2.阅读短文,根据短文内容,选择正确答案.
When I was a teenager growing up in Russia,I wanted to leave school and have my own life.The only way I could do this was to work in the local brick factory in my town,or get married.I was nervous when I told my father I want to leave school.I thought he would say,"No!You are going to college"he took me by surprise when he said,‘‘OK,We'll go to the brick factory."Two days later,h took me to the factory.I had a very romantic idea of working in a factory.I had imagined everyone to be friends working together and having fun.I even imagined there would be music and singing.I guess I had watched too many movies as a teenager.
When we arrived at the factory gates,my father spoke to the guard and one minute later we were inside.My father said,‘‘Take your time.Look around."I walked around the factory looking at the building,the workers,and listening to the noise.It was horrible.I ran back to my father and said."I want to go home."He asked me,‘‘What do you think of the factory?"‘‘It's terrible,"I replied."And marriage is even worse!"he said.I went back to school the next day thinking about studying hard so I could get into a good college.I enjoyed studying English so I decided to major in languages at college.Thanks my father and our trip to the brick factory,I now work at the United Nations and my father is very proud of me.I married a very good man and my life is much better than it would have been working in the factory!
76.The writer lived inA when she was a teenager.
A.Russia
B.Japan
C.China
77.At first she thought life in the factory would beBthan in school.
A.More careful
B.more colorful
C.more beautiful
78.When she told her father that she wanted to leave school,he expressed his disagreementB.
A.By doing nothing
B.in a special way
C.by saying nothing
79.After they visited the factory,the girlC.
A.Decided to work there
B.Decided to get married
C.changed her mind
80.The underlined word"horrible"meansA in Chinese.
A.糟糕的
B.紧张的
C.浪漫的.
分析 文章介绍了"我"想退学,父亲用特殊的方式拒绝了,使"我"感触很深,然后努力学习,考上了大学.
解答 答案:76.A 细节理解题.根据第一段第一行句子When I was a teenager growing up in Russia,当我还是一个少年时成长在俄罗斯,可知作者生活在俄罗斯.故选A.
77.B 细节推理题.根据第一段第三行句子I had a very romantic idea of working in a factory.I had imagined everyone to be friends working together and having fun.有一个非常浪漫的想法,在工厂工作,我想象在一起工作每个人都是朋友而且很有乐趣.可知她认为工厂的生活比学校的丰富多了",故选B.
78.B 细节推理题.根据第一段第二行句子OK,We'll go to the brick factory."Two days later,he took me to the factory.好的,我们去砖厂."两天后,他带我去工厂.可知他通过让她去工厂工作来表示不同意",因此,方式很特别,故选B.
79.C 细节理解题.根据第二段第二行句子I ran back to my.father and said,"I want to go home."我跑向我的父亲然后说."我想回家."可知她改变的主意.故选C.
80.A 词义猜测题.根据上下文I walked around the factory looking at the building,the workers,and listening to the noise._____,I ran back to my.father and said,"I want to go home.我走到工厂看建筑工人,听噪音…,我跑向我的父亲然后说."我想回家.可知应说我走到工厂看建筑工人,听噪音.它是糟糕的,我跑向我的父亲然后说."我想回家.所以horrible意为糟糕的.故选A.
点评 在通读全文的基础上,根据全文大意,展开逻辑思维,瞻前顾后,认真观察选项,仔细推敲,确定最佳答案.