精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
8.One day,I took an underground to work,I saw something that made me very sad.On the tube(underground in London),a mother kept looking at her phone screen and playing a game with her daughter sitting beside her.The little girl,about 5 years old,was talking to her mother about her day,repeating the next stop's name cheerfully,praising her mother's long nails---trying to draw her mother's attention.Her mother just nodded and mumbled"Mm,hm"with her eyes glued to the screen,busy passing the levels of the game.I watched the girl give a final try to at least get her mum to look at her,but it was no use.Then the little girl turned silent.It was a shame the mother didn't notice that.
It broke my heart and got me wondering---what kind of game would make the mother forget she has the most beautiful thing in the world,the human she created,the person she loves with all her heart?What it meant when she couldn't look into her daughter's eyes and even stop to listen to the girl?
Some parents are almost like the teenagers,always on their phones with mindless games or going through Facebook.Perhaps parents have many things to deal with,but sometimes they are everything to their kids.
This is not an isolatedexample.I've seen too many such examples.I might not be a parent myself,and probably still have a long way before becoming one,but I know what I saw isn't right.
The scene used to be seen among teenagers very often when parents complained how their children were crazy about their mobile phones.Look how the situation has changed!The parents have become"technology slaves",that is to say,they can't control themselves while using mobile phones.Now some middle-aged parents hold the best iPhones or Samsung phones,which are probably the only two brands they know.They are playing the simple games with so expensive mobile phones,I'm uncertain whether to laugh or to cry.But my hope is that this storm passes.

32.Which of the following is TRUE according to the passage?A
A.The girl failed to attract her mother's attention.
B.The mother felt sorry after her daughter turned silent.
C.The writer has much experience about being a parent.
D.Middle-aged parents know many brands of mobile phones.
33.The underlined word"isolated"in Paragraph 4 meansB.
A.spreading fast
B.happening once
C.increasing quickly
D.appearing suddenly
34.In the passage,the writer mainly wants to expressD.
A.the worries that children are crazy about mobile phones
B.the happiness that parents are now able to use modern technology
C.the sadness that the best smart phones cost parents too much money
D.the hope that parents use new technology like smart phones properly
35.What's the best title of the passage?C
A.Middle-aged parents
B.A scene on the tube
C.Technology slaves
D.Mindless phone games.

分析 全文大意:
一天,我乘地铁去上班,我看到使我非常伤心的一幕.在地铁上(伦敦的地铁)一位母亲一直盯着手机屏幕玩游戏,她的女儿就坐在旁边.这个小女孩大约五岁,在和母亲说着她的这一天、开心地重复下一站的站名、称赞母亲的长指甲-----尽量引起母亲的注意.她的母亲只是点头含糊地说"嗯,嗯"眼睛盯着屏幕,忙着游戏过关.我看着女孩最后尝试了一下至少让母亲看她一下,但是没有用.后来这个小女孩沉默了.这真令人羞耻这位母亲并没有注意到.这一幕令我伤心让我想知道----什么游戏使这位母亲忘记了她拥有的世界上最美好的东西,她创造的人类,她全心全意爱着的人.当她不能看着女儿的眼睛甚至不能停下来听她说话时这意味着什么.一些父母就像青少年一样,总是在手机上玩不需要动脑筋的游戏、浏览脸书.也许父母有很多事情要处理,但是有时对于孩子来说他们就是一切.这并不是一个个例.我见过许多这样的例子.我自己没有为人父母,或许在成为父母之前有很长的路要走,但是我知道我看到的是不对的.这一幕过去常常出现在青少年中,他们的父母抱怨他们的孩子痴迷手机.看这种情况改变了.父母成了"技术奴隶"也就是说他们使用手机时不能控制自己.现在一些中年的父母持有最好的苹果手机或三星手机,也许他们只知道这两个品牌.他们用这么昂贵的手机玩这么简单的游戏.我不确定是该哭还是笑.但是我希望这股风潮过去.

