9.It is true that people with better education are usually able to get better paying jobs.In other words,they have more chances to choose.good job while people with little or no education don't.It seems that the purpose of education is to make people get jobs.But this isn't accepted by all people.
Some people may think that.person should spend the best years of his life to get education only for a way of living.This was probably one of the earliest reasons of education.In fact,if education is just:way of making a living,people don't need to spend so much time in school.People can get education for a living in a short time.Subjects like history and geography need not be taught to everyone.Even language and mathematics need not be taught in detail(详细地),either.Here it is clear that education is much more than teaching a man to get a way of living.
Education is well-rounded and it is mainly for improving a man.It is not only to teach him to speak,read and write,but also to develop his creative thinking and other abilities.After that,it is to make him a wise man and thankfully enjoy the achievements of humans.Education is to make a man lead a better life.Educated people are expected to be able to listen to good music,read good books,watch plays and most of all take an interest in the world.
I would agree that making a good living is an important reason for education,but certainly not the most important or the main reason.
36.People with little education usuallyD.
A.spend a long time in school
B.have a good chance to get a job
C.spend the best years to choose jobs
D.have a smaller chance to get a good job
37.The earliest education was probably toC.
A.make a man lead a better life
B.teach a man to write and think
C.make people get a way of living
D.teach people to read good books
38.The underlined word"well一rounded"in the passage means"D"in Chinese.
A.圆满的
B.崭新的
C.公平的
D.全面的
39.It is expected that educated people will be able toB
A.accept education as a way of living
B.take an interest访the whole world
C.develop their abilities to make plays
D.learn subjects like language and math
40.The passage mainly tells us thatA
A.education should make a man improve
B.people can get education in a short time
C.people should be able to get better一paid jobs
D.all subjects are so important for a way of living.
分析 这篇短文中作者主要论述了教育的由来,人们要接受教育的原因以及接受教育对于人们工作生活的意义.
解答 36.D细节理解题.根据第一段In other words,they have more chances to choose a good job while people with little or no education don't.描述,可知接受教育很少的人,获得好工作的机会很少.故选D.
37.C细节理解题.根据第二段Some people may think that a person should spend the best years of his life to get education only for a way of living.This was probably one of the earliest reasons of education.描述,可知有些人可能认为,一个人应该花一生中最好的时间来获得教育的生活方式.这可能是最早的教育原因之一,故选C.
38.D词义猜测题.联系后一句It is not only to teach him to speak,read and write,but also to develop his creative thinking and other abilities.描述,可知此处指的是教育是全面的.故选D.
39.B细节理解题.根据第三段Educated people are expected to be able to listen to good music,read good books,watch plays and most of all take an interest in the world.描述,可知选B.
40.A主旨大意题.根据短文第三段Education is well-rounded and it is mainly for improving a man.It is not only to teach him to speak,read and write,but also to develop his creative thinking and other abilities描述,可知教育有助于一个人提高自身水平.故选A.
点评 做题时要在理解好文意的基础上,与题目有机的结合,从文章中找到相关细节性的句子与选项细细比对,进行选择或推理判断,选出符合文章内容的正确选项.做题注意灵活,有时可采用排除法或直选法确定出最终答案.