精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
13.Martin Lynch,an American businessman,had been going on vacation to a small Mexican fishing village for a number of ears.One morning while going for a walk along 
the beach,he saw his friend Pablo Perez,a local fisherman.Martin watched Pablo unload his boat and pack the fish in a box.
Martin noticed Pablo was smiling and looked very happy.He could also see several large fish in the boat.Martin greeted Pablo and asked how long it took to catch the fish."Just a few hours,"replied Pablo.Martin asked,"Why didn't you stay longer and catch more fish?""I have enough for my family,"Pablo said."And what do you do with the rest of your day?"asked Martin."I take a nap,play with my children,spend time with my wife,and go into the village to see my friends and play cards,I have a full and busy life."Martin explained that if Pablo worked longer hours and caught more fish,he could make more money.With the extra money,Pablo could buy more boats and catch money more fish.By selling the fish,Pablo could open his own factory and sell direct to supermarkets.
"Then what?"asked Pablo."Well you would probably have to move to Mexico City to run the business.Finally,you would be able to sell your business and make millions of dollars,"replied Martin."How long will that take?"asked Pablo.
Martin thought for a while and said it would probably take at least 15years.
"And then what"asked Pablo.
"Well,that's the best part,"Martin said."You will be able to retire,buy a house near the ocean,sleep longer,play with your children,spend more time with your wife,see your friends,and play cards."

66.What is the story mainly about?D
A.A businessman and a fisherman have become friends.
B.A businessman learns how to fish from a fisherman.
C.A businessman wants to become a businessman.
D.A businessman gives advice to a fisherman.
67.What makes the Mexican fisherman happy isB.
A.many friends to visit him
B.a full and busy life
C.more boats and more fish
D.the house near the ocean
68.How can the fisherman make more money in the businessman's view?D
A.By buying a supermarket.
B.To move to Mexico City.
C.By selling his own business.
D.To work longer and catch more fish.
69.The underlined word"unload"in the passage meansB.
A.put …into               B.take …away from
C.break down               D.set off
70.We can infer from the passage thatA.
A.the fisherman will stay the same with his life
B.the fisherman will leave the village for Mexico City
C.the business man will buy the fisherman's boat
D.it takes all day for the fisherman to catch large fish.

分析 全文大意:
Martin Lynch是一位美国商人曾在墨西哥的渔村度假,一天早上他沿着沙滩散步,他看到他的朋友Pablo Perez,一位当地的渔民,把鱼从船上卸下了装进箱子里.Martin看到Pablo笑着,一脸幸福的样子.他看到箱子里只有几条大鱼.Martin得知捉这些鱼仅仅用了几个小时,他建议Pablo多花点时间捉更多的鱼,但是Pablo认为这足够了,Martin又问他剩下的时间干什么,Pablo答道他可以小睡片刻,和孩子玩耍,和妻子在一起,去村里看看朋友,打打牌,总之他过着充实忙碌的生活.接下来Martin从生意人角度给Pablo提了一些建议,他建议Pablo工作的时间再长一些,捉更多的鱼,就能挣更多的钱.用额外的钱就能买更多的船,捉更多的鱼.卖了鱼就能自己开工厂把鱼直接卖给超市,到时有可能搬到墨西哥城做生意,挣数百万美元.Pablo又问这需要多少时间,Martin想了一会儿说至少十五年.接下来又会怎样呢 Pablo继续问道,Martin说这是最好的部分了,你就可以退休了,在海边买栋房子,可以多睡会觉,和孩子玩耍,和妻子有更多的时间在一起,看看朋友,打打牌.

