精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
6.Liu Shenglan is an old loving man.He was born in 1922.He lives in Liuhang Village,Yantai,Shandong.He went to a big city to find a job when he was young.His wife died when he was 73years old.He has gleaned and collected scraps(拾荒) since 1996.He has donated more than 100,000yuan to help over 100poor students in their study.The kind man himself lives a very hard life.He has neither a good house nor nice furniture.He has hardly ever bought any meat or nice food for himself.Whenever he had time,he went out and picked up vegetables that were thrown away as garbage.He also grew his own vegetables in his yard.He had them and steamed buns(馒头) people threw away for meals.He never thinks about himself.Now the old man is over ninety years old,and he is in bad health.He began to be ill in hospital in 2013.Although he can't do anything more,he still worries about the poor students who he has funded(资助).Many people come to see him including the children he has helped.We hope the kind man will get well soon.

根据短文内容回答下列问题.
51.When and where was Liu Shenglan born?He was born in 1922 in Liuhang Village,Yantai,Shandong.
52.What happened when he was 73?His wife died.
53.How much has he donated to the poor students?More than 100,000 yuan.
54.Does the old man live a very rich life?No,he doesn't
55.How is the old man now?He is ill..

分析 【文章大意】这篇文章主要介绍了刘盛兰老人爱心助学的善举.刘盛兰老人出生在山东,从1996年开始他已经捐赠了10万多元人民币帮助100多位孩子上学.这个善良的老人自己却过着很艰苦的生活,很少买肉吃,没有像样的家具等.刘盛兰老人已经90岁了,身体状况很差.但是这样,老人还仍挂心他资助的那些贫苦的学生,有些受他帮助的学生还来医院看望老人.希望老人能够早日康复.

解答 51.答案为He was born in 1922 in Liuhang Village,Yantai,Shandong.细节理解题.根据"He was born in 1922.He lives in Liuhang Village,Yantai,Shandong",我们知道老人1922年出生在山东省烟台市柳杭村.所以答案为He was born in 1922 in Liuhang Village,Yantai,Shandong.
52.答案为His wife died.细节理解题.根据".His wife died when he was 73years old",我们可以得知在老人73岁的时候,他的妻子去世了.所以答案为:His wife died.
53.答案为More than 100,000 yuan.细节理解题.根据"He has donated more than 100,000yuan to help over 100poor students in their study",我们知道,刘盛兰老人捐赠10万多元人民币帮助穷苦孩子上学.所以答案为More than 100,000 yuan.
54.答案为No,he doesn't.推理判断题.根据"The kind man himself lives a very hard life",我们可以得知,老人的生活很艰苦,并不富裕,所以答案为No,he doesn't.
55.答案为He is ill.细节理解题.根据"Now the old man is over ninety years old,and he is in bad health.He began to be ill in hospital in 2013"我们可以得知,刘盛兰老人现在生病了,身体状况很差,所以答案为He is ill.

点评 快速阅读全文,掌握文章主旨,并认真阅读题目,把握好相关文章细节,做出准确解答.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

6.In exams,the more careful we are,_______ mistakes we'll  make.(  )
A.the moreB.the fewesC.the fewer

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

7.Has she made thedecision( 决定 ) yet?

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

4.You can't imagine _______ exciting news it is!(  )
A.howB.whatC.what a

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

1.Some people have a very poor sense of direction.Unluckily,I am one of them.I have visited a place many times but I may still get lost there the next time.
When I was a little girl,I never dared to ask strangers the way.And so I used to walk around in circles and hope that by chance I would get to the place I was going to.
Now,I am no longer too shy to ask people for directions,but I often receive helpless or even wrong information.So I try to avoid giving people wrong directions.If anyone ever asks me the way somewhere,I would say,"Sorry,I am a stranger here."
Once on my way to work I was stopped by a man.He asked me if I could tell him the way to the Friendship Building.I gave him my usual reply.But just as I walked on only a few steps.I realized that he had asked the way to my office building.However,I had no time to turn back and look for him.I was rushing to meet with someone at my office and I didn't want to keep him waiting.
When I just got to my office,the secretary(秘书) showed in the man who had asked me for directions.Imagine how  embarrassedI was and how surprised he was when we saw each other at the first sight.

41.The writer always refuses to give people directions becauseD.
A.she is a stranger to the city                  B.she doesn't know the people
C.she has no time to help others                D.she's afraid of giving wrong direction
42.A man stopped the writer on the way toD.
A.sell her something    B.ask her the time    C.make friends with her    D.ask for the direction
43.The Friendship Building is the place where the writerC.
A.lives               B.studies           C.works               D.teaches
44.The words"embarrassed"in the paragraph means"A".
A.尴尬              B.困惑            C.激动              D.拮据
45.Which of the following is TRUE according to the passage?B
A.The writer is too shy to give others directions.
B.The writer has a very poor sense of direction.
C.The writer never got lost when she was young.
D.The man was quite nervous when he saw the writer.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

11.Last summer,Mark became a middle school student.He took an English test in the first month.Mark was a good student and he worked hard.He finished the questions easily until he read the last one:"Everyone sees our school's cleaner every day.What's her first name?"
Of course,this question is a little special.Mark saw the woman some times.She was tall and her hair was dark.But Mark didn't talk with her and didn't know her first name.The test was over.Then one student asked the teacher,"Is the last question very important in this test?""Yes,"said the teacher."In our life,we meet many hard-working people.They are important.You should care about them.You should smile at them or say‘hello'to them."
Mark never forgot that question.He also learned that woman's first name.It was Kathy.

56.What test did Mark have in his first month in the middle school?C
A.Maths.
B.Chemistry.
C.English.
D.History.
57.What did Mark know about his school's cleaner?B
A.She was a little special.
B.She was tall with dark hair.
C.She often talked with the students.
D.Mark knew her first name.
58.What did Mark's teacher think of the last question?D
A.It was fun.
B.It was interesting.
C.It was boring.
D.It was important.
59.What does the sentence"You should smile at them or say‘hello'to them."mean?A
A.We should respect (尊重) the hard-working people.
B.We should believe in the hard-working people.
C.We should help the hard-working people.
D.We should learn from the hard-working people.
60.What's the right order (顺序) about Mark?C
a.He saw the cleaner some times.b.He got to know the cleaner's first name.
c.He became a middle school student.d.He had a test.
A.b,a,c,d     
B.d,c,a,b     
C.c,a,d,b     
D.a,b,d,c.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

18.The right pronunciation of the word"practice"is ______.(  )
A./'pr?st?s/B./'pr?kti:s/C./'pr?kt?s/

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

15.--May I speak to Ms Lane,please?
--Sorry,she isn't in right now.I'll tell you as she_______back tomorrow.(  )
A.comeB.comesC.will come

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

11.找出画线部分与其他单词发音不同的选项(  )
A.smartB.quarterC.hard

查看答案和解析>>

同步练习册答案