精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
15.He was an old man who fished alone in a small boat on the sea and he had gone eighty-four days now without taking a fish.In the first forty days a boy had been with him.But after forty days without a fish,the boy's parents had told him that the old man was now salao,which is the worst form of unlucky,and the boy had gone with another boat which caught three good fish the first week.It made the boy sad to see the old man come in each day with his boat empty.The sail looked like the flag of failure forever.
The old man was thin with deep wrinkles (皱纹) in the back of his neck.His face was terribly brown because of the strong sunlight on the sea every day and his hands had the deep scars (伤疤) from dealing with heavy fish on the lines.But none of these scars were fresh.Everything about him was old except his eyes and they were the same color as the sea and were cheerful.
"Santiago,"the boy said to him as they climbed the bank from the sea."I could go with you again.We've made some money."
The old man had taught the boy to fish and the boy loved him.
"No,"the old man said."You're with a lucky boat.Stay with them."
"But remember how you went eighty-seven days without fish and then we caught big ones every day for three weeks."
"I remember,"the old man said.
"It was papa who made me leave.I am a boy and I must follow him."
"I know,"the old man said."It is quite normal."
"He hasn't much faith (信心)."
"No,"the old man said."But we have.Haven't we?"
"Yes,"the boy said."Can I offer you a beer on the Terrace?"
"Why not?"the old man said"Between fishermen."
38.In the story the old man was the boy'sB.
A.grandfather       
B.friend         
C.boss        
D.host
39.The word they in Paragraph 2refers to (指的是)C of the old man.
A.the hands           
B.the scars    
C.the eyes       
D.the wrinkles
40.The old man refused the boy to go fishing with him again becauseB.
A.he wanted to fish by himself          
B.he could really understand his parents
C.the boy asked for some money      
D.the boy had already learnt how to fish
41.From the story we can know thatA.
A.the old man was always full of hope
B.the boy's parents believed in the old man
C.everyone laughed at the old man's bad luck 
D.the boy was worried about the old man's health.

分析 本文是一篇人物故事类短文.主要介绍了一位老人,自己一个人在海上钓鱼,虽然没有钓到鱼,但是他已经钓84天了.在前四十天里,一个男孩和他在一起,四十天以后没有钓到鱼,这个男孩的父母告诉他这个老人也是一个倒霉蛋,也就是最不走运的,这个男孩就跟着第一周就钓到三条大鱼的船走了.每天都看到老人的船空空的,这让这个男孩很难过,这个水手看起来要永远失败下去.-这个老人很瘦,额头满是深深的皱纹,由于风吹日晒,老人的脸是棕色的,手上有深深的伤疤,这些伤疤时间都很久了,他的一切都充满了沧桑感,只有眼睛和大海的颜色一样,充满了欢乐."圣地亚哥"这个男孩爬上海岸的时候对他说,"我再一次和你出海,我们已经赚了很多钱了"老人已经教了这个男孩钓鱼,这个男孩很喜欢老人.老人说"不,你和幸运的船待在一起"男孩说"你已经87天没有钓到鱼了,而我们每天都钓到大鱼"男孩说"是爸爸让我离开的,我必须得服从他"老人说"这很正常,老人说他和小男孩都有信心;"男孩说"我可以和你在斜坡上喝杯啤酒吗?"老人说"为什么不呢?我们两个渔夫喝一杯吧."

解答 38.B.细节理解题.根据"The old man had taught the boy to fish and the boy loved him."老人已经教了这个男孩钓鱼,这个男孩很喜欢老人.因此可知,老人是男孩的朋友,故选B.

39.C.细节理解题.根据"except his eyes and they were the same color as the sea and were cheerful."眼睛和大海的颜色一样,可知they指的是his eyes,故选C.

40.B.细节理解题.根据"the boy's parents had told him that the old man was now salao"以及"the boy had gone with another boat which caught three good fish the first week"及后面两人的对话"It was papa who made me leave.I am a boy and I must follow him.""I know,"the old man said."It is quite normal."男孩的父母告诉他,这个老人是一个倒霉蛋,这个男孩就跟着另一条船钓到了很多鱼,老人说男孩父亲的做法很正常,因此可知老人已经非常理解小男孩父母的做法,所以老人不想再连累男孩,就想自己钓鱼,故选B.

41.A.推理判断题.根据"He was an old man who fished alone in a small boat on the sea and he had gone eighty-four days now without taking a fish"以及"his eyes and they were the same color as the sea and were cheerful."老人自己一个人在海上钓鱼,虽然没有钓到鱼,但是他已经钓84天了但是他还在坚持,眼睛和大海的颜色一样,充满了欢乐.因此可以推知这个老人总是充满了希望,故选A.

