分析 他是一个独自在海上乘小船钓鱼的老人,在海上已经待了84天了,可还是没有钓到一条鱼.在前40天有一个男孩和他在一起,但40天后还是没有鱼,男孩的父母告诉男孩这个老人现在非常倒霉,所以这个男孩坐着另一只船,带着第一周打的3条鱼回家了.因为每天看见老人载着空空的船回来让他很难过,这艘船就像一个永远失败的旗帜一样.这个老人瘦弱,脖子后面还有深深的皱纹.因为每天在海上强烈的日光照射,他的脸是棕色的,因为要处理渔网里各种的大鱼,他的手上也满是伤疤.但这些伤口都是以前的.除了那双眼睛和大海一样,仍然充满了光芒,其他有关他的一切都已老去."圣地亚哥,我又能和你一起去钓鱼了,我们可以挣些钱."当他们从海里爬到岸边时,那个男孩向他说道.老人教男孩打鱼,男孩也很喜欢他.老人说:"不,你有一条幸运之船,你就待在这里吧."男孩说:"但是我记得在87天里你没有打到一条鱼,然后后来三周每天我们都能打到一些大鱼."老人说:"我记得."男孩说:"是爸爸让我离开的,我是一个男孩,我必须跟听从他."老人说:"我知道,这很正常."男孩说:"但是他没有多大信心."老人说:"不是的,但我们有信心,不是吗?"男孩说:"是的,我能给你倒一杯啤酒吗?"老人说:"为什么不呢?在俩个渔民之间."
解答 29.B.推理判断力.根据The old man had taught the boy to fish and the boy loved him及后面俩人的对话关于信心、喝啤酒可推测出俩人关系不错,应该是朋友.选择题B.
30.C.代词指代题.根据第二段Everything about him was old except his eyes and they were the same color as the sea and were cheerful可知除了他的眼睛仍然和大海一样充满光芒,其他的一切都已变老,此处代词they指代eyes,故选择C.
31.B.推理判断题.根据老人和男孩的对话"It was papa who made me leave.I am a boy and I must follow him."及"I know,"the old man said."It is quite normal."可知因为长时间打不到鱼,男孩的爸爸让他离开,老人告诉男孩这个很正常,可推测出老人可以理解男孩爸爸让他离开的担忧,故选择B.
32.A.主旨大意题.根据第二段Everything about him was old except his eyes and they were the same color as the sea and were cheerful及老人和男孩的对话"He hasn't much faith(信心)."和"No,"the old man said."But we have.Haven't we?"可知即使在面临长期打不到鱼的情况,老人依然充满信心和希望.故选择A.
点评 本文是一篇记叙文,通过讲述一个老人和一个男孩在海上打鱼,因为前87天一直没有打到鱼,男孩的父亲让其离开,老人仍坚持独自打鱼,后来男孩又回来和老人一起打鱼的故事,告诉我们应该像老人一样在困难面前仍然充满信心和希望,一切都会好起来的.练习题稍有难度,没有直接在文中可以找到的答案,需在正确理解上下文的基础上仔细审题才能作出选择,所以一定要读懂文章.
科目:初中英语 来源: 题型:单词造句
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源: 题型:选择题
| A. | on | B. | in | C. | at |
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解
| GONE WITH THE WIND Author:Margaret Mitchell ¥25 (in bookstores)¥18 (online) Gone With the Wind is a best-seller,which tells a story that happened in the American Civil War(美国内战).Scarlett O'Hara is a woman in the story who is full of energy.She is strong and saves her family but is very selfish at the same time. | |||
| A LITTLE PRINCESS Author:Frances Hodgson Burnett ¥18.3 (online) Motherless Sara Crewe was sent home from India to school at Miss Minchin's.Her father was very rich and she lived a rich and comfortable life.Then her father died and Sara lost everything.She had to learn to do with her changed life.Her strong character made her able to fight successfully against her poverty(贫穷) and the scorn(嘲笑) of her fellows(伙伴).It's an excellent book with 4tapes(磁带) for children. | |||
| PETER PAN Author:J.M Barrie ¥15 (in bookstores)¥12 (online) It is a children's story full of imagination and adventures(冒险),which is about Wendy,John,and Michael Darling's adventures in Never-Never Land with Peter Pan,the boy who would not grow up.The children are happy and lovely.(with 2tapes) | |||
| UNCLE TOM'S CABIN Author:Harriet Beecher Stowe ¥20 (in bookstores) The most famous novel in American history,Uncle Tom's Cabin talked about the struggle between free states and slave(奴隶) states during the American Civil War and is as powerful today as when it first came out 150years ago. | |||
| THE SECRET GARDEN Author:Frances Hodgson Burnett ¥35 (in bookstores)¥30 (online) Mary Lennox,a sickly orphan(孤儿),finds herself in her uncle's dark house.Why are so many rooms locked?Why is one of the gardens locked?And what is that crying she hears at night?Through the power of hope,friendship,and the magic of nature,the brave girl brings the house and a long-lost garden back to life. | |||
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源: 题型:词汇应用
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源: 题型:词汇应用
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源: 题型:词汇应用
查看答案和解析>>
湖北省互联网违法和不良信息举报平台 | 网上有害信息举报专区 | 电信诈骗举报专区 | 涉历史虚无主义有害信息举报专区 | 涉企侵权举报专区
违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com