2.We all know the dangers of fires.It's good and necessary for a family to learn how to prepare for a fire.Here are some suggestions.
Put a smoke alarm in the house.Smoke from a fire causes the alarm to go off.The alarm makes a loud sound.The sound tells everyone to leave the house at once.
Make escape plans.We should know all the ways out of the house.If there is a fire,everyone follows the plan to get out.Part of the plan is to check all the windows to make sure they can be opened easily.
Buy fire extinguishers(灭火器)in the house.Everyone in the family should know how to use them.
Practice for a fire.We do fire practice because we teach children about fire safety.Everyone in the family should know the following fire rules:
★Don't open a hot door!The fire can grow more quickly if you open the door.
★Stay close to the floor!Smoke can be more dangerous than fire.The best air is near the floor because smoke rises.
★What will you do if your hair or clothes start to burn?First,stop!Don't run!The fire burns faster because of more air.Drop!Fall to the floor.Then roll!Turning over and over will make the fire go out.
There are many possible causes for fires.A wise family is ready for a fire all the time.
66.When a smoke alarm rings at home,we shouldB.
A.still stay at home
B.leave the house at once
C.call 120for help
D.break the window
67.Which statement is NOT TRUE according to the passage?D
A.We should practice for a fire.
B.We should make escape plans.
C.Smoke from a fire can cause the alarm to go off.
D.There aren't any possible cause for fires.
68.When a fire happens,C if you open the hot door.
A.a fire policeman will stand in front of you
B.you will be safe
C.the fire will grow more quickly
D.the doctor will save you
69.What are the right steps you should take when your hair or clothes catch fire?B
A.Stop,run,roll.
B.Stop,drop,roll.
C.Run,drop,roll.
D.Roll,drop,stop.
70.What's the best title for the article?A
A.Be Ready for a Fire.
B.The Causes of a Fire.
C.Learn to Use a Fire Extinguisher.
D.The Dangers of a Fire.
分析 文章大意:
我们都知道火的危险性,所以每个家庭很有必要知道如何面对火灾,这是一些建议.
一是在家中放置烟雾警报器;二是制定撤离计划;三是买个灭火器;四是火灾演练.
家里的每个人都应该知道下面一些常识:不要打开热的门,尽量贴紧地面,如果衣服或头发着火,怎么办?首先停下来,不要跑;然后匍匐地面上,再滚出来.
解答 66.B 推理理解题.根据第二段Put a smoke alarm(火警) in the house.Smoke from a fire causes the alarm to go off.The alarm makes a loud sound.The sound tells everyone to leave the house at once可知,"如果火警铃声响起说明有了火灾"应该立刻离开房间.故选B.
67.D 细节理解题.根据文章2,3,4,5段和ABC三项的内容都是我们处理火灾的措施,只有D项文章没有提及,故选D.
68.C 细节理解题.根据Don't open a hot door!The fire can grow more quickly if you open the door可知,"不能开门的原因是如果开门了,火会变大",故选C.
69.B 细节题.根据倒数第二段First,stop!Don't run!The fire burns faster because of more air.Drop!Fall to the floor.Then roll可知,"头发或者衣服着火",应该做的"Stop,drop,roll",故选B.
70.A 主旨大意题.本文讲述的就是人们对于火灾的防范,以及文章中作者给出的多个有关的建议.故选A.
点评 对于阅读理题,首先指导学生速读全文,抓住中心主旨;然后细读小题,捕获相关的信息,各个作答;然后复读,核对答案.