精英家教网 > 初中英语 > 题目详情

More and more parents leave their homes and come into the big cities to make money. But their children can’t go with them because their children have to go to school in their hometown. They are called home-left children留守儿童. The problems of home-left children become more and more serious. And it becomes a big burden of our society. The main problem is that some home-left children become very lonely when they don’t have their parents’ love. And they are too young to tell right or wrong in many things. So they are fooled very easily by others.

Xiao Mei , a 14-year-old girl, is a home-left child. Her parents are both in Shanghai. She is in her hometown with her grandpa. She likes playing games on the Internet. Her parents and grandpa only give her money and food. They hardly ever care for her studies. One day, she had no money to pay for the games in the Net bar网吧. So she stole some money from her neighbor. Just at that time, Xiao Fang, a 9-year-old girl saw it. Xiao Mei was afraid that Xiao Fang would tell others about it. She cut Xiao Fang’s throat with a knife, and then she went to school just like nothing happened. Luckily, Xiao Fang was saves by doctors. When she opened her eyes and wrote the fact to the policeman with a pencil, everybody was very surprised. This sad story reminds the parents to care for their children no matter how busy they are.

Are you one of the home-left children? What do you need from your parents? Food, money or love? I think most children need love mostly. Let’s care for the group together.

根据短文内容,从题中所给A、B、C、D四个选项中选出正确答案,并在答题卡上将选项涂黑。共5小题,每题2分,共10分

1. Why can’t the children go to the big cities with their parents?

A. Because they have to go to school in their hometown.

B. Because their parent have no money.

C. Because they don’t like to go there.

D. Because they are not allowed.

2.What’s the meaning of the underlined word”burden” in Chinese?

A. 负担 B.象征 C. 任务 D. 地位

3. What does Xiao Mei only get from her parents?

A. Clothes. B. Love.

C. Money and food. D. Computers.

4.What does the story of Xiao Mei mainly tell us?

A. We can’t play computer games.

B. Parents should care for their children.

C. We should get along well with neighbors.

D. Going to the big cities is not good.

5.Which of the following is TRUE according to the passage?

A. Home-left children can tell right or wrong easily.

B. Home-left children never feel lonely.

C. Xiao Fang likes playing games.

D. Xiao Mei really needs love.

1.A

2.A

3.C

4.B

5.D

【解析】

试题分析:这篇短文主要讲述了目前社会的一个很严重的问题——留守儿童问题。由于缺乏父母关爱,留守儿童很孤单,对事情的好坏不容易分辨等。文章中的小梅就是这样一位留守儿童,而且在做错事后还伤害了邻居小孩。这件事情告诉我们家长要多关爱孩子,社会也要共同关注这些群体。

1.A细节理解题。根据文章内容But their children can’t go with them because their children have to go to school in their hometown.但是孩子不能和他们一起,因为他们的孩子必须在家乡的学校上学。故此题选A。

2.A词义猜测题。前文讲到留守儿童成为一个严重的社会问题。此句为:而且它也成为社会的负担。Burden负担,故选A。

3.C细节理解题。根据文章内容 Her parents and grandpa only give her money and food她的父母和爷爷只能给她钱和食物。故此题选C。

4.B细节理解题。根据文章内容This sad story reminds the parents to care for their children no matter how busy they are.这个故事提醒父母不管他们有多忙,都应该照顾好他们的孩子。故此题选B。

5.D 判断推理题。由文章内容得知,小梅由于缺少父母的关爱和照顾,喜欢上网,所以才会在网吧将邻居小孩刺伤,由此判断D正确,小梅需要关爱。

考点:社会现象类短文阅读。

考点分析: 考点1:日常生活类

日常生活类阅读理解:

    阅读能力是中学生学习英语应具备的一种基本能力。学习英语的一个重要目的在于获取信息。通过阅读这一重要手段,我们可以大量地获取知识,拓展知识面,还可以增强语感,培养敏捷的思维能力。

阅读理解也是各地中考试题的必考题型之一,在中考试题中占有较大比例,主要考查学生通过文字获取信息的能力。在中考中,阅读的篇数一般是三到四篇,选材范围越来越广,除故事、幽默、人物轶事外,科普性文章也多了起来。体裁也趋于多样化,有记叙文、说明文、应用文等。还要求学生能理解及解释图表多提供的简单信息等。三四篇短文中有的难度跨度较大,以便拉开档次,体现选拔功能。并且扩大了选材范围,主要考查考生阅读所给材料,理解其中词语、句子或片段含义的能力。有时涉及对全文意思和篇章结构的理解,对一些问题作出推理和判断。阅读理解的考核中包括了对词汇、语法等语言知识的考查,要求学生具备一定的背景知识、各种常识、科普知识和一定的分析及逻辑推理能力;要求学生具有归纳段落大意、中心思想的能力。测试的方向由时间、地点、身份、人物等一些细节问题,改为测试对全文整体意义的理解程度;由考查短文的表层现象改为考对文章深层含义的理解和逻辑推断能力。另外,任务型阅读形式灵活多样,内容丰富多彩,联系实际,易考查学生的灵活运用能力和对语言的综合运用能力。在中考中占30-40分。

