精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
8.A.Reading is fun.
B.Reading is good for writing.
C.Reading is bad for our study.
D.Reading is useful.
E.Reading makes a full man.
F.Reading is a convenient(方便) hobby.

Everyone has his own hobby.Reading books is a good hobby for us.Here are some reasons for reading:
46.Reading has a lot of benefits(好处).It can open up your eyes because books are full of knowledge,and it can make us wiser and richer in life.D
47.You can keep yourselves amused(被逗笑的) if you like reading.This is especially usefully when the weather is bad.It's a relaxing hobby,too.You can really become interested in it.A
48.Reading also helps readers become good writers.They are usually good at spelling as well,and have more things to write.So reading is a wonderful hobby.B
49.You can choose anywhere to read books.If you don't like carrying printed books,you can choose e-books.Besides,reading is easy to stop and then start again.F
50.Have you ever heard of a famous saying-Reading makes a full man?It is from the famous writer Francis Bacon(培根).To make you a full man,let's begin reading right now!E.

分析 该短文主要讲述读书的好处;读书是一种很好的爱好,读书的原因主要有;读书是有用的,它有很多益处;读书是有趣的,你会变得对阅读感兴趣;读书有助于写作,让你成为一个好作家;读书是一种很方便的爱好,随时随地都可以读书,还可以读电子书;读书可以让你感到充实.

解答 46.D 主旨大意题  根据本段中心句Reading has a lot of benefits(读书)有很多好处,也就是说明读书是有用的,与选项D.Reading is useful大意相近,故选:D
47.A 主旨大意题  根据本段中心句You can keep yourselves amused(被逗笑的) if you like reading(如果你喜欢阅读你可以让自己开心)可知这与选项A Reading is fun(阅读是有趣的)意义接近,故选:A
48.B 主旨大意题  根据本段中心句Reading also helps readers become good writers(阅读可以帮助读者成为好作家)可知这与选项B Reading is good for writing(阅读有益于写作)意义接近,故选:B
49.F 主旨大意题 根据本段中心句You can choose anywhere to read books(你可以选择任何地方读书)可知这与选项F Reading is a convenient(方便) hobby.(阅读是一种方便的爱好)意义接近,故选:F
50.E 主旨大意题  根据本段中心句Have you ever heard of a famous saying-Reading makes a full man?及To make you a full man,let's begin reading right now!可知读书能让你成为一个充实的人,这与选项E Reading makes a full man.(阅读使人充实)意义相同.故选:E

点评 获取段落的主旨和大意.最有效的办法是找出主题句.一篇文章(或一段文章)通常都是围绕一个中心意思展开的.而这个中心意思往往由一个句子来概括.这个能概括文章或段落中心意思的句子叫做主题句.因此,理解一个段落或一篇文章的中心意思首先要学会寻找主题句.主题句一般具有三个特点:1)表述的意思比较概括,相对其主句来看,这种概括性更为明显.2)句子结构较简单,多数都不采用长、难句的形式.3)段落中其它的句子必定是用来解释、支撑或发展主题句所表述的主题思想的.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

18.Chinese government _____Japanese in many ways since the earthquake happened.(  )
A.has helpedB.helpsC.will helpD.helped

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

19.Have you read _______ English stories?(  )
A.anyB.someC.fewD.many

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

16.-Excuse me,_______is the nearest bookshop?
-Go down the street and turn left at the second corner.(  )
A.howB.whatC.whereD.which

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

3.-What is Mom doing now?
-She______in the kitchen for us.(  )
A.cooksB.is cookingC.cookedD.will cook

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:改错

13.此题要求改正所给短文中的错误.对标有题号的每一行作出判断:如无错误,在该行右边横线上画一个勾(√);如有错误(每行只有一个错误),则按下列情况改正:
此行多一词:八多余的词用斜线(\)划掉,在该行右边横线上写出该词,并也用斜线划掉.
此行缺一个词:在缺词处加一个漏字符合,在该行右边横线上写出该加的词.
此行错一个词:在错的词下划一横线,在该行右边横线上写出改正后的词.
注意:原行没有错的不要改.
The Browns lived in a town and they have a small bar(酒吧) near a (76)hadrailway station.The bar didn't close until midnight every day (77)becausebecause of people came to drink while they were waiting for trains.So the(78)√business was good.At 2:00 one morning,a man was still sitting on the table in the  (79)atbar.He was sleeping.Mr.Brown wife wanted to go to bed.She looked around (80)Mr.Brown'sthe bar several times,so the man kept sleeping.Then she said to her husband,(81)but"You have tried to wake that man several times,and he isn't drinking,too.(82)eitherWhy not send him away?It's too late."He answered with smile."Oh,no,I don't   (83)with a smilewant to send him away.Each time I woke him up,he gave me five pound (84)poundsThen he went to sleep again,you know."What strange it was!(85)How.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

20.阅读短文,并按要求完成76~80题.
What's the most important thing for you to have in your life?Somebody mentions hard-work,others suggest knowledge,love and luck.
If you arrange the 26English letters alphabetically(按字母表的顺序)and use numbers to represent each of them,for example,1for a,2for b,3for c…,you can change an English word into a number.So hard-work becomes 8+1+18+4+23+15+18+11=98,meaning 98is its mark; knowledge:11+14+15+23+12+5+4+7+5=96,while love:12+15+22+5=54,and luck:12+21+3+11=47,a small mark.None of these words can give us a full mark.What about money or prayer(祈祷)?They can't,either.
Then what else?Don't be worried.You can always find an answer to a problem in your life,when you change your way of looking at things or doing things,or your attitude(态度).Yes,attitude is the word.See for yourself:attitude:1+20+20+9+20+21+4+5=100,a full mark.
Different attitudes lead to different courses of life.Most times people hope for a better life.It is possible that one will have a change for the better after one has changed one's attitude.
When you change your manner and became friendly towards others,you'll meet more smiling faces towards you.In the same way,if you take a positive(积极地)attitude towards failure(失败),you'll find it's also rewarding though it has caused you losses.

76题判断正误("T"表示正确,"F"表示错误);77题完成句子;78~79题简略回答问题;80题将文中划线句子译成汉语.
76.None of the words in English can give us a full mark.F
77.It is possible that you will have a change for the better if you(have changed)/change your attitude.
78.If we use numbers to represent"money"according to the text,what mark can we get?Seventy-three/73
79.What's the most important thing for you to have in your life?Your attitude./Attitude
80.不同的态度导致不同的生活历程./不同的态度产生不同的人生轨迹..

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

17.Below are some ideas about America culture.Which of the statements is NOT true?(  )
A.In the US,most people do their own housework.
B.In the US,people who walk their dogs in public should clean up after them.
C.In the US,saying thank you is a common way of reacting to a compliment.
D.In the US,the bill in most restaurants includes a service change.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

2.When I asked _____ I should go for lunch,he suggested several restaurants.(  )
A.whetherB.whenC.where

查看答案和解析>>

同步练习册答案