zong Zi at any time of the year. Also, different areas have developed different styles. Some types of Zong Zi are made with meat or egg yolds.
1.Was Qu Yuan a poet in ancient China?
______________________________________________________________________.
2.Why did people drop Zong Zi into the rivers?
_______________________________ .
3.What do people usually do on Dragon Boat Festival?
______________________________________________________________________.
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源:2013-2014学年重庆市万州区岩口复兴学校九年级下学期期中命题(三)英语卷(解析版) 题型:单项填空
—Would you mind my smoking here?
— ______.Look at the sign . It says “No smoking.”
A. You’d better not B. No, go ahead. C. It doesn’t matter. D. Not at all.
查看答案和解析>>
湖北省互联网违法和不良信息举报平台 | 网上有害信息举报专区 | 电信诈骗举报专区 | 涉历史虚无主义有害信息举报专区 | 涉企侵权举报专区
违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com