2."Depend on yourself"is what nature says to every man.Both parents and teachers can help you.Friends still can help you.But all these people only help you to help yourself.
There have been many great men in history.When they were young,many of them were very poor,and had no unclcs,aunts,or friends to help them; some of them even lost parents and had to support themselves.At that time,schools were few and not very good.They could not depend on them for education.They tried their best to learn something and never gave up till they became well-known.A famous teacher in England used to tell his pupils,"I cannot make worthy(有价值的) men of you,but I can help you make men of yourselves."
But these days some young men don't try their best to make themselves valuable (有价值的)to the human beings.Some even play computer games to kill time all day.If they see their weak points and change their ways,they can be successful.They are nothing now,and will be nothing as long as they live unless they take the advice of their parents and teachers,and depend on themselves.
56.Why did some great men succeed though they were poor in their childhoodA?
A.Because they did their best and never gave up.
B.Because they got good education.
C.Because they got lots of help.
57.According to the famous English teacher,what can a teacher doA?
A.He can make his pupils full of courage(勇气)and strength(力量).
B.He can help his pupils with everything.
C.He can make his pupils worthy men.
58.What will happen if young people depend on their efforts(努力)B?
A.They will be famous all over the world.
B.They will succeed in their lives.
C.They will never need any help.
59.Which of the following is NOT trueC?
A.The writer thinks playing computer games is a waste of time.
B.The writer thinks highly of the people depending on themselves.
C.The writer is a famous teacher.
60.What's the best title(标题)for the passageC?
A.Listen to the nature
B.Self-confidence
C.Man should depend on himself.
分析 短文重点介绍了一些人之所以成功的要素,那就是学会依靠自己,依靠自己的刻苦努力取得人生的成功.
解答 56-60 AABCC
56.A;细节理解题,根据They tried their best to learn something and never gave up till they became well-known.描述,可知这些人取得成功的原因是努力的学习,工作,永不放弃.故选A.
57.A;细节理解题,根据原文中这个出名的老师说的话"I cannot make worthy(有价值的) men of you,but I can help you make men of yourselves."我不可能使你成为一个出色的男人,但是我可以帮助你活出自己的精彩.描述可知,选A,一个好老师能让他的学生成为有力量和勇气的人.
58.B;细节理解题,根据If they see their weak points and change their ways,they can be successful.如果他们看到他们的弱点,并且改变他们的方式,他们能够成功.描述可知,如果他们依靠自己,他们将会在生活中取得成功,故选B.
59.C; 内容大意理解题,根据They tried their best to learn something and never gave up till they became well-known.他们尽他们自己最大的努力学习东西并且从不放弃直到变得出名;以及Some even play computer games to kill time all day.一些人甚至玩电脑游戏浪费一整天.描述可知,选项AB是正确的,C在文中找不到线索,故选C.
60.C;选标题,根据文章大意,重点介绍了一些人之所以成功的要素,那就是学会依靠自己可知,标题选人应该靠自己比较恰当,选C.
点评 阅读理解题通常从细节,文章主旨,推测词组大意几个方面考查学生对文章的理解,做题时注意找到文章出处,做到有理有据.