精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
9.A Hindu saint(印度圣人)who was visiting the River Ganges to take a bath found a group of family members on the banks(河岸),shouting in anger at each other.He turned to his disciples and asked,"Why do people shout in anger at each other?"
The disciples thought for a while,and one of them said,"because we lose calm,we shout."
"But,why should you shout when the other person is just next to you?You can as well tell him what you have to say in a soft voice,"asked the saint.
His disciples gave some answers but none satisfied the other disciples.
Finally the saint explained,"when two people are angry at each other,there will be a distance between their hearts.To cover that distance they must shout to be able to hear each other.The angrier they are,the stronger they will have to shout to hear each other.
"What happens when two people fall in love?They don't shout at each other but talk softly,
because their hearts are very close."
He looked at his disciples and said,"So when you argue(争论),do not let your hearts get distant.Do not say words that distance each other more,or else there will come a day when the distance is so great that you will not find the path to return."
49.Who were shouting at each other on the river banks in the passage?C
A.A saint and his disciples.
B.A child and his parents.
C.A group of family members.
D.A group of bank workers.
50.One of the disciples thinks that people shout at each other becauseD.
A.their hearts distance a lot  
B.their hearts are very close
C.they dislike each other      
D.they lose their calm
51.According to the saint,when we don't agree with each other,weB
A.should not argue with each other  
B.should not shout at each other
C.should let our hearts get distant    
D.should find a way to return home.

分析 一个参观恒河洗澡的印度教圣人发现河岸上一群家庭成员在愤怒地大声喊叫,他转向他的弟子们,问道:"为什么人们愤怒地大声喊叫?"
弟子们想了一会儿,其中一个说,"因为我们失去冷静,我们喊叫."
"但是,当另一个人在你身边时,你为什么要喊呢?你也可以用柔和的声音告诉他你要说的话,"圣人问道.
他的弟子们给一些答案但没有满足其他的弟子.
最后,圣人解释说,"当两个人彼此生气,他们的心之间会有一个距离,他们必须大声喊叫才能彼此听见,越生气,喊得声音就越大.
"当两个人相爱的时候会发生什么?他们不喊叫对方而是轻声说话,
因为他们的心很接近."
他看着他的门徒说:"所以,当你争论时,不要让你们的心有距离.不要说让彼此产生距离的话,否则终有一天距离就会如此大以至于你不会找到回去的路."

解答 49、C 细节理解题  由第一段中的"A Hindu saint who was visiting the River Ganges to take a bath found a group of family members on the banks,shouting in anger at each other."一个参观恒河洗澡的印度教圣人发现河岸上一群家庭成员在愤怒地大声喊叫,可知是一家人正在吵架,故选 C.
50、D 细节理解题 由第二段中一个弟子的回答"Because we lose our calm,we shout.因为我们失去冷静,我们喊叫"可知答案为 D.
51、B 推理判断题 根据why should you shout when the other person is just next to you?You can as well tell him what you have to say in a soft voice当另一个人在你身边时,你为什么要喊呢?你也可以用柔和的声音告诉他你要说的话,可知当我们不赞成对方的意见时,我们不应该对对方大喊大叫,选项A不应该彼此生气;   选项B 我们不应该对对方大喊大叫;  选项C 让我们的心离得更远;  选项D应该找到回家的路,故选 B.

点评 本文是一篇记叙文文章.做题时要在理解好文意的基础上,与题目有机的结合,从文章中找到相关细节性的句子与选项细细比对,进行选择或推理判断,选出符合文章内容的正确选项.做题注意灵活,有时可采用排除法或直选法确定出最终答案.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

19.March 22is World Water day.Which of the following signs shows that we should save water?(  )
A.B.C.D.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

20.---Thank you for the beautifulgift[gift].---With pleasure.I am glad that you like it.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

17.Some very large dinosaurs weighed over 100,000kilograms.(对划线部分提问)
How heavy did some very large dinosaurs weigh?

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

4.-Granny Li,let's help you to carry the heavy bag!
-______.(  )
A.I'm fine,thanksB.It's very kind of you
C.Sure,I'd love toD.I'm glad to hear that

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

14.Think about it very carefully before youdecide.(decision)

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

1.The workers have just finished  the repair of thetall building near the Bund.(划线部分提问)
What have the workers finished near the Bund?

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

18.Is there anyonesurviving(幸存) the car accident?

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

19.Howlively(生机勃勃的)my brother is!He always has a lot of energy.

查看答案和解析>>

同步练习册答案