15.A little boy invited his mother to attend (参加) his elementary school's first teacher-parent meeting.To the little boy's dismay (沮丧),his mother said she would go.This would be the first time that his classmates and teachers met his mother and he was embarrassed (尴尬) by her appearance.There was a severe (严重的) scar (伤疤) that covered nearly the whole right side of her face.The boy never wanted to talk about why or how she got the scar.
At the meeting,the people were impressed (留下深刻的印象) by the kindness of his mother with the scar,but the little boy was still embarrassed and hid himself from everyone.However,he could hear clearly the conversation between his mother and the teacher.
"How did you get the scar on your face?"the teacher asked.
The mother replied,"When my son was a baby,he was in a room that caught on fire.Everyone was too afraid to go in because the fire was out of control,but I went in.as I was running towards his bed,I saw a burning wood falling down and I placed myself over him trying to protect him.I was knocked to be unconscious (无知觉的),but luckily,a fireman came in and saved both of us."She touched the burned side of her face.
"This scar will be forever,but until today,I have never regretted doing what I did."
When the little boy heard this,he couldn't help running towards his mother with tears in his eyes.He hugged her and felt his mother was greater than anyone else.He held her hand tightly for the rest of the day.
33.The boy's mother was actually (实际上)D.
A.ugly
B.kind
C.beautiful
D.ugly but kind
34.According to the passage,the little boyB.
A.didn't ask his mother to attend the meeting.
B.didn't want his mother to attend the meeting at first.
C.wanted his mother to attend the meeting at first.
D.wasn't moved by what his mother said
35.After reading the passage,we knowD.
A.the people at the meeting didn't like the boy's mother
B.the boy's mother was brave but foolish
C.the boy hated what his mother had done.
D.we should respect(尊重) our parents whatever they are like.
分析 一个小男孩邀请他的妈妈参加小学的第一次家长会.让小男孩感到沮丧的是,妈妈说她会去的.这将是他同学和老师们第一次见到他的妈妈,他为妈妈的容貌感到尴尬.有一个严重的伤疤几乎覆盖了她的整个右脸部分.这个男孩从来不想谈论为什么或者她怎样有这个伤疤的.
家长会上,人们对脸上有伤疤却友善的妈妈印象深刻,但是小男孩仍然感到尴尬,并把自己藏起来.然而,他还是清晰地听到妈妈和老师之间的对话.
老师问道:"你脸上的这个伤疤怎么来的?"
妈妈回答道:"当我儿子还是一个婴儿的时候,他住的房间起火了.因为火势太猛,每个人都太害怕了而不敢进去,但是我进去了.就在我跑向他的婴儿床时,我看到一根房梁就要倒下来,我扑到他的床上,想护住他.我被撞得不省人事,但幸运地是,一个消防员正好进来了,救了我们俩个."她抚摸着脸上的伤疤,"这个伤疤会永远在,但直到今天,我从来没有后悔过."
当那个小男孩听到这里时,他眼含泪水,忍不住向妈妈跑去.他抱着妈妈,感觉到妈妈是最伟大的人.那天小男孩一直紧紧地拉着妈妈的手.
解答 33.D.推理判断题.根据第一段There was a severe (严重的) scar (伤疤) that covered nearly the whole right side of her face.可知男孩的妈妈是丑陋的.又根据第二段At the meeting,the people were impressed (留下深刻的印象) by the kindness of his mother with the scar,在家长会上她的善良给人留下深刻印象,及下文中男孩的妈妈向老师讲述她从火灾中救出男孩的事情,可知男孩的妈妈虽然脸上有伤疤,但是非常善良的,故选择D.
34.B.推理判断题.根据To the little boy's dismay (沮丧),his mother said she would go.可知小男孩起初是不想让妈妈去参加家长会的,故选择B.
35.D.主旨大意题.根据文章大意可知小男孩因为妈妈脸上有伤疤不愿意她去参加家长会,后来从妈妈和老师的谈话中得知她是为了救自己才有伤疤的,所以无论我们的父母长相如何我们都应该尊重他们.故选择D.
点评 本文是一篇故事类记叙文,主要讲述了一个小男孩因为妈妈脸上有伤疤不愿意她去参加家长会,后来从妈妈和老师的谈话中得知她是为了救自己才有伤疤的故事.文章篇幅短小,内容浅显易懂,只要认真阅读文章,都可在文中找到相对应的答案或者依据.