精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
11.A friend of mine had an aunt who couldn't get on well with others and was quite forgetful.She had begun to use a flower pot(花盆) to hide money in.Each time she wanted some money,she lifted the plant out of the pot with one hand and put the other hand in to get her money.The coins were all kept together in one plastic bag and the notes were in another.One day she went off on holiday,but she forgot to tell the neighbour who came in every day to water the plants in the pot with the money.You probably won't have any trouble to guess what would happen.When she came back,the first thing she did was to go and look at her favourite plant.To her horror,it was no longer there.She ran to the next door and rang the bell so loudly that her neighbour thought the house must be on fire."Where's my plant?"she shouted the moment the door opened.Her neighbour got quite shaking."Plant?What are you…"She started to say before she interrupted(打断…的话)."What have you done with my plant?""Oh,that one,"the neighbour said,"It died.I threw it out!"

61.The aunt put her money inC.
A.the house
B.two flower pots
C.two plastic bags in a flower pot
D.a plastic bag in a flower pot
62.What had happened when she came back from holiday?D
A.The house had been on fire.
B.The flower hadn't died.
C.The flower pots had been thrown away.
D.The flower pot with the money had been thrown away.
63.Which of the following statements is true?C
A.The aunt was very kind and friendly.
B.Her flower pot with money was stolen.
C.Her neighbour was quite kind and friendly.
D.She didn't go off for her holiday.
64.What's the writer's attitude(态度) towards the questions?A
A.The writer was on the neighbour's side.
B.The writer was on the aunt's side.
C.The writer was against the neighbour.
D.The writer thought the aunt had found a good idea.
65.The story tells usD.
A.a good way for keeping money
B.we'd better keep money at home
C.we should learn from the aunt
D.not to ask for trouble as the aunt did.

分析 我的一个朋友有个阿姨,她和别人相处的不好并且相当健忘.她开始用花坛藏钱.每次想拿出钱的时候,一只手把花坛里的植物拿出来,另一只手拿出钱.所有的硬币都放在一个塑料袋里,而纸币放在另外一个当中.一天,她出去度假,但是忘了告诉她的邻居,而她的邻居每天都进来帮那个存钱的花盆浇花.恐怕你不难猜出后来发生了什么麻烦.当她回来的时候,做的第一件事就是跑去看她最喜欢的植物.吓了她一跳,那花盆已经不在那了.她跑过去大声的按她邻居的门铃,声音大到让她邻居以为着火了.那个阿姨叫道:"我的植物呢?".她的邻居有点发抖的说:"植物?你怎么."她打断她的邻居说:"你把我的植物怎么样了?""哦,那个啊",邻居说"它死了,我给扔掉了".

解答 61.C 细节理解题 根据文章第一段"She had begun to use a flower pot(花盆) to hide money in."(她开始用花盆藏钱.)及"The coins were all kept together in one plastic bag and the notes were in another."(所有的硬币都放在一个塑料袋里,而纸币放在另外一个当中.)知钱藏在花盆里的塑料袋中.故选C.
62.D 细节理解题 根据文章最后一段""What have you done with my plant?""Oh,that one,"the neighbour said,"It died.I threw it out!"("你把我的植物怎么样了?""哦,那盆啊",邻居说"它死了,我给扔掉了".)故D为完整答案,故选D.
63.C 细节理解题 根据文章第一句"A friend of mine had an aunt who couldn't get on well with others and was quite forgetful."(我的一个朋友有个阿姨,她和别人相处的不好并且相当健忘)知选项A 不对;根据文章最后一句""It died.I threw it out!""(它死了,我给扔掉了)知花被偷不对,故排除B;根据文章"One day she went off on holiday,but she forgot to tell the neighbour who came in every day to water the plants in the pot with the money."(一天,她出去度假,但是忘了告诉她的邻居,而她的邻居每天都进来帮那个存钱的花盆浇花.)知选项D没去度假错误;结合全文可看出邻居是一个友好的人,故选C.
64.A 主旨大意题 根据作者开始句"A friend of mine had an aunt who couldn't get on well with others and was quite forgetful"(我的一个朋友有个阿姨,她和别人相处的不好并且相当健忘.)及全文大意知作者是站在邻居立场描述,作者对阿姨存钱的方式不赞同,所以才导致最后这个结果.故选A.
65.D 主旨大意题 选项A:存钱的好方式;选项B:我们最好在家存钱;选项C:我们应当向这位婶婶学习;选项D:不要像这位婶婶一样自寻烦恼.根据全文大意结合阿姨存钱的独特方式最后招来烦恼,故选D.

点评 这是一篇逸闻趣事类的阅读理解题.题型有细节题、主旨大意题.考生在做题的过程中针对不同的题型采用不同的方法.比如对于61,62,63小题考生需要从文章中找出对应的句子.64、65小题则考生在正确理解全文的基础上,归纳总结文章大意.考生需根据具体问题采取不同的答题方法.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

1.My parents used toget (get) up at 7,but now they get up at 6and cook breakfast for me.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

2.汤姆下午在机场为他的朋友送行.
Tom willseehis friendoff this afternoon in the airport.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

19.Guo Jingjing worked hard and finallybecame(成为) a great sports player.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:句型转换

6.My mother likes red dresses.(改为否定句)
My motherdoesn'tlike red dresses.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

16.-When _____ your mother _____ for Shanghai?
-Maybe next week.(  )
A.does; leaveB.will; leaveC.did; leaveD.has; left

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

3.Starbucks (星巴克) ________ as a small coffee shop in a market in Seattle in 1971.(  )
A.startB.startedC.has startedD.had started

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:句型转换

20.Junior Three students will take the High School Entrance Examination in two months.
How soon will Junior Three students take the High School Entrance Examination?

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

1.-Do you know ______ for her mother tomorrow?
-She will buy a skirt.(  )
A.what Kate will buyB.what did Kate buy
C.what will Kate buyD.what Kate bought

查看答案和解析>>

同步练习册答案