精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
16.Once a traveller came into a village which was suffering from hunger.The villagers asked him to leave,for they feared he wanted them to give him food.They told him that there was no food.The traveller explained that he didn't need any food and that,in fact,he was planning to make a soup to share with them instead.The villagers watched suspiciously as he built a fire and filled a pot with water With great ceremony(仪式),he pulled a stone from a bag,and dropped the stone into the pot of water.After a moment,he smelt the soup and shouted with excitement,"How delicious the soup is!"As the villagers began to show interest,he mentioned how good the soup would be with just a little cabbage in it.A villager brought out a cabbage to share.This episode(情节) repeated itself until the soup had cabbage,carrots,onions,and beets-indeed,a full pot of soup that could feed everyone in the village was ready.This story describes when there are not enough resources(资源),humans will store things.We do not want to share.The story of stone soup helps us realize that,in doing so,we often prevent ourselves and everyone else from having a feast(盛宴).The meaning of this story goes far beyond food.We keep to ourselves ideas,love,and energy,thinking we will be richer,but in fact we make the world,and ourselves,poorer.The traveller was able to see that the villagers were holding back,and he had the ability to inspire(激发) them to give.In this way,they created a large meal that none of them could have created alone.Are you like one of the villagers?If you come forward and share your gifts,you will inspire others to do the same.The reward is a feast that can feed many.

26.What does the underlined word"suspiciously"most probably mean?A
A.doubtfully      B.excitedly       C.curiously        D.fearfully
27.The traveller put a stone into the pot in order toB.
A.teach the villagers to cook a soup with stone
B.inspire the villagers to bring out their own food
C.prove to the villagers that he didn't want their food
D.help villagers to survive by giving them some food
28.The writer mainly wants to tell us thatD.
A.storing things in hard times is human nature
B.a good leader is very necessary in hard times
C.skills are needed to inspire people to share with others
D.sharing is more important than keeping things to oneself.

分析 这个故事讲述的是,在一个饱受饥荒的地方,村民们都把东西自己保存起来,不想和别人一起分享.一个旅行者激励大家把食物都拿出来,做出了美味的汤,可以足够整个村子的村民们食用.因此如果每个人都乐于奉献的话,将会有意想不到的收获.
一个旅行者来到了一个饱受饥荒的地方,当地的人害怕他是来要吃的,所以赶他走.但是那个人解释说他不需要吃的,他想做点汤和他们分享,当他隆重地点起火,并充满了一罐水,他从一个袋子里掏出一块石头,把石头扔进了水里时,当地人用怀疑的目光看着他.过了一会儿,他嗅了嗅那汤,兴奋地大叫:多么美味的汤啊".村民们开始表现出浓厚的兴趣.他提到这汤里面(如果)仅仅加进一个小小的卷心菜将是多么的好喝.一位村民带出了一棵卷心菜来分享.这个情节一直在重复,直到汤里有了卷心菜,胡萝卜,洋葱,和甜菜.一锅村里的每个人都可以喝的汤准备好了.这个故事叙述了当没有足够资源的时候,人们都把东西自己保存起来,不想和别人一起分享.石头汤的故事帮助我们意识到:在这样做时,我们经常会阻止自己和别人分享盛宴,这个故事的意义远远超过食物.我们保留自己的想法,爱和能量,想着我们(自己)会更富有,但事实上,(那样)我们会使世界和我们自己更贫穷.旅行者能够看到村民们正在退缩,他有能力激励他们要给予.以这种方式,他们创造了一顿大餐,而且他们中任何一个人(凭自己的力量)都不能创造的,你喜欢其中的一个村民吗?如果你自告奋勇(与别人)分享你的礼物,你会激励别人同样去做.回报是一顿可以养活很多人的盛宴.