点评 首先仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

5.-Which park would you like to visit,People's Park or West Hill Park?
-__________.I would like to visit Seaside Park.(  )
A.BothB.EitherC.NeitherD.Each

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

6.--______is it from here to the Capital Airport?
--Nearly sixty kilometers.(  )
A.How longB.How muchC.How oftenD.How far

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

3.All the new books          to the poor village next month.(  )
A.were sentB.will be sendC.are sentD.will be sent

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:书面表达

10.假如去年5月1日你和父母到南通旅游,而且对这次旅游收获颇丰,请你根据下表所提示的要点,以The trip to Nantong为题,用英语写一篇短文,并就这次旅游所见所闻谈谈你的收获.
活动项目上午1.游览狼山风景遇外国人,与其交谈;(自拟一点收获)
2.赏园艺博览园观赏花木,自拍照片;(自拟一点收获)
下午1.观赏海底世界(自拟一点收获)
2.畅游美丽濠河(自拟一点收获)
活动感受(自拟旅游的感受)
注意:
1.表达中必须包含所给要点,可以适当发挥,不要简单翻译.
2.词数90左右.参考词汇和开头已经写好的部分,不计入总词数.
3.表达中请勿提及真实校名及本人姓名.
4.参考词汇:the Wolf Hill 狼山;the Horticultural Exposition园艺博览园; the Undersea World 海底世界; the Haohe River 濠河.

The trip to Nantong
Last May Day holiday,My parents and I went to Nan Tong.This experience impressed me most.                   .

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

20.Kate:Hi,Jim.Long time no see.(26)E
Jim:I am making a robot with my brother.
Kate:(27)C  Are you sure you can make it?
Jim:I will give it a try.Nothing is impossible if you set your mind to it.
Kate:I believe you.(28)D
Jim:Because I want to make a robot to help my mother with the housework.She is very busy and tired.
Kate:Sounds great!(29)A
Jim:I think it will be able to clean the rooms,do some washing and so on.
Kate:(30)B
Jim:It will take five months.
Kate:Wish you success.
Jim:Thank you!
A.What do you think the robot will do?
B.How long will it take you to make the robot?
C.It's hard to believe.
D.Why are you doing that?
E  What are you doing?

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

3.
NameLiu QianDavid CopperfieldMerlinDavid Blaine
NationalityChineseAmericanBritishAmerican
BirthdayJune 25,1976Sep.16,1956Aug.12,1954Apr 4,1973
BirthplaceTaiwanAmericaEnglandAmerica
JobMagiciansMagiciansMagiciansMagicians
famePopular in
Mainland
Be good at
flying in air
One of the
worldwide magicians
The first place in American contest
Choose the best choice from A、B or C according to what you read.
66.From the table we know thatBwas born on Sep.16,1956.
A.Liu Qian         
B.David Copperfield      
C.Merlin
67.We know that David Copperfield and David Blaine have the sameA.
A.nationality       
B.birthday              
C.fame
68.From the table we know that David CopperfieldB.
A.is popular in Mainland                      
B.does well in flying
C.wins the first place in American contest
69.From the table,we know thatCis 38years old in 2011.
A.David Copperfield     
B.Merlin        
C.David Blaine
70.Which of the following is NOT true according to the passage?C
A.From the table we know that Liu Qian was born in Taiwan.
B.We know that all the people's jobs in the table are magicians.
C.There are four women magicians mentioned in the table.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

20.你看起来如此很累,为什么停下来歇一下呢?
You look very tired.Why not stop for a rest?

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

1.Library Programs
I.SATURDAY CINEMA
On two Saturdays the library will hold Saturday Cinema.Recent movies as well as classic ones will be on.We are allowed to advertise the movies we show in the library building only.Read elow to learn what is planned!There is no cost and all are invited.
●Know the film in which Bai baihe plays Xiao Lan,a master who hunts monsters (妖怪)?115minutes.PARENT-GUIDED  You have a chance to have a good seat if you guess right.Email:sc@lib.edu.
-Main Library Saturday,November 21,2015 2:30p.m.
●Gene Wilder in the 1971film based on the book by Roald Dahl,Charlie and the Chocolate Factory.100minutes.GENERAL
-South Hall Saturday,December 5,2015 2:30p.m.
II.SECOND SATURDAY MUSIC SERIES
These free concerts are held at 3:00p.m.in the East Hall.
November 21,2015:Sean Smith ( Singer/Songwriter )
December 12,2015:Dan Landrum ( Pianist )
January 16,2016:Chattanooga Symphony and Opera
February 13,2016:Sweet Georgia Sound
III.GENEALOGY(家谱) CLASSES
This one-time class is for the beginners.Children can gather family history information by looking through the records in the library and on the Internet.You can learn things like where your great-grandparent came from.Instructions are given on using the library book Ancestry Library Edition,and the website Heritage Quest Online.
Below are the date and time for the scheduled (已排的) classes.The number of students in each class is limited to 20,so you need to call the Northwest Hall first by 87003636or email edu@lib.edu.
Scheduled Classes:Saturday,December 12,10:00a.m.-12:00.m.
26.This is most probably a(n)A.
A.poster           
B.timetable          
C.invitation         
D.advertisement
27.Where should Johnson go if he wants to enjoy the concert after he finishes the Genealogy Class?B
A.Main Library     
B.East Hall          
C.South Hall         
D.Northwest Hall
28.What can we learn from the article?D
A.You can watch two foreign films in November in the library.
B.You should email sc@lib.edu to get a good seat for the free concert.
C.You can enjoy both the mvie and the concert on November 21,201.
D.You may learn some family history information by using the library book.

查看答案和解析>>

同步练习册答案