试题属性
  • 题型:
  • 难度:
  • 考核:
  • 年级:
练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源:2014-2015学年江苏韩洋初级中学七年级下第一次阶段测英语试卷(解析版) 题型:单项填空

How do you say 15,079?

A. Fifteen thousands, seventy-nine

B. Fifteen thousands and seventy-nine

C. Fifteen thousand, seventy-nine

D. Fifteen thousand and seventy-nine

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014-2015学年甘肃敦煌郭家堡中学八年级上期末英语试卷(解析版) 题型:单项填空

_____ you finish your homework in time? ---- I’m afraid ______.

A. May; mustn’t B. Can ; not

C. Can; can’t D. Must ; needn’t

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014-2015学年甘肃敦煌郭家堡中学八年级上期末英语试卷(解析版) 题型:单项填空

The boy is _____ young _____ go to school.

A. very; to B. too; too

C. too; that D. too; to

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014-2015学年甘肃敦煌郭家堡中学八年级上期末英语试卷(解析版) 题型:单词拼写

根据句意及所给汉语意思写出所缺单词。

1.Please give me some good ___________ (建议;劝告) about learning English.

2.Li Ming works hard in school and he hopes to go to __________(大学,学院).

3.We are supposed to describe ___________(我们自己) in a report.

4.What an ___________ ( 优秀的 ) painting!

5. Everyone laughed _________ ( 除了……之外 ) the teacher.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014-2015学年云南玉溪红塔区第一学区九年级上期末英语试卷(解析版) 题型:单项填空

We should learn to relax and not put _________ pressure on ourselves.

A. so much B. much too

C. so many D. too many

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014-2015学年云南玉溪红塔区第一学区九年级上期末英语试卷(解析版) 题型:单项填空

--- Look at the boy running on the ground. Is it Frank?

--- It ________ be him. I saw him go to the library just now.

A. mustn’t B. can’t

C. needn’t D. might not

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014-2015学年山东潍坊市两校联考九年级中考一模英语试卷(解析版) 题型:阅读理解

Look at the notice from the Students’ Union. It’s a description of students’ activities for the coming winter vacation.

Winners of Super Boys will come to our school on March 30th, 2015. They are going to give a concert in the school hall at 2:00 pm. Please come to the Students’ Union to get a half-price ticket to the concert before this Friday.

Wouldn’t it be great if you could join us and go hiking around the West Hill for two days? We’ll start at 7:00 am on April 6th. Please come to the Students’ Union to sign your name and pay fifty yuan, 20 percent off for members of the Hiking Club.

Are you interested in being a volunteer? We’ll go to a mountain village to give away books to the children there. We’ll work and study with them for a whole day. Please come to the school gate at 6:00 am on April 13th, 2015. Free of charge(免费).

We’ll hold a party for the students who come from poor families and have to stay at school during the winter vacation. Would you like to join us? Please come to the reading room at 5:00 pm on March 28th.

1.The notice is about __________.

A. free tickets B. students’ activities

C. the West Hill D. poor children

2.Betty likes music and wants to go to the concert, so she must arrive at the school hall before_______ on March 30th, 2015.

A. 2:00 pm B. 7:00 am

C. 6:00 am D. 5:00 pm

3.If you are a volunteer, you will go to a mountain village to do the following things EXCEPT____________.

A. give away books to the children

B. go hiking with the children

C. work with the children

D. study with the children

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014-2015学年江苏无锡宜兴市八年级3月月考英语试卷(解析版) 题型:句型转换

句型转换 根据括号内的要求改写句子,在答题卷相应的横线上填写答案,每空限填一词。(本大题共5分,每格0.5分)

1. Our school has changed a lot in the past ten years. (改为同义句)

There ____________ ___________ great changes in our school in the past ten years.

2. He has been a member of the basketball club for 3 years. (改为同义句)

He ____________ the basketball club 3 years ____________.

3.Picking a topic before writing is important for the writer.(改为同义句)

important for the writer a topic before writing.

4.I’ve been to Beijing only once.(就划线部分提问)

have you been to Beijing?

查看答案和解析>>

同步练习册答案