解答 26.答案:A;词义猜测题.根据文意Once a traveller came into a village which was suffering from hunger.The villagers asked him to leave,for they feared he wanted them to give him food.They told him that there was no food.The traveller explained that he didn't need any food and that,in fact,he was planning to make a soup to share with them instead.和划线词suspiciously所在的句子The villagers watched suspiciously as he built a fire and filled a pot with water With great ceremony可知,一个旅行者来到了一个饱受饥荒的地方,当地的人害怕他是来要吃的,所以赶他走.但是那个人说他想做点汤和他们分享,当地人怀疑他的话,不知道他说的是不是真的.suspiciously的意思是就是怀疑的,不相信的.故选A.
27.答案:B;推理判断题.这个旅行者在做汤的时候,往里面扔了一些石头.他假装汤很好喝的样子,鼓励村民们往里面加各种各样的蔬菜,汤真的变得好喝了.因此他这样做是为了鼓励村民们把自己的食物拿出来,故选B.
28.答案:D;主旨大意题.根据短文内容If you come forward and share your gifts,you will inspire others to do the same.可知并启发我们:(学会)分享比(学会)保留自己的东西重要的多.故D选项最符合文意.故选D.

点评 首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意.掌握全文的大意之后,细细阅读每篇材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

7.Mike replied,with a big smile,"Oh,you_______to worry about them."(  )
A.not to needB.needn'tC.not needD.don't need

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

8.All passengers          wear seat belts during take-off.
A.canB.mustC.oughtD.may

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:完形填空

4.Reading is a good hobby for all kinds of reasons.
First,reading is fun.You can always keep yourself happy if you like reading.You will never feel bored or tired.
Next,you can read a book anywhere-in a car,on a plane,or even in the bathroom.All you need is a book!
Another good reason for reading is that it is useful.If you read as a hobby,you will get better and better at it.And you will read faster and find it easier to understand what you read.As your reading skills improve,you will probably find your schoolwork becomes much better.
Some people say that reading is out of date.This is not true.You can read on computers,and the better you read,the better your computer skills will be.
Good readers may become writers,too.They always have more things to write about.
Reading is a wonderful hobby.Why not start reading right now?

56.Reading can always keep yourselfB.
A.bored
B.happy      
C.tired
D.angry
57.You can read a bookA.
A.anywhere
B.only on a plane
C.when you are driving a car
D.only in a bus
58.You can read fasterC.
A.when you read a book
B.if you are a student
C.if you read as a hobby
D.before you read a book
59.It isB that reading is out of date.
A.true
B.not true
C.sure
D.not sure
60.What does the passage mainly tell us?A
A.Reading is a good hobby.
B.You can read on computers.
C.Good readers must be good writers.
D.Reading makes you happy.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

11.Try reading the following sentences as fast as you can."She sells seashells by the seashore.The shells she sells are surely seashells.So if she sells shells on the seashore,I'm sure she sells seashore shells."
Not very easy,was it?What you've just read is called a tongue twister (绕口令).It is an exercise made up of sounds that are hard to pronounce in order to help people pronounce words faster and more correctly.Try the next example.
"Peter Piper picked a peck of pickled pepper.Did Peter Piper pick a peck of pickled peppers?If Pete Piper picked a peck of pickled peppers,where's the peck of pickled peppers Peter Piper picked?"
Tongue twisters usually do not have much meaning.They are just designed to improve people's ability (能力) to pronounce words.Although they may be very difficult,these exercises are very important to people who are trying to speak English correctly.This is because tongue twisters help people to tell the differences between similar sounds.
So if you wish to pronounce words more smoothly,you'd better try picking out some tongue twisters and practicing them.

41.Tongue twisters are helpful in improvingC skills.
A.listening        B.writing          C.pronunciation         D.communication
42.The first tongue twister is hard becauseD.
A.it is very boring to read          B.it teaches us a lot of knowledge
C.we don't know who"she"is        D.the sounds of"s"and"sh"are similar
43.The passage is probably taken fromB in a school newspaper.
A.Story Time          B.Study Garden
C.Latest News          D.Lost and Found.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

1.We love to go to the country in spring as the flowers smell so _______.(  )
A.wellB.niceC.wonderfullyD.nicely

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

8.I want a pet ________/k?t/.(  )
A.catB.cutC.kiteD.kid

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

5.Which of the following words matches the sounds/praiz/?(  )
A.prizeB.praiseC.priceD.piece

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

3.Nick _______ a job in a company,but to our surprise,he didn't take it.(  )
A.is offeredB.offeredC.was offeredD.has offered

查看答案和解析>>

同步练习册答案