6.Years ago,a very rich man and his young son shared an interest in collecting art.They traveled around the world,collecting priceless works of art by famous artists like Picasso,Van Gogh and Monet.
The man became very lonely and sad.When war broke out,the son left to serve his country.After a few weeks,the old man received a letter saying his son had died while taking another soldier to a hospital.One day,a soldier visited the old man and gave him a painting-it was a portrait of his son.Though the world would never consider it a great work,the painting was important to the man.
The painting of his son became the old man's most valuable item.He told his neighbors it was the greatest gift he had ever received.The following spring,the old man became ill and passed away.
All of the old man's paintings would be sold at an auction.The auction began with a painting that was not on any of the buyers'lists…it was the painting of the old man's son."Who will open the price at 100 dollars?"the auctioneer asked.Moments passed and no one spoke or raised their hand.Someone said:"Who cares about that painting?Let's get on to the good ones."More voices followed in agreement."No,we must sell this one first,"repliedthe auctioneer."Now,who will take the portrait of the son?
Finally,a good friend of the old man spoke:"Will you take 10dollars for the painting?That's all I have.""Will anyone go higher?"called the auctioneer.After more silence he said:"Going once…going twice…sold!"The auctioneer looked at the crowd and announced that the whole auction was over."According to the father's will,whoever takes the son's portrait gets the whole collection,"the auctioneer said.
Because of the father's love,whoever took the son got it all.
72.Both the man and his son were interested inA.
A.collecting artwork
B.selling paintings
C.drawing famous artists
D.reading stories about famous artists
73.What did the letter say?D
A.War broke out.
B.The son was safe.
C.The son was sent to a hospital.
D.The son had died.
74.At the auction,the painting of the man's sonC.
A.was popular
B.was sold for 100
C.wassoldfor10
D.wasn't sold
75.What did the story want to tell us?B
A.Artwork is valuable.
B.A father's love is priceless.
C.Don't look down at small works of art.
D.Nobody knows what will happen next.
分析 本文讲述了一位父亲与儿子的故事.一位富翁和儿子都爱收藏美术作品,战争爆发后,儿子上了战场,几周后,父亲收到了儿子牺牲的消息.一天,儿子的一位战友送来了儿子的一幅画,这成了老人最尊贵的礼物.第二年的春天,老人去世了,所有的画将会被拍卖.拍卖的第一幅画就是儿子的作品,现场没有人愿意出价.最后一位愿意出10美元的人拿走了这幅画和并得到了赠送的老人所有的画.故事告诉我们,在父亲的眼中,儿子比其它任何东西都要重要.
解答 答案:72.A 细节理解题.根据Years ago,a very rich man and his young son shared an interest in collecting art.多年前,一个非常富有的人和他年轻的儿子共同对艺术品收藏感兴趣.可知这个人和他的儿子都喜欢收藏艺术品.故选A.
73.D 细节理解题.根据After a few weeks,the old man received a letter saying his son had died while taking another soldier to a hospital.几周后,老人收到一封信说他的儿子死了当送另一个士兵去医院的时候.故选D.
74.C 细节理解题.根据Finally,a good friend of the old man spoke:"Will you take 10dollars for the painting?That's all I have.""Will anyone go higher?"called the auctioneer.After more silence he said:"Going once…going twice…sold!"最后老人的一位朋友说"你会卖10美元吗?这是我的全部了."拍卖师说还有人更高吗?沉默一会他说"一次…两次…成交."所以说这幅作品卖了10美元.故选C.
75.B 根据全文内容可知,在父亲眼中儿子比其他任何东西都重要.According to the father's will,whoever takes the son's portrait gets the whole collection,"the auctioneer said.按照父亲的意愿,谁买走儿子画像谁就得到全部的收藏.故选B.
点评 主要考查考生阅读所给材料,理解其中词语、句子或片段含义的能力.有时涉及对全文意思和篇章结构的理解,对一些问题作出推理和判断.