解答 答案:
66.D   主旨大意题     根据全文大意可知主要讲述了一个美国生意人到墨西哥度假,从生意人角度给他当地的一个朋友提了一些建议,让他如何可以赚更多的钱,早点退休过上轻松的生活.故选D
67.B   细节理解题    根据Pablo自己的描述可知"I take a nap,play with my children,spend time with my wife,and go into the village to see my friends and play cards,I have a full and busy life."他感到快乐的原因是他过着充实忙碌的生活,故选B
68.D    细节理解题   根据Martin从生意人角度给Pablo提的建议,Martin explained that if Pablo worked longer hours and caught more fish,he could make more money.With the extra money,Pablo could buy more boats and catch money more fish.By selling the fish,Pablo could open his own factory and sell direct to supermarkets"工作的时间再长一些,捉更多的鱼,就能挣更多的钱.用额外的钱就能买更多的船,捉更多的鱼.卖了鱼就能自己开工厂把鱼直接卖给超市,到时有可能搬到墨西哥城做生意,挣数百万美元."可知挣更多钱从延长工作时间,捉更多的鱼做起,故选D
69.B   词义猜测题    根据Martin watched Pablo unload his boat and pack the fish in a box,后半句的意思"把鱼装进箱子里"可知unload意为把鱼从船上卸下了,take…away from"把某物/某人从某处移开"与其意思相近,故选B
70.A   推理判断题   根据渔夫描述的自己现在的生活."I take a nap,play with my children,spend time with my wife,and go into the village to see my friends and play cards,I have a full and busy life."和商人描述的赚了更多的钱以后,早点退休过上的轻松生活"You will be able to retire,buy a house near the ocean,sleep longer,play with your children,spend more time with your wife,see your friends,and play cards."生活状态都差不多,可知渔夫将保持自己原来的安逸的生活,故选A

点评 在完成阅读理解题时要求学生一定要仔细审题.可采用"先看题,然后带着问题在材料中寻找对应信息"的办法答题.即从问题中找到关键词,然后以此为线索,运用略读和查阅的技巧在文中迅速找相关信息,找到后再把这一部分内容仔细阅读,认真比较选项和文中细节的区别;最后,在正确理解细节的前提下,确定最佳答案.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

1.---How clean the classroom is!
---Yes,I am sure that someone _____it.(  )
A.cleansB.cleanedC.has cleanedD.will clean

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

2.The old man sold all his collections _    _ the children in hospital.(  )
A.to helpB.helpC.helpedD.helps

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

1.根据所给音标,选出正确单词/spu:n/(  )
A.sportB.spokenC.spoonD.some

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

8.Have you readtoday's (today) newspaper?

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:完形填空

18.Have you ever offered a helping hand to those who are in trouble?
One day,twoA (46)were walking along the road to school when they saw an old woman carrying a large basket of pears.They thought the woman looked veryB (47).They went up to her and said,"Are you going to town?If you are,we will help carry your basket."
"Thank you,"C (48)the woman,"you are very kind.You see I'm weak and ill."Then she told them that she was now going to market toD (49)the pears which grew on the only tree in her little garden.
"We are all going to theA (50)."said the boys."Let us have the basket."And they took hold of it,one each side.They walkedC (51)with the heavy basket,but happily.
The other day,I saw a little girl stop andD (52)a piece of orange peel (皮),which she threw into the dustbin (垃圾桶),"I wishA (53)would throw that on the sidewalk,"said she."Someone may step on it and fall."
Perhaps some may say that these are notC (54)things.That is right.But such a little thing shows that you have a thoughtful mind and a feeling heart.We must not wait for theB (55)to do great things.We must begin with little things of love.

46.A.boysB.girlsC.menD.women
47.A.boredB.tiredC.pleasedD.surprised
48.A.askedB.toldC.repliedD.spoke
49.A.bringB.buyC.takeD.sell
50.A.townB.marketC.gardenD.school
51.A.weaklyB.quicklyC.slowlyD.quietly
52.A.take outB.cut offC.put downD.pick up
53.A.nobodyB.everybodyC.somebodyD.anybody
54.A.littleB.goodC.greatD.bad
55.A.payB.timeC.adviceD.love.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

5.It's bad for your eyes ________ computer games too much.(  )
A.to playB.playC.playsD.playing

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

2."________ playing the game and go to bed at once,Tom."Father said to his son.(  )
A.To stopB.StopC.StoppingD.Stopped

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

3.-Which singer do you like ____in the show?
-Li jian.For his singing ability and the sense of humor.(  )
A.goodB.wellC.betterD.best

查看答案和解析>>

同步练习册答案