精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
9.It is true that people with better education are usually able to get better paying jobs.In other words,they have more chances to choose.good job while people with little or no education don't.It seems that the purpose of education is to make people get jobs.But this isn't accepted by all people.
Some people may think that.person should spend the best years of his life to get education only for a way of living.This was probably one of the earliest reasons of education.In fact,if education is just:way of making a living,people don't need to spend so much time in school.People can get education for a living in a short time.Subjects like history and geography need not be taught to everyone.Even language and mathematics need not be taught in detail(详细地),either.Here it is clear that education is much more than teaching a man to get a way of living.
Education is well-rounded and it is mainly for improving a man.It is not only to teach him to speak,read and write,but also to develop his creative thinking and other abilities.After that,it is to make him a wise man and thankfully enjoy the achievements of humans.Education is to make a man lead a better life.Educated people are expected to be able to listen to good music,read good books,watch plays and most of all take an interest in the world.
I would agree that making a good living is an important reason for education,but certainly not the most important or the main reason.
36.People with little education usuallyD.
A.spend a long time in school                   
B.have a good chance to get a job
C.spend the best years to choose jobs           
D.have a smaller chance to get a good job
37.The earliest education was probably toC.
A.make a man lead a better life                 
B.teach a man to write and think
C.make people get a way of living               
D.teach people to read good books
38.The underlined word"well一rounded"in the passage means"D"in Chinese.
A.圆满的           
B.崭新的               
C.公平的             
D.全面的
39.It is expected that educated people will be able toB
A.accept education as a way of living            
B.take an interest访the whole world
C.develop their abilities to make plays          
D.learn subjects like language and math
40.The passage mainly tells us thatA
A.education should make a man improve
B.people can get education in a short time
C.people should be able to get better一paid jobs
D.all subjects are so important for a way of living.

分析 这篇短文中作者主要论述了教育的由来,人们要接受教育的原因以及接受教育对于人们工作生活的意义.

解答 36.D细节理解题.根据第一段In other words,they have more chances to choose a good job while people with little or no education don't.描述,可知接受教育很少的人,获得好工作的机会很少.故选D.
37.C细节理解题.根据第二段Some people may think that a person should spend the best years of his life to get education only for a way of living.This was probably one of the earliest reasons of education.描述,可知有些人可能认为,一个人应该花一生中最好的时间来获得教育的生活方式.这可能是最早的教育原因之一,故选C.
38.D词义猜测题.联系后一句It is not only to teach him to speak,read and write,but also to develop his creative thinking and other abilities.描述,可知此处指的是教育是全面的.故选D.
39.B细节理解题.根据第三段Educated people are expected to be able to listen to good music,read good books,watch plays and most of all take an interest in the world.描述,可知选B.
40.A主旨大意题.根据短文第三段Education is well-rounded and it is mainly for improving a man.It is not only to teach him to speak,read and write,but also to develop his creative thinking and other abilities描述,可知教育有助于一个人提高自身水平.故选A.

点评 做题时要在理解好文意的基础上,与题目有机的结合,从文章中找到相关细节性的句子与选项细细比对,进行选择或推理判断,选出符合文章内容的正确选项.做题注意灵活,有时可采用排除法或直选法确定出最终答案.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

19.选出每组划线部分读音与其他三个不同的选项(  )
A.pleaseB.greatC.theseD.he

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

20.Compassion (同情) is a desire within us to help others.With effort,we can translate compassion into actions.An experience last weekend showed me this is true.I work part-time in a supermarket across from a building for the elderly.These old people are our main customers,and it's easy to lose patience over their slowness.But last Sunday,one aged gentleman appeared to teach me a valuable lesson.This untidy man walked up to my register with a box of biscuits.He said he was out of cash,had just moved into his room,and had nothing in his cupboards.He asked if we could let him have the food on trust.He promised to repay me the next day.
I couldn't help staring at him.I wondered what kind of person he had been ten or twenty years before,and what he would be like if luck had gone his way.I had a hurt in my heart for this kind of human soul,all alone in the world.I told him that I was sorry,and the store rules didn't allow me to do so.I felt stupid and unkind saying this,but I valued my job.
Just then,another man,standing behind the first,spoke up."If anything,"he looked more pitiable,"charge it to me,"was all he said.
What I had been feeling was pity.Pity is soft,safe and easy.Compassion,on the other hand,is caring in action.I thanked the second man but told him that was not allowed,either.Then I reached into my pocket and paid for the biscuits myself.I reached into my pocket because these two men had reached into my heart and taught me compassion.