解答 答案:
32、A        推理判断题          根据第一段The little girl,about 5 years old,was talking to her mother about her day,repeating the next stop's name cheerfully,praising her mother's long nails---trying to draw her mother's attention.Her mother just nodded and mumbled"Mm,hm"with her eyes glued to the screen,busy passing the levels of the game.I watched the girl give a final try to at least get her mum to look at her,but it was no use.Then the little girl turned silent"这个小女孩大约五岁,在和母亲说着她的这一天、开心地重复下一站的站名、称赞母亲的长指甲-----尽量引起母亲的注意.她的母亲只是点头含糊地说"嗯,嗯"眼睛盯着屏幕,忙着游戏过关.我看着女孩最后尝试了一下至少让母亲看她一下,但是没有用.后来这个小女孩沉默了."结合选项A的意思The girl failed to attract her mother's attention"小女孩没有引起母亲的注意"与原文意思相符,故判断该项正确,故选A.
33、B        词义猜测题           根据This is not an isolatedexample."这不是一个…的例子"结合下文句子的意思I've seen too many such examples"我见过许多这样的例子"可推知isolated意为"单独的、孤立的"结合选项B、happening once"发生一次的…"与该词意思相符,故选B
34、D         内容归纳题           根据短文一开始通过作者在地铁见到一位母亲沉迷于手机游戏,旁边坐着的女儿想出各种办法试图引起母亲的注意却失败了,作者以这个为例说明了现在社会上这种情况很多,短文中还提到很多父母沦为了"technology slaves",即"技术奴隶"在短文最后作者呼吁But my hope is that this storm passes."但是我希望这股风潮过去"可知在短文中作者主要想表达希望父母能恰当地使用像智能手机这样的新科技,不要沉迷其中沦为奴隶,故选D
35、C         主旨大意题             根据短文以作者在地铁上看到的令人伤心的一幕为例,主要讲述了现在社会很多父母沉迷于手机游戏,沦为了""technology slaves",即"技术奴隶",结合选项C.Technology slaves符合全文的主旨,故选C

点评 做阅读理解时要学会在把握文章大意的基础上进行分析,综合,归纳等逻辑推理的能力.只有掌握了相关的答题技巧,再加上多做练习才能快速准确答题.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

18.What's the date today,Millie?---__________(  )
A..It's MondayB..It's 9 OctoberC.It's sunnyD..It's 9:00

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

19.Which T-shirt would you like to buy,a blue one       an orange one?(  )
A.soB.orC.butD.and

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

16.Two men were sitting together in a plane.They were on a long journey.One of the men was a businessman.The other was a farmer.They sat without talking for a while,then the farmer said,"Let's do something to pass the time."
"What do you want to do?"the businessman asked.
"We can ask each other riddles,"the farmer said.
"OK.Let's make rules first,"the businessman said."If you don't know the answer to a riddle,you pay me$100.And if I don't know the answer,I'll pay you$100."
"That's not fair (公平).You are a businessman with much knowledge.You know more things than I do.I am just a farmer,"the farmer said.
"That's true,"the businessman said."What do you want us to do?"
"If you don't know the answer to a riddle,you pay me$100.And if I don't know the answer,I'll pay you$50,"the farmer said.The businessman thought about this,then he said,"OK.That's fair.Who will go first?"
"I will,"the farmer said."Here is my riddle.What has three legs when it walks,but only two legs when it flies?"
The businessman thought for a long time and said,"Mm,that's a good one.I'm afraid I don't know the answer."He gave the farmer$100,then he said,"Tell me the answer."
"I don't know,"the farmer said,then he gave the businessman$50.

26.The story happenedD.
A.on a farm
B.in a shop
C.before a long plane journey
D.between two passengers
27.What does the word"riddle"mean in this story?C
A.Something to win money.
B.Something to help to make rules.
C.A difficult question to find the answer to.
D.A kind of game in doing business.
28.Why did the businessman agree to give more money if he lost?B
A.He made much more money than the farmer.
B.He thought he knew more than the farmer.
C.He was interested in making riddles.
D.He was better at playing riddle games.
29.The farmerD.
A.didn't enjoy himself on his long journey
B.didn't want to pay even one dollar
C.spent all his money on the plane ticket
D.won fifty dollars by playing the riddle game
30.Which of the following is NOT true?D
A.The two men made rules for their riddle game.
B.The farmer was more clever than the businessman.
C.The two men made their riddle game more interesting by playing it for money.
D.The businessman knew the answer to this riddle.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

3.Do you know the man of mediumheight (high)?

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

13.Your dream will come true        you give it up halfway.(  )
A.ifB.unlessC.althoughD.because

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

20.当你见到一个人陌生人想知道他的名字,你可以这样问:Could you please tell me your name?.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

15.你曾经把你的钥匙锁在房间里过吗?
Haveyou everlocked yourkey(s)in the room?

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

16.He _____strong and plays football very ____.(  )
A.look,goodB.looks,wellC.looks,goodD.look,well

查看答案和解析>>

同步练习册答案