精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
10.Tom was a carpenter(木匠).His mother died a long time ago.His aged father,John,lived with him.John was so weak because Tom didn't give him enough food.Tom had a son.His name is Michael.He was born in 2004.He loved his grandfather.
One day John was eating his food out of plate.The plate fell down and broke into pieces.Tom saw the broken plate.He was very angry with his father.Michael saw this.He did not like his father.
The next day,Michael took some tools and a piece of wood.His father saw him working."What are you making?"he asked.
"A wooden bowl!"replied Michael."What for?"asked his father.
"I am making it for you.When you grow old,like my grandfather,you will need a plate for food.A plate made from earth breaks very easily.So I want to give you a wooden plate.It may not break so easily."
    The carpenter was shocked to hear this.He realized his mistake.He then became a different person.

41.How old is Michael this year?D
A.nine                 
B.ten              
C.eleven             
D.twelve 
42.Why was John weak?D 
A.Because he was old                
B.Because he had no money  
C.Because he didn't like eating food    
D.Because his son didn't give him enough food 
43.Who broke the plate?B
A.Tom                 
B.Tom's father        
C.Tom's son       
D.Tom's mother 
44.Michael is a (an)Cboy.
A.ugly                 
B.tall                
C.kind-hearted     
D.handsome 
45.Michael made a new wooden plate becauseA.
A.he wanted to change his father     
B.he had no plate to use  
C.he liked the wooden plate         
D.he wanted to make a new wooden plate for his father.

分析 全文大意:
 Tom 是个木匠.他的母亲很久以前就去世了.他年迈的父亲John和他生活在一起.John身体很虚弱,因为Tom不给他足够的饭吃.Tom有一个儿子名叫Michael.他出生在2004年.他很爱他的爷爷.一天John正在吃盘子里的食物.盘子掉在地上摔碎了.Tom看到摔碎的盘子.很生他父亲的气.Michael看到这一切.他也不喜欢他父亲的所做所为.第二天,Michael拿出一些工具和一块木头.父亲问他"你在做什么?"他回答"我在做一个木碗."父亲问他问什么,他说"我是为你做的.等你像爷爷这么大年纪时,你也需要一个盘子盛食物.土质的盘子容易摔碎.所以我要给你做一个木质的盘子.它就不这么容易坏了."木匠听到儿子的这一番话感到很震惊.他意识到自己的错误.后来他变成了一个完全不一样的人.

解答 答案:
41.D      细节理解题      根据第一段中His name is Michael.He was born in 2004,可知Michael出生在2004年,故今年即2016年 Michael的年龄应该是12岁,故选D
42.D      细节理解题     根据第一段中John was so weak because Tom didn't give him enough food.可知John身体很虚弱,因为Tom不给他足够的饭吃,故选D
43.B       细节理解题     根据第二段One day John was eating his food out of plate.The plate fell down and broke into pieces.Tom saw the broken plate.He was very angry with his father.一天John正在吃盘子里的食物.盘子掉在地上摔碎了.Tom看到摔碎的盘子.很生他父亲的气.可知是John也就是Tom的父亲打碎了盘子,故选B.
44.C       推理判断题     根据通读全文可知Michael爱自己的爷爷并且通过做木碗给爸爸的事情让爸爸意识到要善待自己的父亲.可知Michael是个心地善良的男孩子,结合选项故kind-hearted"好心的"符合题意,故选C
45.A      推理判断题      根据最后一段The carpenter was shocked to hear this.He realized his mistake.He then became a different person.木匠听到儿子的这一番话感到很震惊.他意识到自己的错误.后来他变成了一个完全不一样的人.可知Michael做木碗给爸爸,是想改变爸爸,让爸爸意识到要善待自己的父亲.故选A

点评 本文讲了一个非常有孝心的男孩Michael的故事,他非常爱自己的爷爷并且通过做木碗给爸爸的事情让爸爸意识到要善待自己的老父亲.故事很感人.以细节理解和推理判断题为主.细节理解的阅读理解题一般只针对某个特定的细节,有的可以在原文中可以直接找到答案,有的正确选项是原文有关词语和句子的转换.需要学生阅读时把握细节,注意有些问题可以在文章中直接找到答案,有些则需要我们在理解的基础上将有关内容系统化才能找到去挖掘文章深层含义,从而正确理解作者的意思.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

14.The train will start soon.If Jack ______ late,he can't go with us,I'm afraid.(  )
A.doesB.isC.hasD.will be

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

1.Richard:I'm crazy about basketball.I play basketball for 2 hours every day.My father doesn't allow me to do so. I don't even want to talk to him.
Sunny:Playing basketball takes you too much time.
Fiona:You should spend more time on your study,
Angel:I feel sorry for you and your dad.Don't argue with him.Anyway he loves you.
Sui:Cool of and talk to him
AK 007:How about sending him a text message?
L@@K:Or,you can write him a letter to show your respect and love!
Richard:Thanks,I will try writing a letter to him
NameSuggestions on Richard's problem
SunnySpend (66)less time playing basketball
FionaSpend more time (67)onyour study.
Angel(68)Don'targue with your dad.
AK 007Send him a text (69)message.
L@@K(70)writehim a letter.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

