12.The weekend is usually a time of rest.But today's Chinese teenagers can't rest during the weekends.According to a survey(调查),24% of the Junior students in Beijing have classes at the weekend.Over 40% of the Junior 3students have less than eight hours of sleep each night.
Ji Ping,a Junior student in Guangzhou,has to get up at 6:30a.m.on Saturday.Then she has a whole day of classes.On Sunday she gets to extra(额外的) classes for Maths and English.But she doesn't complain(抱怨).She says that all her classmates work hard on Sunday.
Liu Yang is from Dalian.As a Junior 2student,his weekends are less busy.But he always spends Saturday in school.On Sunday,after finishing homework,he plays basketball.He feels happy because he still has time to do the things he likes.
A few students are lucky.Yang Qing,a Junior 3student from Zibo,Shangdong,is one of them.At weekends,she usually gets up at 8:00.Then she spends some time doing homework.After that she is free to do what she likes."Don't push(逼迫) yourself too much.Learning well at school is easy,"she said.And she is a top student in her class.
83.How many hours do 40% of the Junior 3students in Beijing sleep each night?C
A.Less than 6hours.
B.Less than 7hours.
C.Less than 8hours.
D.More than 8hours.
84.Why does Ji Ping get up early on Saturdays?B
A.Because she doesn't sleep well.
B.Because she has a whole day of classes.
C.Because she has to play computer games.
D.Because her parents ask her to do so.
85.What does Liu Yang do after finishing homework on Sunday?A
A.He plays basketball.
B.He plays football.
C.He reads books.
D.He does housework.
86.Which of the following in NOT true?C
A.24% of the Junior students Beijing have classes at weekends.
B.Ji Ping gets up at 6:30a.m.on Saturdays.
C.Liu Yang feels sorry about his busy weekend.
D.Yang Qing has enough time for her hobbies at weekends.
分析 本文是一则关于学生周末活动的新闻报道,作者主要通过一些数字及例子来说明现在的中国学生的课业负担很重,但是也有部分学生能够很好地享受自己的周末.
解答 CBAC
83.C.细节题.根据第一段Over 40% of the middle school students have less than eight hours'sleep each night because of study.描述,可知是少于八小时睡眠,故选C.
84.B.细节题.根据第二段Ji Ping,a Junior student in Guangzhou,has to get up at 6:30a.m.on Saturday.Then she has a whole day of classes可知因为有整天的课,故选B.
85.A.细节题.根据第三段On Sunday,after finishing homework,he plays basketball可住是打篮球,故选A.
86.C.细节题.根据第三段He feels happy because he still has time to do the things he likes.可知他开心.故选C.
点评 本文中长句较多,一时很难读懂句子含义,注意多读几遍,不要强求非得理解一词一句的含义,能把握文章大意就行.然后带着问题阅读短文,一般就能顺利找出答题依据.对于不能直接找到根据的问题注意联系上下文,根据短文中心总结出正确答案.