精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
3.March 20th is World Water Day every year.According to a report from the United Nations,more than half of the world's major rivers have serious water loss and are polluted.
The Yellow River,the world's fifth longest river,watered some of the oldest farms  on earth.(46)D   Its source(源头)on Qinghai-Tibet Plateau is drying up.In most  of the past 35years,it didn't reach the sea.
The Nile in Egypt,running 6,650km,is the longest river in the world.(47)C  Now it is down to 2billion m3or so.Australia's Murray River reaches the sea only every other year.One fifth of America's Rio Grande has no water,either.
(48)B
Mostly it's damming(筑坝)and global warming that make rivers dry.(49)A   Now about 45,000of them lie across the world's rivers.They hold back around 15% of the world's fresh water from running to the sea.
(50)E  Warmer weather takes water away.The glacier(冰川)are becoming smaller.The source of the Yellow River is drying up because of it.Global warming has had certain effects on water sources.Droughts (干旱) happening around the world make people pay more attention to this fact.
A.Dams provide fields with water and make power.
B.How does it happen?
C.It used to carry 32billion m3of water a year.
D.But now it has a serious problem.
E.Global warming is making things worse.

分析 本文介绍了每年的3月20日是世界水日.根据美国的一个报道,世界上有一半多的主要河流严重缺水或被污染.黄河,世界上第五大河,在过去的35年里,黄河里的水就没有流到大海里.同样,埃及的尼罗河,世界上最长的河流,由原来每年的32billion 立方米的流量降低到2billion 立方米等等.是什么原因造成这样的现象?主要是由于筑坝和全球变暖导致河流干涸.

解答 46.D.推理判断题.根据The Yellow River,the world's fifth longest river,watered some of the oldest farms  on earth.--Its source(源头)on Qinghai-Tibet Plateau is drying up.In most  of the past 35years,it didn't reach the sea.可知本段主要讲了有关黄河的有关内容,前面说黄河是世界上第五大河,浇灌着地球上最古老的农田,后面又介绍在过去的35年里,黄河里的水就没有流到大海里,据此可以判断出黄河遇到了一个大问题,所以应该选择D,But now it has a serious problem.故选D.
47.C.推理判断题•.根据Now it is down to 2billion m3or so.可知上文是说尼罗河以前的流量,所以应该选择C,It used to carry 32billion m3of water a year.故选C.
48.B.推理判断题.根据Mostly it's damming(筑坝)and global warming that make rivers dry.可知这里是说了造成水资源缺乏的原因,所以用选项B,How does it happen来提出问题.故选B.
49.A.推理判断题•.根据Mostly it's damming(筑坝)and global warming that make rivers dry,可知造成水资源缺乏和污染的主要原因是由于筑坝和全球变暖,所以此空说明筑坝产生的目的,所以应该选择A,Dams provide fields with water and make power.故选A.
50.E.推理判断题.根据Global warming has had certain effects on water sources,可知全球变暖对水的源头产生一定的影响,所以此句黄河的问题就因为这种原因.所以选择E.Global warming is making things worse.故选E.

点评 此题为选句填空.做题时先把各个选项读一遍,做到心中有数;再通读全文了解大意,结合空格处上下文意思及关键词凭借语感积极主动地猜测空格中所缺的信息,最后结合选项选出符合上下文逻辑的正确答案.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

13.It'sdifficult(difficulty) for kids to dress themselves at a very young age.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:书面表达

14.现在,越来越少的中国人在闲暇之余阅读书籍,请以"Reading Can Make a Difference to Our Life"为题谈谈阅读带来的好处.
要点如下:
1.增见识,长学问,促进个人进步;
2.改变思维习惯,拓展思路;
3.消除寂寞,有益身心;
4.说说自己近期阅读的书关于什么,带给你什么收获.
注意:
1.勿逐字翻译,可以适当增加细节,以使行文连贯.
2.词数90左右.
Reading Can Make a Difference to Our Life.                                                .

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

11.I happened to have had my breakfast andwas wearing(wear)my shoes when she called me this morning.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

18.I'm surprised to find that the price of breadhas increased(increase) by 15% in the past 6months.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:词汇应用

8.At the exhibition,the boy'sinventions(invent) that look like robots attracted lots of IT engineers'attention.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

15.After hearing the latest news,Tom suggestedselling (sell) the house but Ann was against it.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

12.It's sunny today  It isn't               it was yesterday.(  )
A.as cold asB.as colder asC.as coldest asD.as the cold as

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:词汇应用

13.Please knock on the door beforeenteringthe teachers'office.(enter)

查看答案和解析>>

同步练习册答案