18.Now many people like fast food.We all know that fast food is not good for our health.So more and more fast food restaurants are serving healthier food and you can make healthier choices.Here are some tips(建议) for ordering healthy food at fast food restaurants.
Don't order the biggest size.The biggest size seems cheaper,but it is not good for your health.The biggest size has the most fat,sugar and so on.A smaller size is probably enough for you.
Some drinks are full of sugar.So when you want to drink something,you should choose milk or water.
Usually fried food is not the best choice.You should choose baked (烘烤的) food.It is healthier.
Go for the kids menu,because the sizes of kids food are usually smaller.You can eat less.You can also choose to eat half of what you order and take the other half home to eat later.
Today,more and more fast food restaurants are starting to serve healthier food.You can order the food with words like"healthy"or"light(清淡的)"on the menu.
Eating at fast food restaurants may not be bad for you.By making smart choices,eating at fast food restaurants can be not that bad.
21.回答问题:
How many tips does the writer give us to order healthy food at fast food restaurants?
Five (tips)./5 (tips).
22.在文中找出与下面句子意思相近的一句话.
It is known to us that fast food is bad for our health.
We all know that fast food is not good for our health.
23.在第3段空缺处填人适当的内容,使全句完整.
you want to drink something
24.回答问题:
What does the underlined word"It"in Paragraph 4refer to(指的是)?
Baked food.
25.将最后一段中划线的句子翻译成汉语.
在快餐店吃饭对你(健康)可能并非有害.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

5.-Who is      girl in front of the library?
-The one with      umbrella?She is our monitor.(  )
A.the,aB.the,anC.a,anD.a.the

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

3.Look closely at your hands.Are they clean?It doesn't matter how many times you wash your hands,tiny microbes (微生物) still stay on them.But don't worry.Most microbes don't harm you.
Now scientists say the microbes on our hands could be used in a surprising way; fighting crime,According to a recent survey microbes as well as fingerprints(指纹) could be used to indentify the criminal.
Everyone has his own set of microbes on the hands.That is to say,if you and your best friend were able to see and compare all the microbes on your hands,your hands probably would look different.Some microbes only show up on your hands while others live only on your friend's hands.
When you work on a computer you leave the microbes from your hands on the keyboard.The scientists can easily tell the owner of the keyboard by looking at the microbes on it.Even if you don't leave your fingerprints behind,your microbes may give you away.
Noah Fierer,a scientist,says."You can only clean a fingerprint,but you can't sterilize (使无菌) a surface just by wiping(擦) it off,"He says that scientists have a lot more work to do before the microbe is used as a useful tool."

46.According to the passage,D could be used to identify the criminal.
A.fingerprints B.scientists'hands
C.microbes D.fingerprints and microbes on people's hands
47.Paragraph 3tells us thatD.
A.our hands look similar            B.the microbes will make the keyboard dirty.
C.we should compare hands often     D.we have our own sets of microbes.
48.When you work on computer,the microbesB.
A.just stay on our hands B.also stay on the keyboard
C.will do harm to you D.will disappear
49.From Noah Fierer we know thatC.
A.fingerprints are no longer useful in fighting crime
B.microbes can be found on everyone's hands.
C.unlike microbe fingerprints can be cleaned if people wipe them
D.the microbe is used as a useful tool
50.What's the best title of the passage?C
A.Microbes May Tell Who You Are B.Scientists Say Everyone Has Microbes
C.Noah Fiercer Does Research Into Microbes    D.Fingerprints Help Catch Criminals.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:书面表达

10.假如你叫大明,收到了你的英国朋友Tony的来信,信中他很关心四川雅安地震后学生的情况.请你根据他的来信内容写一封回信,感谢他对灾区学生的关心,回答他的问题,并谈谈你的感受.

提示词语:thank you,care to,go on,government,offer,encourage,brave
Dear Daming,
I'm sorry to hear that a big earthquake happened in Ya'an,Sichuan.Some school buildings broke down in the earthquake and many students couldn't go to school.But I know the government is trying their best to help them.And Chinese people are so strong and brave that they aren't afraid of anything difficult.Can the students go on studying now?Please tell me more about them.
I'm looking forward to hearing from you soon.
Yours,
Tony

Dear Tony,
I'm glad to hear from you.Thank you so much for your care to the students in Ya'an,Sichuan.Yes,the students can go on studying now.It's true that many students couldn't go to school at that time.But as quickly as possible,the government helped them find new places to go on studying.And many people also offer them lots of help and encourage them to be strong and brave.I think they are not alone.China is a big family and love is just around them
Best wishes.YoursDaming.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:书面表达

7.现在,社会上补习机构火爆,在各种媒体上,我们经常可以看到"名师名校"、"个性化教学"、"终级押题"、"秒杀中考"等广告词.你相信这样的宣传吗?为此,你所在的学习小组针对这一社会现象,围绕"课余时间我们应该更多地去做什么才能够得到全面的发展"展开了讨论.最终大家形成了以下的观点:
请你根据同学们的上述观点,并结合自己的亲身体验,就此问题陈述自己的看法,内容必须包含以下要点:
1.Would you like to take after-school classes?Why or why not?(Please give 3reasons.)
2.What would you like to do in your spare time?
3.Please tell us one of your stories of this kind of experience.
要求:
1.词数80词左右;
2.文中不得出现真实的人名与校名.
It seems that many students go to take after-school classes,but it is just a waste of time and money.I used to go to different kinds of these classes,too.But later I realized I couldn't do that any more.I began to spend more time reading,doing sports and taking some social activities.
Meanwhile,I didn't fall behind others in study.
I prefer to have time to enjoy the nature.It's a wise way to know about the world.So I often put my spare time to good use by watching animals,plants,rocks.around my city.I still remember that day I went to the Forest Park this spring!And I found a few plants appearing in my biology books.It offered me an opportunity to deepen my understanding of my textbooks.
Learning by using is a real practice.I have benefited a lot from it.Now I am becoming more creative and confident than those who are always involved in taking after-school classes.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

8.Your mother always          in you,right?(  )
A.take prideB.take proudC.takes prideD.takes proud

查看答案和解析>>

同步练习册答案