10.The same life day by day is like eating white rice every day for your brain(大脑).Playing games with your mind(头脑) keeps your brains quick,and make your memory and powers of reasoning much better.Try the following fun and free activities to stimulate you brain.
Use the opposite hand:If you are right-handed,become a lefty.Changing the hand you usually use can get your brain thinking in a different way.
Talk to yourself:Pick one hour a day to discuss something with yourself.Describe what you see,what you are doing,or what you are going to do.Talking while thinking is a great brain booster(助推器).
Write down your dream:You can write out your wishes and goals(目标) and they can call your attention.Keep a pen and paper next to your bed.You can record your sleeping dreams with them.It is a fun way to get your brain thinking.Along with increasing memory,trying to unlock the secret behind your sleeping brain is one way to get to know yourself better.
Walk on:Just like the body,your brain needs exercise,too.Walking can increase blood circulation(血液循环),which encourages blood vessels(血管) in your brain grow,raise energy production and throw away the waste.So walk anywhere at anywhere at anytime if possible.
根据短文内容,选择最佳的答案.
71.The same life day by day is like eating whiteA every day for your brain.
A.rice
B.bread
C.dumplings
72.the underlined word"stimulate"means"B".
A.make…clear
B.make…active
C.make…wide
73.Talking whileB is a great brain booster.
A.sleeping
B.thinking
C.laughing
74.Keep a pen and paper next to your bed,and you can record your sleepingC.
A.times
B.places
C.dreams
75.The passage is mainly talking aboutB.
A.how to use your brain
B.how to improve your brain
C.how to manage your brain.
分析 文章大意:日复一日同样的生活就像每天吃着白米饭一样平淡.做游戏可以保持思维敏捷,让你的记忆和推理能力更好.本文就如何提高大脑的能力提了一些建议:用相反的手,习惯用右手的,改成用左手;要和自己交谈;写下自己的梦;坚持散步等等.
解答 71-75:ABBCB
71题答案:A 细节理解题.由短文第一句:The same life day by day is like eating white rice every day for your brain.可知每天一样的生活就像每天吃白米饭的大脑.,本题选A.
72题答案:B词义猜测题.题意:有下划线的单词"stimulate"是什么意思?A.make…clear使…清楚;B.make…active使…活跃;C.make…wide使…宽阔.句意:Try the following fun and free activities to stimulate your brain.尝试下面这些有趣的自由的活动来stimulate你的大脑.有趣的自由的活动可以使大脑思维活跃,故选B.
73题答案:B 细节理解题.根据短文第三段最后一句:Talking while thinking is a great brain booster可知边做边想对促进思维大有帮助.,本题选B.
74题答案:C 细节理解题.由第四段的:Keep a pen and paper next to your bed.You can record your sleeping dreams with them.床边放一支笔和纸,你可以用它们记录你睡时的梦.可知本题选C.
75题答案:B 主旨推断题.文主要讲述如何提高大脑的思维.故选B.
点评 本文是一篇日常生活类阅读,题目涉及多道细节理解题,做题时结合原文和题目有针对 性找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案.推理判断也是要在抓住关键句子的基础上合理的分析才能得出正确的答案.