2.Wild animals are our friends,but many of them are getting fewer and fewer.We should try to protect them.The four animals below are now in danger.
Tibetan Antelopes
Tibetan antelopes (藏羚羊) are medium-sized animals.They mainly feed on grass.They are usually found in groups of about 20.They are killed for their wool,which is warm,soft and fine and can be made into expensive clothes.Although people can get the wool without killing the animals,people simply kill them before taking the wool.The number of them is dropping year by year.There are less than 75,000Tibetan antelopes left in the world,down from a million 50years ago.
Golden Monkeys
Golden monkeys are mainly found in Sichuan,Gansu,Shanxi provinces and Shengnongjia mountainous area of Hubei Province.Golden monkeys have golden-orange fur.They move around in the daytime,usually in groups of as many as 100to 200heads,or 20to 30heads.They feed on fruits and young leaves of bamboos.But people are destroying the environment where they live.Trees and bamboos are disappearing,so golden monkeys have less and less to eat.
Elephans
Elephants are very big and strong.They are bigger than any other animals on land.They are grey and have long trunks and tusks.They have poor eyesight,but very good hearing and smell.They can lift heavy things and break down branches with their trunks.Elephants are very friendly towards each other and towards their neighbours.Normally,they live in a group for many years.Young male elephants do not leave the group until they are about 12years old.Now,there are very few elephants in the world.The number of them is becoming smaller and smaller because their living areas are used for farming.Also,people hunt them for their tusks.
Wolves
Wolves are not very big.They have grey fur.Wolves have very good eyesight,hearing and smell.Wolves'food is vavious.They eat animals,insects and snails.They are friendly to each other and never attack people.They do not kill for fun.Wolves are in danger,too.They are losing their living areas because people cut down forests.Soon they will have no home or food.
40.Tibetan antelopes usually live in groups of aboutA.
A.20 B.30 C.100 D.200
41.Which of the following animals are the biggest on land?C
A.Tibetan antelopes.B.Golden monkeys.
C.Elephants.D.Wolves
42.Which of the following sentences is right?D
A.There are less than 7,500Tibetan antelopes left in the world now.
B.Golden monkeys usually move around during the night.
C.Elephants have good eyesight,but very poor hearing and smell.
D.Wolves are friendly to each other and they never attack people.
43.What can be the best title of the passage?A
A.Wild animals in dangerB.How to hunt wild animals
C.Animals in the zooD.How to train the animals.
分析 短文属于说明文.作者介绍了四种濒危的野生动物--藏羚羊、金丝猴、大象和狼,文章重点介绍了每一种动物的特征和他们的生活状况,人类为了羊毛而去猎手藏羚羊,导致藏羚羊的数量从50年前的一百万只降到了现在的7500只;金丝猴以水果和嫩竹叶为生,但是人类不断破坏金丝猴的生存环境;大象的数量也在不断减少,因为人们占用大象的生存区域来耕种,并且为了象牙而去猎杀大象;狼也面临濒危,因为人类不断砍伐森林,使狼失去了家园和食物.短文作者呼吁大家尽力保护这些濒危动物.
解答 40.答案:A 细节理解题.从原文介绍藏羚羊那一段中的:"They are usually found in groups of about 20."这句话可知藏羚羊通常以20只为一群体过着群居生活.故选A.
41.答案:C 细节理解题.从介绍大象那一段中的:"They are bigger than any other animals on land他们比陆地上的其他任何一种动物都大."得知大象是陆地上最大的动物,故选C.
42.答案:D 细节理解题.根据原文中的"There are less than 75,000Tibetan antelopes left in the world"判断A是错误的; 根据原文中介绍金丝猴那一段中的"They move around in the daytime"判断B错误;根据原文中介绍大象那一段中的"They have poor eyesight,but very good hearing and smell."判断C错误;根据原文中介绍狼那一段中的"They are friendly to each other and never attack people."这句话判断选项D正确.故选D.
43.答案:A 主旨大意题.通读全文可知:短文中介绍的这些野生动物都面临生存危机.事实上作者文章开头已经点明.所以题目是"濒危野生动物",故选A.
点评 做阅读理解时,要注意培养自己快速阅读的习惯.切不可在个别难懂的词句上磨蹭,只要全篇理解了,个别难懂的词句可以根据上下文和构词法去猜测,去推断.