53.From the first paragraph,we can know the old gentleman wasD.
A.friendly
B.disappointed
C.kind and lucky
D.poor and lonely
54.The underlined sentence"Ivalued my job."means"B".
A.I didn't like my present job.
B.I didn't want to lose my present job.
C.I thought I should pay for the old gentleman.
D.I expected someone else to pay for the old gentleman.
55.What is the main point in this passage?A
A.Helping others is easier said than done.
B.Experience is better gained through practice.
C.Wealth is more important than anything else.
D.Obeying the rules means more than compassion.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:单词造句

17.of,sister,dogs,is,afraid,your
Is your sister afraid of dogs??

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

4.The Greens will have _______ holiday in China.(  )
A.two weeksB.two-weekC.a two-week

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

14.-How many _____ can you see in the picture?
-Two.(  )
A.horseB.childC.sheepD.mouse

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

1.David goes to America with his parents for the holiday,but he doesn't enjoy it!
They go there by plane.David doesn't like it.The seats are too small,the food is not good and they can't use their mobiles.They are on the plane for ten hours.David is happy when the flight is over.
For most of the days in America,it rains.That is too bad.They cannot do many activities out.They can only do some shopping or watch TV in their rooms.One day they go to a museum,but it is closed on Monday.They are very sad.
61.Who goes to America for the holiday?D
A.Only David.
B.Only David's mother.
C.Only David's father.
D.David and his parents.
62.What does David think of the trip to America?B
A.He likes it.
B.It's not interesting.
C.It's exciting.
D.He is happy.
63.What does the underlined word"flight"mean in Chinese?A
A.航班         
B.活动          
C.旅游            
D.飞机
64.Why can't they do many activities out?C
A.They want to do some shopping.
B.They are interested in watching TV.
C.It rains for most of the days.
D.Many activities are closed.
65.David doesn't like flying on the plane.用文中句子举例说明.Theseatsaretoosmall.Thefoodisnotgood.Theycan'tusetheirmobiles..

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

18.
school  talk   hard   teacher  different
begin   draw     about   study    music
Carol and Philip are in the same school,but they are in(51)different classes.They go to school from Monday to Friday.After (52)school Carol plays the piano in the(53)musicclub while Philip (54)drawsin the art club.Classes (55)begin at 8:30in the morning.Now Carol and Philip are having their lessons.Carol is(56)studyingEnglish.Her teacher is (57)talking in English.Philip is having a Chinese class.His teacher is talking (58)aboutwriting.They are studying(59)hard.They love their (60)teachers and their school.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

19.A taxi hit a truck.A policeman spoke to the taxi driver and to the truck driver.He also spoke to Tom.He was a witness (目击者).This is what they said.
TRUCK DRIVER:I was driving from the airport to Newton.A car crossed the road,so I slowed down.I did not stop.A taxi hit the back of my truck.Nobody was seriously hurt but both cars were damaged(受损害).
TAXI DRIVER:I was driving behind a truck a few kilometers from Newton.The truck stopped suddenly.The driver did not give me a warning (警告).I was driving very slowly.I could not pass the truck because there were two cars coming near from Newton.My taxi hit the truck,and some glass cut my left hand.
TOM:I was watching the traffic about a kilometer from the airport.A truck was going to Newton It was not going very quickly.There was a taxi about two hundred meters behind the truck.It was going fast.When the truck slowed down,the taxi hit it.The taxi driver was not looking at the truck.He was looking out of the window at something.My friend saw the accident,too.
Tom's friend spoke to the policeman and agreed with Tom.
46.How many people are mentioned (提到) in the story?C
A.Three.
B.Four.
C.Five.
D.Six.
47.The truck was hit on the wayC.
A.to the airport                   
B.to the police station
C.to Newton                     
D.home
48.From the story,we knowCdidn't tell the truth.
A.the truck driver  
B.Tom   
C.the taxi driver 
D.Tom's friend
49.In fact,Tom's friend was also aA.
A.witness(见证人)        
B.driver         
C.policeman     
D.cleaner
50.What's the best title (题目) for this passage?B
A.A Taxi Driver                 
B.A Traffic Accident
C.A Story of Tom                
D.A Truck Driver.

查看答案和解析>>

同步练习册答案