精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
3.Zhang Lili,a Chinese language teacher at No.19 Middle School of Jiamusi in Heilongjiang Province,has recently been considered to be"the Most Beautiful Teacher"in China.
    At 8:38 pm on Tuesday,May 8th,2012,Zhang Lili and her several students were waiting for a bus at the school gate when suddenly a school bus lost control and rushed towards them.When she realized the danger,she pushed two students to safety,but she was hit and run over.The 29-year-old teacher lost her legs.
"She is a backbone(骨干) teacher in our school.She works very hard,"said the headteacher.
The heroic teacher was the most popular teacher among the students."Her students love her a lot.Her room is always full of students when she is free,"said another teacher.
ZhangLili was also very generous."My son has lost his father.Every month,Zhang secretly put 100 yuan in his desk from her own salary(工资) to support his studies,"said a boy'smother,who was waiting outside the emergency room(急诊室) for hours to express how grateful she felt towards Zhang.
Two weeks later,Zhang Lili came out of her coma(昏迷).She wrote a letter to her students,wishing them good luck on their entrance exams for high school.Her letter,200 words long took her three days to write.

53.Zhang Lili was hit and run over bya school bus when she wasA.
A.saving her students      
B.waitingfor a bus at a bus stop
C.waiting f or a bus alone   
D.taking a walk with her students
54.The underlined word"generous"in this passage meansB.
A.耐心的         
B.慷慨的         
C.快乐的          
D.普通的
55.From this report,we knowC.
A.the boy's mother didn't know Zhang Lili washurt
B.Zhang Lili was pushed to the safe place byher students
C.Zhang Lili is a kind,brave and excellentteacher
D.Zhang Lili didn't notice the out-of-controlschool bus
56.Accordingto the last paragraph,we can infer(推断) thatB.
A.her legs weren't seriously hurt         
B.she still cares about her students
C.she is not optimistic(乐观的) without legs
D.it took her much time to write the letterbecause of many visitors.

分析 翻译:
张莉莉,是黑龙江省佳木斯市第十九中学语文教师,最近被认为在中国"最美丽的老师".在2012年5月8日星期二下午8:38,张莉莉和她的几个学生在学校门口等了一辆校车,突然一辆校车失控,冲着他们冲去.当她意识到危险时,她把两个学生推到了安全的地方,但她被撞倒.29岁的老师失去了她的腿."她在我们学校是一个骨干老师.她工作很努力,"校长说.英雄教师是最受学生欢迎的老师."她的学生很爱她.当她有空时,她的房间总是挤满了学生."另一位老师说.
张莉莉也很慷慨."我的儿子失去了他的父亲.每个月,张老师从自己的工资中拿出100元偷偷放在他的课桌里支持他的学习."一个男孩的母亲说,她在急救室等了几个小时表示她对张老师的感激.2周后,莉莉从昏迷状态醒来.她给她的学生写了一封信,祝他们的高中入学考试取得好成绩.她的信200个字用了她三天的时间写完.

解答 53、A.细节理解题.根据语境When she realized the danger,she pushed two students to safety,but she was hit and run over.可知当张莉莉救学生时被校车撞到了.故选:A
54、B.词义猜测题.根据语境"My son has lost his father.Every month,Zhang secretly put 100 yuan in his desk from her own salary(工资) to support his studies,"said a boy's mother可知张莉莉每月从工资中拿出一百元资助失去父亲的男孩,说明她是慷慨的.故选:B
55、C.细节理解题.根据语境When she realized the danger,she pushed two students to safety,but she was hit and run over.The 29-year-old teacher lost her legs."She is a backbone(骨干) teacher in our school.She works very hard,"said the headteacher.The hero teacher was the most popular teacher among the students."Her students love her a lot.Her room is always full of students when she is free,"said another teacher.可知张莉莉是一个善良,勇敢和优秀的老师.故选:C
56、B.细节理解题.根据语境She wrote a letter to her students,wishing them good luck on their entrance exams for high school.Her letter,200 words long took her three days to write.可知张莉莉老师仍旧关心她的学生.故选:B

点评 本题考查人物故事类阅读理解.文章讲述了中国最美教师张莉莉挽救学生生命的故事.解题过程中抓住每一个细节,设身处地根据文章内容揣摩作者的态度和意图,根据情节展开想象,即使是碰到深层理解题也可迎刃而解.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

13.Hi,Jack.Would you please _____ the picture on the wall?(  )
A.pick upB.look upC.get upD.put up

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

14.Lucy is shy.She would not invite her classmates _____dancing with her.(  )
A.practiceB.practicesC.practicingD.to practice

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

11.-Your socks are everywhere,          .
-I'll do it right now,mum.(  )
A.give them awayB.put them awayC.take them awayD.keep them away

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

18.-May we leave the classroom now?
-No,you            .You            to leave until the bell rings.(  )
A.must; are allowedB.can't; aren't supposed
C.needn't; aren't allowed   

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

1.As teenagers,you have many dreams.These dreams can be very big,such as winning the Nobel Prize,or they can be small.You may just want to become one of the ten best students in your class.
Once you find a dream,what do you do with it?Do you ever try to make your dream true?
Follow Your Heart by Australian writer Andrews tells us that making our dreams true is life's biggest challenge (挑战).
In fact,everyone can make his dream come true.The first thing you must do is to remember what your dream is.
Don't let it leave your heart.Keep telling yourself what you want.Do this step by step and your dream will come true faster because a big dream is,in fact,many small dreams.
You must also never give up your dream.
There will be difficulties on the road to your dreams.But the biggest difficulty comes from yourself.You may think you're not very good at some school subjects,orit is impossible for you to become a writer.These kinds of thoughts stop you from getting your dream,the book says.
You need to decide what is the most important.Studying instead of watching TV will lead to better exam results,while saving five yuan instead of buying an ice cream means you can buy a new book.As you get closer to your dream,it may change a little.This is good as you have the chance to learn more skills and find new interests.
81.Translate the sentence underlined in paragraph 7into Chinese.你不可能成为一个作家
82.Find out the sentences from the passage that stand for"the biggest difficulty comes from yourself".You may think you're not very good at some school subjects,or it is impossible for you to become a writer,These kinds of thoughts stop you from getting your dream
83.What should you do if you want to make your dream come true?(至少两条)The first thing you must do is to remember what your dream is;The second thing is not to let it leave your heart
84.What's the main idea of the last paragraph?You need to decide what is the most important
85.请给短文拟定一个适当的英文标题.Make Your Dream Come True.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

8.Let's take a plane.A train is __________ than a plane.(  )
A.slowB.fastC.slowerD.faster

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

5.I was so tired this morning that I couldn't _______________early as usual.(  )
A.get upB.get onC.get offD.give up

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

6.The _____ friends you have,the _____ you will be.(  )
A.more; happyB.many; happyC.more; happierD.many; happier

查看答案和解析>>

同步练习册答案