精英家教网 > 初中英语 > 题目详情

【题目】阅读理解
We call the Chinese New Year the Spring Festival. There is a name for each Chinese year. We may call it the year of the Dog, the year of the Monkey or the year of the Pig, etc. And this year is the year of the Snake.
Before New Year's Day, people are busy shopping and cleaning their houses. On New Year's Eve, there is a big family dinner. After dinner all the family stay up late to welcome the New Year. On the first day of the New Year, people put on their new clothes and go to visit their friends and relatives. They say “Good luck” and some other greetings (问候) to each other. People usually have a very good time during the festival.
(1)How many Chinese festivals are mentioned(谈到) in this passage(段)?
A.One
B.Two
C.Three
D.Four
(2)We can find every Chinese year has ________ name.
A.an animal
B.a plant
C.a family
D.a last
(3)How do Chinese people usually spend New Year's Eve?
A.They put on new clothes.
B.They visit their friends and relatives.
C.They are busy shopping and cleaning their houses.
D.They have a big dinner and stay up late to welcome the New Year.
(4)On New Year's Day, people say “_______” to each other when they meet
A.Merry Christmas
B.Good luck
C.Happy New Year
D.Both B and C
(5)The best title (题目) for this passage (文章) is ______.
A.Good time
B.The Spring Festival
C.Big Dinner
D.The Year of the snake

【答案】
(1)A
(2)A
(3)D
(4)D
(5)B
【解析】短文介绍了中国的传统节日——春节。在新年到来之前,人们忙着购物和打扫房间,除夕夜,全家人聚在一起熬夜,迎接新的一年的到来。在新年第一天,人们穿上新衣服,给长辈和亲朋好友拜年。
(1)细节理解题。短文介绍了中国的传统节日——春节。文章只提到了这一个传统节日,故答案选A。
(2)推理判断题。根据文中句子“We may call it the year of the Dog, the year of the Monkey or the year of the Pig, etc. And this year is the year of the Snake.”可知,每一年都有一种动物的名词来命名,所以答案是A。
(3)细节理解题。根据文中句子“On New Year's Eve, there is a big family dinner. After dinner all the family stay up late to welcome the New Year.”可知,除夕夜,全家人聚在一起熬夜,摆上一桌丰盛的晚餐,迎接新的一年的到来。所以答案是D。
(4)细节理解题。根据文中句子They say“Good luck” and some other greetings (问候) to each other.在春节这天,除了祝福好运外,还要相互祝福新年愉快,所以答案是D。
(5)标题归纳题。短文介绍了中国的传统节日——春节。所以答案是B。

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:

【题目】根据句意和汉语提示写出单词,完成句子

1His sculptures have won high (赞扬)from the art community .

2Life is like a (比赛). You either take the lead or fall behind .

3In Western countries a year is (划分)into a cycle of 12 star signs .

4The doctor (承诺) us success or we could get our money back .

5A child usually has perfect (信任) in its mother .

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:

【题目】根据语境,从方框中选择恰当的词语填空,有的需要变换形式

both, all, none


(1)She went to the shop to get some oranges but they had
(2)Mr. Green has two sons andof them work in Shanghai.
(3)In my classthe girls joined the music club.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:

【题目】阅读理解
I'm Maria Black .I'm an English girl .Now I am in China .I have a good friend here .Her name is Fatumai Li .Fatumai is her first name .Li is her last name .Her English name is Helen .Here is a photo of Helen's family .In it ,you can see Helen and her parents . Who are Helen's parents ? Do you know ? Yeah! Helen's father is Li Yong .Her mother is Ha Wen .They work (工作)in CCTV.
(1)Fatumai's English name is .
A.Maria
B.Linda
C.Helen
D.Grace
(2)In the photo ,you can see Fatumai's .
A.parents
B.friends
C.cousins
D.brothers
(3)Helen is Maria's .
A.cousin
B.friend
C.sister
D.aunt
(4)Helen's parents work in .
A.BBC
B.the USA
C.CCTV
D.the NBA
(5)Who's Ha Wen ?
A.Maria's aunt
B.Li Yong's cousin
C.Fatumai's aunt
D.Helen's mother

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:

【题目】亲爱的同学们,课余时间、周末、假期,你们通常都是怎样度过的呢?请以“My Free Time”为题,写一篇短文。
信息提示:1).参加运动,强身健体;2).娱乐活动,放松心情;3).做家务,帮助父母;4).课外阅读,开拓视野。
要点:1). 根据信息提示,把握要点,适当发挥,不逐字翻译;
2).文中不得出现真实人名或校名;
3).词数为70字左右。文章的开头已给出,但不计入总词数。
My Free Time
I have lots of things to do in my free time.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:

【题目】当今许多家长不仅要求孩子刻苦学习功课,而且还要求他们学习诸如音乐、舞蹈、书法、美术、棋类等各种特长,希望孩子未来能更成功。对此现象的利弊、得失众说纷纭。请你根据下面提示要点写一篇短文并简单表明自己的观点。

益处:发展多种技能,培养多种爱好, 丰富生活;开阔视野,完善自我;增加就业机会。

弊端:孩子自我支配时间少;压力更大;加重家庭经济负担等。

你的观点: ……

注意:1.不少于100词;短文的开头已经给出,不计入总词数。

2.参考词汇:enrich 丰富 broaden 开阔 horizon视野

Many parents are trying to find tutors to teach their children special skills such as music, dancing, calligraphy, painting, chess and so on,

___________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:

【题目】我每天大概骑车半个小时到校上学。

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:

【题目】句型转换。

【1】I have already seen the film. (改为一般疑问句)

Have you _____ the film _____?

【2】I have been a teacher since five years ago. (对划线部分提问)

_____ _____ have you been a teacher?

【3】.I’ll not go there unless you go with me. (同义句转换)

I’ll not go there _____ you _____ go with me.

【4】我哥哥去游泳了。

My brother has _____ _____.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:

【题目】根据短文内容的理解,选择正确答案。 Fred is eight years old. He goes to school near his home. He always goes there and comes home on foot. One day he comes home from school late. His mother sees him and asks him, "Why are you late, Fred?"
"My teacher is very angry and asks you to go to her office tomorrow."
"To her office? Why?" his mother asks. "Because she asks a question in the class." Says Fred. "Nobody can answer it, but I can."
"You are so clever, my son." His mother says with a smile.
Her question is "Who puts the tomato on my chair and makes my trousers dirty?" says Fred.
(1)Fred is late because he _________.
A.does his homework at school
B.plays basketball at school
C.likes to stay at school
D.has a talk with the teacher at school
(2)_________ can answer the teacher's question in class.
A.Nobody
B.Fred
C.Many students
D.A few students
(3)There is a _________ on the teacher's chair.
A.book
B.tomato
C.bag
D.pen
(4)The teacher asks Fred's mother to go to school tomorrow because _________.
A.Fred is eight
B.Fred goes to school on foot
C.Fred's home is near
D.Fred makes her angry
(5)The teacher's trousers are dirty because_________.
A.she falls to the ground
B.it is raining hard
C.she sits on her chair and a tomato is on it
D.she puts her cup on her chair

查看答案和解析>>

同步练习册答案