13.When I was growing up in America,I was ashamed of my mother's Chinese English.Because of her English,she was often treated unfairly.People in department stores,at banks,and at restaurants did not take her seriously,pretended(假装) not to understand her,or even acted as if they did not hear her.
My mother has realized the disadvantages of her English as well.When I was fifteen,she used to have me call people on phone to pretend I was she.I was forced to ask for information or even to yell at people who had been rude to her.One time I had to call her stockbroker(股票经纪人).I said in a voice that was not very convincing,"This is Mrs.Tan."And my mother was standing beside me,whispering loudly,"Why he doesn't send me the check.It's already two weeks late."
And then,in perfect English I said:"I'm getting rather anxious.You agreed to send the check two weeks ago,but it hasn't arrived."Then she talked more loudly."What does he want?I'll come to New York and say it in front of his boss."And so I turned to the stockbroker again,"I can't accept any more excuses.If I don't receive the check immediately,I have to speak to your manager when I am in New York next week."
The next week we ended up in New York.While I was sitting there red-faced,my mother,the real Mrs.Tan,was shouting to his boss in her broken English.When I was a teenager,my mother's broken English embarrassed (使困窘) me.But now,I see it differently.To me,my mother's English is perfectly clear,perfectly natural.It is my mother tongue.Her language,as I hear it,is clear and direct.It was the language that helped me form the way I saw things,expressed ideas,and made sense of the world.
42.Why was the author's mother poorly treated?A
A.She was unable to speak good English.
B.She was often misunderstood.
C.She was not clearly heard.
D.She was not very polite.
43.From Paragraph 2,what can we know about the author?D
A.She was good at pretending.
B.She was rude to the stockbroker.
C.She was ready to help her mother.
D.She was unwilling to phone for her mother.
44.Even after the author made the phone call to the stockbroker,B.
A.they forgave the stockbroker
B.they failed to get the check
C.they moved to New York immediately
D.they wrote to their boss at once
45.What does the author think of her mother's English now?C
A.It's hard for her to understand.
B.It embarrasses her.
C.It helps her understand the world.
D.It helps her forgive rude people.
分析 【文章大意】本文叙述了作者的母亲由于受汉语的影响所讲的英语不好,所以经常会受到不公正的对待.作者也曾经因为母亲的英语不好而替母亲打电话、索要支票.但后来母亲用不流利的英语捍卫了尊严.在作者看来,正是母亲的语言才教会自己如何看待事物,如何表达思想,了解世界.
解答 42.A.细节理解题.根据文章第一段:"Because of her English,she was often treated unfairly."可知因为她的英语,她经常受到不公平的对待.故选A.
43.D.细节理解题.根据文章第一段:"I was forced to ask for information or even to yell at people who had been rude to her."可知作者不乐意帮助母亲为她打电话,故选D.
44.B.推理判断题.根据文章最后一段:"The next week we ended up in New York.While I was sitting there red-faced,my mother,the real Mrs.Tan,was shouting to his boss in her broken English."可知作者和他妈妈打完电话后并没有收到支票,故选B.
45.C.细节理解题.根据文章最后一段:"But now,I see it differently.To me,my mother's English is perfectly clear,perfectly natural.It is my mother tongue.Her language,as I hear it,is clear and direct.It was the language that helped me form the way I saw things,expressed ideas,and made sense of the world."可知在作者看来,正是母亲的语言才教会自己如何看到事物,如何表达思想,了解世界.故选C.
点评 快速阅读全文,掌握文章大意,并认真阅读题目,把握好相应的文章细节,做出正确解答.