精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
17.Li Shizhen was born in 1518.His father was a poor doctor.Li Shizhen often saw that people fell ill.He decided to study medicine so that he could help people who were ill.
Li Shizhen read many books about medicine.He found many of the old medical books were full of mistakes.So he wished to write a new one.
He did his best to study medical science.He studied not only the herbs(草药) in his own garden,but also the wild ones.He always went on long journeys to collect herbs and talked with old peasants.He learned a lot from the working people.
After many years of hard work and study,Li Shizhen finished his great work Ben Cao Gang Mu.At that time he was sixty.His book is now one of the greatest contributions of the Chinese people to the medical science of the world.

根据短文内容,判断正(T)误(F).
41.Both Li Shizhen and his father were doctors.T
42.All the old medical books were full of mistakes.F
43.Ben Cao Gang Mu is a dictionary.F
44.During his long journeys,he collected a lot of herbs.T
45.In 1568,Li Shizhen finished his work Ben Cao Gang Mu.F.

分析 文章大意:
李时珍出生于1518年,父亲是一名普通医生,看到人们的疾病后他想成为一名医生.
他看过很多医学著作,后来发现很多书中存在错误,所以就想改正这些错误.
历时多年,李时珍完成医学著作《本草纲目》.

解答 41.T,推理判断题.文中开头提出"His father was a poor doctor"他父亲是一名医生,有后文可知李时珍也是一名很有名的医生,所以此题正确.
42.F,推理判断题.文中提到"He found many of the old medical books were full of mistakes"指出的是很多医学著作存在错误,并不是所有,所以此题错误.
43.F,推理判断题,文中提到"So he wished to write a new one"想写一部新的,而one所指代的就是前边提到的"books about medicine"医学书籍,所以本草纲目应该是医学著作,并不是字典,此题错误.
44.T,推理判断题,文中提到"He always went on long journeys to collect herbs"他跋山涉水去收集草药,由此可知他一定收集了很多草药,所以此题正确.
45.F,推理判断题,文中提到"At that time he was sixty"完成书的时候他60岁,而出生于1518年,可知书籍完成的时间应该为1578年,而不是1568年,所以此题错误.

点评 对于判断对错题,一定要记得首先通读全文,了解文章大意,然后再根据文章关键词,关键句,掌握细节问题,并进行推理判断,再去回答具体的问题.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

7.

Hello,my name is Adisa.My home is in Nigeria.That's in Africa!My house isn't big--it's small.Swimming is good,but my favoutire sport is basketball!What are your favourite things to do?


Hi,my name's Olivia Samson.I'm ten and I'm from Castleton in England.Our home is in the mountains.Here's a photo.This is me and these are my two brothers,Carl and Brian.Carl is six and Brian is eight.My favourite sports are football and cycling.

Hello!We're Luke and Alex.We're classmates!We're from Toronto in Canada.It's a big city.Our favourite thing to do is skateboarding!I'm eleven and Alex is twelve.His birthday is in May my birthday is in June.When is your birthday?
41.What's Adisa's favourite sport?B
A.Swimming.
B.Basketball.
C.Football.
D.Cycling.
42.Where is Olivia Samson from?B
A.Nigeria.
B.England.
C.Toronto.
D.Canada.
43.Who lives in a big city?D
A.Adisa.
B.Olivia.
C.Carl.
D.Alex.
44.How old is Luke?C
A.6.
B.8.
C.11.
D.12.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:补全对话

8.A:Good evening,Madam.(16)G
B:I'm afraid not.
A:Wait a moment,please.(17)DWould you mind waiting for about ten minutes,Madam?
B:Of course not.(After a while.)
A:I'm very sorry to keep you waiting.(18)E
B:Thank you.
A:Is this table all right?
B:Yes,good.
A:(19)A
B:Yes,I'd like some smoked fish.Is it good?
A:Yes,very good,Madam.It comes from Hokkaido of Japaru Anything else?
B:(20)CThank you.
A.May I take your order?
B.Sorry,you can't eat here.
C.No,that's all.
D.I'm very sorry,we're full now.
E.This way,please.
F.The fish is really delicious.
G.Have you booked a table?

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

5.Please take this knife to Jim.( 改为复数形式)
Please taketheseknivesto Jim.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

12.Thank you for your advice.It's veryuseful(use).

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

2.They want         healthy food.(  )
A.eatB.eatingC.to eat

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:完形填空

9.Last Sunday,my younger brother,Tom and I were left alone at home.While we were watching TV,the doorbell rang.Tom thought it was our parents,(36)B he opened the door quickly.A tall man stood outside and asked politely if our parents were at home.Without(37)A,Tom said,"No."When I wanted to close the door,the man suddenly(38)A  the door very hard and came into our house.He took out a (39)A and ordered me to tie up my brother's hands with a rope.I tied up Tom's hands in a special way so that he could     untie (解开) himself (40)C.The man then tied my hands up and locked (41)B of us in the kitchen.Soon,he went upstairs.I taught Tom to untie his rope with his hands.He then untied me.I rushed to the telephone to call the police,but the line was (42)C.The doors were all locked from outside.It was(43)A that one of the kitchen windows was open.We got out of the house through the (44)C and went to the nearest public phone to call the police.Soon the police came and the man was caught.
When my parents heard the whole story,they were glad that we were not hurt.They told me that I should stop my brother (45)A opening the door to the stranger.I learned a lesson on safety.
36.A.unlessB.soC.because
37.A.thinkingB.replyingC.crying
38.A.openedB.shutC.touched
39.A.knifeB.giftC.coin
40.A.sadlyB.hardlyC.easily
41.A.allB.bothC.none
42.A.cut upB.set offC.cut off
43.A.luckyB.simpleC.formal
44.A.doorB.roofC.window
45.A.fromB.ofC.on.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

6.--Where is your father?
--                 .(  )
A.He has been to ShanghaiB.He has been in Shanghai
C.He has gone to ShanghaiD.He have been to Shanghai

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

7.--Would you like some orange juice,Julie?
--__________ I prefer to drink milk.(  )
A.No,thanks.B.Yes,please.C.I'd love to

查看答案和解析>>

同步练习册答案