精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
7.When Mencius(孟子) was a little boy,his father died.Mencius and his mother were quite poor.One day Mencius returned home from school and found his mother making some cloth.It was very beautiful and expensive.
"How much of the book have you read today?"Mencius'mother asked him."I haven't read any of it yet."Mencius replied,"I played with some friends of mine in the fields."
When his mother heard this,she picked up a pair of scissors and cut the cloth.
"Why have you cut your cloth?"Mencius asked,"It was so beautiful but now you've wasted (浪费) it.""You have wasted your time,"his mother said,"now I have wasted mine.Look at the terrible things we have done."
Mencius learnt a lot from this lesson.After that,he always studied hard.

判断正(T)误(F).
56.When Mencius was a little boy,his father died.T
57.One day Mencius returned home from school and found his father making some cloth.F
58.Mencius played with some friends of in the fields.T
59.When his mother heard this,she picked up a pair of scissors and cut the cloth.T
60.Mencius learnt a lot from this lesson.T.

分析 这篇短文讲得是孟子小时丧父,有一次放学回家看见母亲在织布,布很贵也很漂亮.母亲问孟子今天在学校学到了什么,孟子告诉她自己没有读书,而是和伙伴去田野里玩.孟子的母亲一下子剪掉了织好的布.孟子问母亲为什么剪掉那么好的布,母亲告诉他,你浪费了时间,现在她也浪费掉了,孟子于是从中学到了很多东西.

解答 答案:56.T  细节判断题.根据第一段第一句When Mencius(孟子) was a little boy,his father died.当孟子是一个小孩的时候,他的父亲去世了.可知当孟子是一个小孩的时候,他的父亲去世了.故答案为T.
57.F  细节判断题.根据第一段句子One day Mencius returned home from school and found his mother making some cloth.有一天,孟子从学校回到家里,发现他母亲做一些布.可知不是他的父亲.故答案为F.
58.T  细节判断题.根据第二段句子Mencius replied,"I played with some friends of mine in the fields.."孟子回答说:"我与我的一些朋友在田地里玩.可知孟子与他的一些朋友在田地里玩.故答案为T.
59.T  细节判断题.根据第三段句子When his mother heard this,she picked up a pair of scissors and cut the cloth.当他的母亲听到这个,她拿起一把剪刀然后开始剪布.可知当他的母亲听到这个,她拿起一把剪刀然后开始剪布.故答案为T.
60.T   细节判断题.根据最后一段句子Mencius learnt a lot from this lesson.After that,he always studied hard.孟子从这个教训中学到了很多,之后他总是努力学习.可知孟子从这个教训中学到了很多.故答案为T.

点评 做题时首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意.其次,细读题材,各个击破.掌握全文的大意之后,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

7.Once upon a time,there was a millionaire who loved money more than the other things in the world.He didn't know exactly how much he had,so he took on a little girl to count all his money for him.
It took the little girl six days to count all the money.When she told the millionaire that he had forty-two million dollars,he was wild with joy and asked,"How much money do you want?"He thought she was only a child and he could give her less money.
The girl said,"Well,I worked for six days,so I think you should pay me for six days.Give me two pennies for the first day.Each day after that,just give me the amount you give me the day before,multiplied(乘) by itself."
The millionaire thought that in this way he would only have to give her a few dollars.What a foolish girl!
On the first day the millionaire paid her two pennies,and on the second day,two pennies times two pennies,or four pennies.
Each day after that,he gave her the number of pennies he had given her the day before,multiplied by itself.And by the sixth day the foolish millionaire had to give the clever girl all his money.

Fill in the blanks according to the passage.Only one word for each blank.
Long long ago,a millionaire loved money than anything  (71)else  in the world.One day he took on a girl to count his money.The girl spent six days in (72)countinghis money.The millionaire asked the girl how much money he should  (73)pay   for what she did.The girl answered he should give her the amount he gave her the day before,multiplied by itself.The millionaire (74)agreed   with the girl.He thought the girl was a  (75)fool.In fact,the girl was so clever.The millionaire had to give the clever girl all his money.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:句型转换

18.This is my notebook.(改为复数句)
These are mynotebooks.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

15.computer,desk,is,your,the,on,game
Is your computer game on the desk?

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

2.Basketball is one of the most popular sports in the United States and other parts of the world.It has a history of over a century.The inventor of basketball,James Naismith,came from Canada.He invented basketball for his students in 1891.At first,it was an indoor game so that students could play in bad weather.
Basketball soon became very popular.In 1946the National Basketball Association (NBA) came into being.There were many great basketball stars in the NBA.For many years they were all Americans.But now many good players come from other countries.
Basketball is both an indoor and outdoor game.It is a team sport with two teams of five players each.The goal is to throw the ball through the other side's basket,and to stop the other team from doing so.You cam throw it from any part of the court with one hand or both hands.You can also pass the ball to your teammates.But you must follow the rules.For example,you can't hold the ball and run with it.To win basketball games,you should have good skills.But it is more important for you and the other players to play as a team.You are sure to enjoy playing this popular sport.

下面的说法对的写T错的写F.
50.The inventor of basketball was born in Canada.T
51.Basketball became popular soon after James Naismith invented it.T
52.Sometimes teamwork is more important than a player's good skills in a basketball game.T
53.You cannot throw the ball through the basket with one hand.F
54.To win basketball games,you can hold the ball and run with it.F.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

12.在需要中in need.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

19.A good breakfast is important.You can easily understand it.By breakfast time you have not eaten anything about twelve hours.Your body needs food for morning activities.
One good breakfast should be rice or bread,an egg,milk and fruit.On a cold morning,a cup of hot milk is necessary.
You must get up early to have much time to eat breakfast.A good breakfast helps you smile more easily.It helps you to be more friendly,and also to work better and play more happily.Your whole day will be more fun after you have enjoyed a good breakfast.

根据短文内容,判断正(T),误(F)(共5小题,每题1分,计5分)
61.It's important to have a good breakfast.T
62.Only rice or bread will be a good breakfast.F
63.If you get up late,you'll have to eat your breakfast as soon as possible.T
64.A good breakfast is helpful to you.T
65.If you don't have a good breakfast,you can't smile.F.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:补全对话

16.A:Where are you going,Larry?
B:(86)I'm going to Tom's party.
A:Lucky you!I'd like to go to Tom's party,too.
B:Well,I'm a little nervous.(87)I don't know what to wear.
A:If I were you,I'd wear a shirt and a tie.
B:And I don't have a present.What if everyone else brings a present?
A:(88)If I were you.I'dtake a small present--a pen or something.Keep it in your pocket and if everyone has a present,you can give him yours.If not,you can keep it.
B:(89)What if I don't know anyone?
A:If you don't know anyone,you can talk to Tom.
B:Thank you for your advice.
A:(90)You are welcome./That's OK./That's all right.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

7.
leave,if,arrive,all,bike,but,success
Last Sunday my brother and I went fishing.We got up very early that day.When we (76)left home,the moon could still be seen in the sky.The morning air was cool and I felt wind on my lace.This made us very comfortable.We laughed and talked (77)all the way while we were riding our (78)bikes.By about six we were already sitting by the river.Fishing is not easy.If you want to be (79)successful,you must be very careful.That day we had another good catch.We caught a lot of fish and enjoyed ourselves very much.It was late when we got home.We fell a little tired (80)but happy.Fishing is a very good sport.I like it very much.

查看答案和解析>>

同步练习册答案